Exponate de maximafilie

joi, 30 iulie 2015

Ilustrate maxime de Ziua Mărcii Poştale Româneşti

Anul acesta, tradiţionala emisiune filatelică "Ziua Mărcii Poştale Româneşti", pusă in circulaţie la 15 iulie, este dedicată împlinirii a 130 de ani de la recunoaşterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Emisiunea se compune dintr-un timbru cu valoarea nominală de 5,00 lei, o coliţă dantelată (8,10 lei) şi un bloc de două timbre nedantelate (vâdut condiţionat într-un aşa numit album filatelic, împreună cu un plic Prima zi cu ştampilă "aurită"; totul la preţul de 139 de lei). A fost realizată şi o ilustrată maximă.
Marca poştală este machetată în coli de 32 de timbre şi minicoli de 8 timbre + o vinietă.
Pe timbrul de 5 lei este reprodusă imaginea proiectului Catedralei Mântuirii Neamului alături de elemente ale Crucii Patriarhale. Marca poştală a coliţei conţine, de asemenea, proiectului noii Catedrale, împreună cu Emblema Patriarhiei şi o parte din Tomosul de recunoaştere a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

Timbre cu vinietă
Coliţa dantelată
Ştampila Prima Zi

Biserica Ortodoxă Română a luat fiinţă în anul 1872 prin desprinderea Mitropoliei Ungrovlahiei şi Mitropoliei Moldovei de sub ascultarea canonică a Patriarhiei de Constantinopol şi ridicarea mitropolitului Ungrovlahiei, totodată arhiepiscop de Bucureşti, în rangul de mitropolit-primat al României.
După proclamarea independenţei de stat a României (9 mai 1877), au urmat tratative cu Patriarhia de Constantinopol în vederea recunoaşterii autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Această recunoaştere a fost acordată pe 25 aprilie 1885 de patriarhul ecumenic Ioachim al IV-lea. 
La data de 4 februarie 1925, Sfântul Sinod a hotărât să înfiinţeze Patriarhia Ortodoxă Română. Legea pentru înfiinţarea patriarhiei a fost promulgată la 25 februarie 1925, iar pe 1 noiembrie 1925 a avut loc înscăunarea lui Miron Cristea ca primul Patriarh al României. 
Sursa: http://www.revistaortodoxa.ro/?p=1399

Timbrul şi coliţa au un bun potenţial maximafil, dar ştampila Prima Zi este machetată total neinspirat şi nu ne ajută să obţinem ilustrate maxime de calitate foarte bună (cu triplă concordanţă).

1. Ilustrată maximă realizată de Romfilatelia: Catedrala Mântuirii Neamului (proiect de arhitectură). 

Proiect_Catedrala

2. Ilustrată maximă "Catedrala Mântuirii Neamului (proiect)". Realizare personală. Cartea poştală este tipărită la Tipografia Cărţilor Bisericeşti.

2072_Catedrala-proiect_2

3. Ilustrată maximă "Emblema Patriarhiei". Realizare personală. Suportul a fost tipărit la FullColor, Bucureşti

2072-Emblema Patriarhiei

4. Ilustrată maximă "Crucea Patriarhală, simbol al Patriarhiei Române". Realizare personală. Suportul a fost tipărit la FullColor, Bucureşti

2072-Crucea patriarhala

Să auzim de bine!
Alex M

duminică, 26 iulie 2015

Cai în pictură. Ilustrate maxime.

Vineri 24 iulie a apărut o nouă emisiune filatelică intitulată "Cai în pictură", compusă din trei mărci poştale, machetate în coli de 20 de timbre şi minicoli de 4 timbre cu manşetă ilustrată. Atât imaginile timbrelor cât şi cele de pe manşeta ilustrată a fiecărei minicoli reprezintă detalii ale unor picturi aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, astfel:
- pe timbrul cu valoarea nominală de 3,60 lei - pictura "La arat", ce aparţine pictorului Ion Andreescu iar pe manşeta ilustrată - lucrarea "Drumul Mare" a aceluiaşi pictor;
- pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei - tabloul "Ofiţer de vânători călare", iar pe manşeta minicolii - pictura "Spionul", ambele lucrări fiind realizate de Nicolae Grigorescu în perioada Războiului de Independenţă;
-pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei - lucrarea "Ţăran cu căruţa", autor Rudolf Schweitzer Cumpăna, iar pe manşeta ilustrată a minicolii - tabloul "Potcovitul cailor", aparţinând pictoriţei Nutzi Acontz. 

Asociaţia Filateliştilor din Bucureşti a realizat, prin dl. dr. Ioan Daniliuc, două ilustrate maxime, folosind mărcile poştale de 3,60 şi 8,10 lei, ştampila Prima zi şi cărţile poştale tipărite la FullColor, Bucureşti. Au fost şi realizări personale. 

1. Ilustrată maximă Tabloul "La arat" de Ion Andreescu. Realizare personală. Cartea poştală ilustrată a fost tipărită la Lucky superstar, Bucureşti. 


 2. Ilustrată maximă "Ofiţer de vânători călare", pictură de Nicolae Grigorescu (copie după Gericault). Realizare A.F.B.


Să auzim de bine!
Alex M

vineri, 17 iulie 2015

Veveriţa pe ilustrate maxime


1. Ilustrată maximă "Veveriţă în parcul Herăstrău". Realizare personală. Concordanţă triplă de imagine.
M.P. - Emisiunea "EUROPA 2011, Păduri"; 27.04.2011; 9,10 lei;
OBL. - Ştampilă ocazională "Expoziţia filatelică/Sădirea arborilor/15.04.2013/OP Bucureşti 1;
C.P.I. - FullColor, Bucureşti.
Alte ilustrate maxime realizate cu ambele valori ale emisiunii "EUROPA 2011. Păduri" puteţi vedea dând clic aici.

Maxi card “Squirrel in Herastrau Park, Bucharest”. Personal achievement. Stamp issue: “Europa 2011 – FORESTS”; 27.04.2011; face value of lei 9,10.
Cancellation: Pictorial postmark dedicated to the nature protection, 15.04.2013, Bucharest Post Office 1.
Postcard: FullColor, Bucharest.
Triple image concordance.

Veverita-Kiselef-fata_PB_iul-2015

***

 2. Ilustrată maximă "Veveriţă (Sciurus Vulgaris)". Realizare personală.
M.P. - Emisiunea "Fructele şi fauna"; 05.09.2014; 1,40 lei;
OBL. - Ştampilă de zi, OP Borşa, Jud. Maramureş, 11.12.2014 (Ziua Internaţională a Muntelui);
C.P.I. - Lucky Superstar, Bucureşti.

Maxi card “Squirrel (Sciurus Vulgaris)". Personal achievement.
Stamp issue: “Fruits and fauna”; 05.09.2014; face value of lei 1,40.
Cancellation: Ordinary postmark, Borsa Post Office, 11.12.2014 (International Mountain Day).
Postcard: Lucky Superstar, Bucharest.

Veverita_1

***

3. Ilustrată maximă "Ziua Mondială a Mediului. Veveriţa". Realizare a Cercului Filatelic "Luca Arbore" din cadrul AF Suceava.
M.P. - Emisiunea "Fructele şi fauna"; 05.09.2014; 1,40 lei;
OBL. - Ştampilă ocazională "Ziua Mondială a Mediului/05.06.2015/OP Vatra Dornei 1;
C.P.I. - FullColor, Bucureşti.

Maxi card “World Environment Day. Squirrel”. Made by the Philatelic Circle “Luca Arbore”.
Stamp issue: “Fruits and fauna”; 05.09.2014; face value of lei 1,40.
Cancellation: Pictorial postmark dedicated to the WED, Vatra Dornei Post Office, 05.06.2015.
Triple image concordance.

Veverita-ziua-mediu

Puteţi vedea şi alte ilustrate maxime realizate cu mărcile poştale ale emisiunii "Fructele şi fauna" dacă daţi clic aici şi aici.

Să auzim de bine!
Alex M

vineri, 3 iulie 2015

Ilustrate maxime cu flori din Grădini Botanice

După mai mult de două săptămâni de pauză, în care am avut prilejul să ne „odihnim" buzunarele, a fost pusă în circulaţie o nouă emisiune filatelică intitulată „Flori din Grădini Botanice" şi compusă din patru mărci poştale, ce reprezintă specii de flori rare ce se găsesc în patrimoniul grădinilor botanice din ţară. Este vorba de:
Astragalus peterfii Jÿv, reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei şi menţionat, în comunicatul Romfilatelia, că se găseşte" în Grădina Botanică „Alexandru Borza”" a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca;
- Stânjenelul lui Brândză (Iris brandzae Prodan), ilustrat pe marca poştală de 3,30 lei şi despre care se afirmă, în acelaşi comunicat, că poate fi admirat" la Grădina Botanică Anastasie Fătu”" din Iaşi:
- Bujorul românesc sau Bujorul de pădure (Paeonia peregrina Mill.) înfrumuseţează şi completează", ne asigură prestatorul de servicii filatelice, patrimoniul Grădinii Botanice din Galaţi, fiind ales ca imagine pentru timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei:
- Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica Fuss), este reprezentată pe marca poştală de 9,10 lei şi se găseşte în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universităţii din Bucureşti, care va sărbători în acest an, la data de 5 noiembrie, 155 de ani de existenţă.
De asemenea, emisiunea mai cuprinde şi un set de patru ilustrate maxime. Preţ de vânzare 55 de lei.

Cred că este de la sine înţeles că plantele / florile reprezentate pe cele patru timbre „se găsesc şi pot fi admirate" în multe grădini botanice şi nu doar în cele menţionate pentru fiecare, Poate Romfilatelia să aibă ceva nedumeriri în acest sens, dar nu trebuie să ne facem griji din cauza aceasta!

Folosind cele patru mărci poştale am avut posibilitate să obţinem ilustrate maxime foarte reuşite. Obliterarea s-a făcut cu ştampila prima zi, 
1. Ilustrată maximă Crucea Voinicului. Pictură de Angiolina Santocono, aflată la Muzeul Botanic al Grădinii Botanice din Bucureşti. Cartea poştală ilustrată este realizare personală (inclusiv fotografia) şi a fost tipărită la FullColor, Bucureşti.
2071_9-10_Crucea-voinicului-tablou
Ilustrată maximă:
"
Crucea Voinicului
. Pictură de Angiolina Santocono"

2071_9-10_Crucea-voinicului-tablou-verso
Ilustrată maximă:
"
Crucea Voinicului
. Pictură de Angiolina Santocono" - verso

 2. Pentru ilustratele maxime pe care le prezint în continuare, s-au folosit cărţi poştale realizate de dl. dr. Ioan Daniliuc. 
2071_1-00_Astragalus-peterfii
Ilustrată maximă Astragalus peterfii Jÿv"

2071_3-30_Stanjenelul-lui-Brandza
Ilustrată maximă Stânjenelul lui Brândză"

2071_3-30_Stanjenelul-lui-Brandza-verso
Ilustrată maximă Stânjenelul lui Brândză"-verso

2071_8-10_Bujorul-romanesc
Ilustrată maximă „Bujorul românesc"


Să auzim de bine!
Alex M