Exponate de maximafilie

miercuri, 17 decembrie 2014

Ilustrate maxime cu inventatori care au schimbat lumea

A fost pusă în circulaţie penultima emisiune filatelică planificată pentru anul acesta, intitulată “Mari inventatori”. Evenimentul s-a întâmplat mai înainte cu două zile de 19 decembrie, data aprobată de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, printr-un plan fără nicio valoare practică. Se pare că acest minister  nu prea are chef de treabă atunci când este vorba de timbre şi efecte poştale şi înghite toate mofturile prestatorului român de servicii filatelice, asupra căruia legea îl obligă să exercite “drepturile de control al statului asupra persoanei juridice emitente a timbrelor şi efectelor poştale…” (L. 187/2013, art. 471 , alin.5). 
Seria se compune din patru mărci poştale, machetate în coli de 32 de timbre şi minicoli de 5 timbre + o vinietă.

- Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei se află imaginea lui  Nikola Tesla (1856-1943) împreună cu una din invenţiile lui, motorul cu inducție alimentat cu ajutorul curentului alternativ. Pe vinietă sunt reprezentate: portretul inventatorului, turbina "Tesla"  brevetată la data de 6 mai 1913, un text şi semnătura lui Tesla. Textul este următorul: "Pacea nu poate veni decât ca o consecinţă a iluminării umanităţii".
2052_3-30lei_Tesla

- Timbrul cu valoarea nominală de 3,60 lei îl reprezintă pe inventatorul Thomas Alva Edison (1847-1931) şi cea mai cunoscută invenţie a sa: becul cu filament incandescent. "Cele trei lucruri esenţiale pentru a înfăptui ceva care să merite osteneala sunt munca stăruitoare, perseverenţa şi bunul simţ", iată textul scris pe vinietă, alături de care se mai găsesc portretul inventatorului, semnătura lui şi una din invenţiile sale pe care, din păcate, n-am fost capabil s-o identific. Bineînţeles că Romfilatelia nu ne dă nicio explicaţie, neştiind probabil că sunt persoane, şi nu puţine, care ar dori să afle cât mai multe informaţii despre o emisiune filatelică.
2052_3-60lei_Edison


- Marca poştală cu valoarea nominală de 4,30 lei îl înfăţişează pe Albert Einstein (1879-1955) şi cunoscuta formulă a Teoriei Relativităţii E = mc2. Pe vinietă se menţionează, cu umor fin: "Toată lumea ştie că anumite lucruri sunt irealizabile, până când vine cineva care nu ştie acest lucru şi le realizează."
2052_4-30lei_Eistein


- Pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei se găseşte imaginea lui Leonardo da Vinci (1452 - 1519), alături de cea a uneia din invenţiile sale, o instalaţie mecanică pentru irigarea terenurilor arabile. Textul scris pe vinietă exprimă încrederea genialului reprezentant al Renaşterii italiene în capacitatea fiinţei umane de a învăţa: "Învăţatul este singurul lucru pe care mintea nu îl epuizează niciodată, de care nu se teme niciodată şi pe care nu îl regretă niciodată". De asemenea, vinieta mai cuprinde portretul şi semnătura lui Leonardo da Vinci, precum şi schemele a două dispozitive pe care acesta le-a imaginat. În partea dreaptă am identificat dispozitivul de zbor desenat de Da Vinci, cunoscut sub numele de "şurubul zburător", care a fost conceput pentru a comprima aerul obţinând portanţă, similar cu funcţionarea elicopterelor moderne. Privind dispozitivul din partea stângă îmi declar, din nou, neputinţa de a-l fi putut identifica.
2052_14-50lei_Da-Vinci


                     
2052_Inventatori
Ştampila Prima Zi


Folosind timbrele acestei emisiuni şi ştampila Prima Zi, Asociaţia Filateliştilor din Bucureşti, prin eforturile stăruitoare ale domnului dr. Ioan Daniliuc, a realizat un set de ilustrate maxime. Bineînţeles că au fost şi creaţii personale. Aplicarea ştampilelor s-a făcut cu măiestrie şi răbdare de domnul Emil Stanciu, căruia toţi îi suntem recunoscători pentru calitatea foarte bună a obliterărilor.
 
Nicola-Tesla1_fata_PB_17-dec-14
Ilustrată maximă "Nikola Tesla".
Suportul a fost tipărit la Copyline-Bucureşti
Nicola-Tesla1_verso_PB_17-dec-14
Ilustrată maximă "Nikola Tesla"-verso.



Edison1-fata_PB_17-dec-14
Ilustrată maximă "Thomas Alva Edison".
Edison1-verso_PB_17-dec-14
Ilustrată maximă "Thomas Alva Edison"-verso


Einstein_fata_PB_17-dec-14
Ilustrată maximă "Albert Einstein".
Suportul a fost tipărit la Copyline-Bucureşti

Da-Vinci_fata_PB_17-dec-14
Ilustrată maximă "Leonardo da Vinci".
Suportul a fost tipărit la Copyline-Bucureşti


Să auzim de bine!
Alex M

2 comentarii: