Exponate de maximafilie

miercuri, 23 martie 2016

Ilustrate maxime cu Florile Paştelui

Astăzi, 23 martie, a apărut emisiunea de mărci poştale Sfintele Paşti 2016, compusă din două timbre, fiecare având valoarea nominală de 1 leu, o coliţă dantelată de 8 lei, un plic prima zi (9 lei)şi un întreg poştal (1,30 lei).
Cele două mărci poştale reprezintă:
- Icoana Răstignirii din iconostasul bisericii voievodale al Mănăstirii Putna, ctitorie a lui Ștefan cel Mare;
- Trei flori cunoscute ca Florile Paştelui, întrucât înfloresc în preajma celei mai mari sărbători creştine (Anemone nemorosa, Anemone ranunculoides şi Fritillaria imperialis).
Timbrul coliţei dantelate are ca imagine sculptura ce reprezintă Răstignirea Domnului, aflată pe crucea de mână dăruită de mitropolitul Sava schitului Sinești, în anul 1698.
Detalii găsiţi aici.

S-au mai confecţionat, în mod ilegal, albumul şi produsul filatelic. Legea nr. 187/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poştale împuterniceşte Romfilatelia doar cu „emiterea, punerea şi retragerea din circulaţie a timbrelor şi a efectelor poştale, precum şi distribuirea şi comercializarea acestora..”. Dar cele două piese nu sunt efecte poştale. 

Cu prilejul acestei emisiuni am putut realiza ilustrate maxime folosind doar timbrul ce reprezintă cele trei Flori ale Paştelui. Obliterarea am făcut-o cu ştampila prima zi, foarte nepotrivită pentru subiectele mărcii poştale. Probabil că năravul Romfilatelia de a concepe ştampile prima zi fără a ţine seama de specificul emisiunii nu are lecuire! Păcat că sub acest aspect nu primim niciun ajutor. Nici din partea instituţiilor statului, nici din partea forurilor filateliştilor.
Cărţile poştale ilustrate au fost tipărite la FullColor, Bucureşti.

1. Ilustrată maximă „Anemone nemorosa”
Anemone nemorosa (Păştiţa albă, Floarea de Paşti, Floarea-vântului) este o plantă perenă ce preferă zonele moderat umede, umbroase, împădurite, cu sol moale şi uşor calcaros. Este cultivată şi în grădini ca plantă ornamentală. Are rădăcina lungă, distribuită orizontal, de culoare galben-închis-maroniu cu mulţi tuberculi. Florile sunt solitare, hermafrodite, cu diametrul de 2,5 cm si lungimea de 1 cm, au şase-zece petale eliptice albe. Perioada de înflorire este de la începutul lunii martie până în luna aprilie. Este utilizată sub formă de preparate homeopatice, pentru ameliorarea tulburărilor gastrice, înlăturarea stărilor depresive şi insomniei. Sursa informaţiilor o găsiţi aici.

Ilustrată maximă „Anemone nemorosa”

2. Ilustrată maximă „Anemone ranunculoides”
Anemone ranunculoides (Păştiţa galbenă) este o plantă asemănătoare speciei Anemone nemorosa, având însă flori galbene. Specia prezintă un rizom orizontal fixat superficial în sol, din care se dezvoltă o tulpină neramificată, ce poartă o frunză cu trei lamine adânc divizate (dă impresia prezenţei a 3 frunze palmate). Floarea, care apare în aprilie, este solitară învelişul floral fiind alcătuit dintr-un perigon petaloid cu 5 (4-6) tepale galbene. Păştiţa galbenă se întâlneşte în tufărişuri, poieni şi la margini de pădure, de la câmpie la munte, fiind mai frecventă în zonele colinare. Clic pentru a vedea sursa.

Ilustrată maximă „Anemone ranunculoides”

Ilustrată maximă „Anemone ranunculoides”-verso

3. Ilustrată maximă Fritillaria imperialis”
Fritillaria imperialis este o plantă perenă cu bulb. Are frunze lanceolate, robuste, tija florală este groasă şi rezistentă, înaltă de 50-100 cm, în vârf fiind aşezate florile de jur împrejurul tijei. Acestea seamănă cu florile de lalele atârnate cu capul în jos, de unde a primit numele de Laleaua imperială sau Coroana imperială. Înfloreşte primăvara devreme, în martie-aprilie, în nuanţe de roşu, portocaliu sau galben. Plantele de Fritillaria au un miros caracteristic, care alungă cârtiţele şi rozătoarele şi se folosesc cu succes în grădinăritul Bio. Bulbul plantei este toxic. http://plant-shop.ro/blog/fritillaria-coroana-imperiala/

Ilustrată maximă Fritillaria imperialis”



Să auzim de bine!
Alex M




marți, 15 martie 2016

Întreguri poştale româneşti pentru Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

Astăzi,15 martie, este Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, zi care marchează aducerea la cunoştiinţa publică a importanţei cunoaşterii şi protejării drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori.  La data de 15 martie 1962, J.F. Kennedy, președintele Statelor Unite ale Americii, a trimis către Congres un mesaj în care susținea existența a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor:
- dreptul la securitate;
- dreptul la informare;
- dreptul de a fi ascultat și
- dreptul de a alege liber produse și servicii.
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost celebrată, pentru prima oară, pe 15 martie 1983 şi, de atunci, a devenit un prilej important pentru a mobiliza cetăţenii în privinţa cunoaşterii şi protejării drepturilor lor în calitate de consumatori. În fiecare an, cu această ocazie este aleasă o temă specifică de discuţie, în jurul căreia se organizează activităţi caracteristice. În acest an, tema propusă de Consumers International pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor este rezistența la antibiotice. Mai multe informaţii puteţi obţine dând clic aiciDin păcate, pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nu se spune niciun cuvânt despre cum este marcată această zi în România! Există însă un articol publicat azi referitor la…drepturile consumatorilor care cumpără online produse sau servicii. Îl puteţi vedea aici. Asta da sincronizare cu lumea din jurul nostru!

Noroc cu FILATELIA de acum 10 ani!  

Întreg poştal cod 0119/2005


Întreg poştal cod 012/2007




Să auzim de bine!
Alex M



sâmbătă, 12 martie 2016

Sportul românesc este în doliu!

Legenda sportului românesc, Iolanda Balaş Soter, a murit ieri, 11 martie, la vârsta de 79 de ani. S-a născut la Timișoara la 12 decembrie 1936, a început să practice atletismul la 12 ani, iar în anul 1951 a stabilit primul ei record național la săritura în înălțime cu 1,48 m. Marea noastră campioană a stabilit primul ei record mondial în 1956, cu 1,75 m. Acesta a fost urmat de alte 13, în numai cinci ani. A cucerit două titluri de campioană olimpică: Roma (1960) şi Tokyo (1964),  două medalii de aur la Campioantele Europene de atletism de la Stockholm (1958) şi Belgrad (1962), trei titluri mondiale universitare, nouă titluri balcanice şi nouăsprezece titluri naționale. Din 1988 și până în 2005 a fost președintele Federației Române de Atletism.

"Linişte! Sare Iolanda Balaş!". Acestea erau cuvintele ce se auzeau pe stadioane înaintea unei noi încercări a marii noastre Campioane de a stabili încă un record. Acum, este linişte din nou. Iolanda Balaş a plecat dintre noi pe neaşteptate!

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Întreg poştal cod 173/2006, cu semnătura marii noastre campioane



Alex M

vineri, 11 martie 2016

Cadou "otrăvit" de la Romfilatelia

Emisiunea de mărci poştale "Alfabetul florilor II" a fost pusă în circulaţie la 8 martie a.c., cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, "pentru a aduce doamnelor şi domnişoarelor,……..,un buchet simbolic de flori" după cum ne informează aici "persoana juridică de interes public" resposabilă, potrivit Legii 187/2013, cu emiterea mărcilor şi a efectelor poştale. Am numit Romfilatelia. Fiecare din cele şase timbre ale acestei emisiuni înfăţişează o letrină împletită cu o floare. Numele florii începe cu litera figurată în letrină, iar mărcile poştale, aranjate în ordinea crescătoare a valorilor nominale, alcătuiesc cuvintele CU DRAG, astfel:
-   1,20 lei – Crizantema;
-   1,40 lei – Urechelniţa;
-   1,60 lei – Dalia;
-   4,50 lei – Ruşcuţa de primăvară;
-   8,00 lei – Azalee;
- 16,00 lei – Gladiola.
Detalii despre această emisiune găsiţi aici şi aici.
Notă:
Procedeul de a folosi letrinele pentru a alcătui un cuvânt a mai fost folosit şi anul trecut la emisiunea "Alfabetul florilor, TIMBRE".

Timbrele sunt atrăgătoare, dar buchetul de flori oferit este "otrăvit" de valoarea nominală foarte mare (32,70 lei;7,33 euro). Este adevărat că, începând cu ziua Mărţişorului, Poşta Română a dublat tarifele pentru corespondenţa externă. De aceea avem în premieră timbrele de 8 şi 16 lei. Problema este că "alinierea" începe cu valorile mari,  emise în tiraje mici şi, probabil, dese, care se pot asigura şi prin combinarea valorilor mai mici. De exemplu, lipsesc timbrele de 4 lei, pentru care cererea este mare (scrisoare prioritară sub 20 grame sau neprioritară +20-50 de grame), cu tiraj 0 în ultimii 10 ani, dar s-au tipărit, în această emisiune, 9.800 de timbre de 8 lei (scrisoare prioritară 50-100 grame). 

În ziua punerii în circulaţie a acestei emisiuni, Poşta Română a pus cu întârziere la dispoziţia publicului mărcile poştale, acestea ajungând la Oficiul Poştal Bucureşti 37 după ora 12. Întrucât nu eram dispus să aştept, am fost nevoit să cumpăr timbrele necesare pentru ilustratele maxime de la magazinul filatelic şi să fac astfel, fără voia mea, vânzare persoanei juridice responsabile de declinul filateliei româneşti.

În acest articol vă prezint patru ilustrate maxime din cele şase realizate.
1. Ilustrată maximă "Urechelniţă"
Ilustrată maximă "Urechelniţă"
Ilustrată maximă "Urechelniţă"-verso

2. Ilustrată maximă "Dalie"
Ilustrată maximă "Dalie"

3. Ilustrată maximă "Ruşcuţă de primăvară"
Ilustrată maximă "Ruşcuţă de primăvară"

4. Ilustrată maximă "Gladiolă"
 Ilustrată maximă "Gladiolă"


Să auzim de bine!
Alex M