Exponate de maximafilie

marți, 6 februarie 2018

Ilustrate maxime la comemorarea lui Mircea cel Bătrân

La 31 ianuarie s-au împlinit 600 de ani de la moartea marelui Voievod al Țării Românești, Mircea cel Bătrân. Cu acest prilej, Romfilatelia a pus în circulație o emisiune de mărci poștale formată dintr-un timbru și o coliță dantelată. Pe marca poștală, cu valoarea nominală de 8 lei, este ilustrată statuia lui Mircea cel Bătrân aflată în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române, precum și sigiliul domnitorului. Timbrul coliței dantelate are ca imagine fresca de la Biserica Brădetu (jud. Argeș), ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, pe care voievodul apare pictat alături de soția sa, doamna Mara.
Minicoala de 8 timbre și o vinietă

Colița dantelată

Mircea cel Bătrân (n. 1355 - d. 31 ianuarie 1418) a fost Domnitorul Țării Românești în două perioade, 1386-1394/1395 și 1397-1418. Este unul dintre cei mai importanți și cunoscuți domnitori ai Țării Românești și una dintre cele mai reprezentative figuri din istoria României, alături de domnitori precum Ștefan cel Mare sau Vlad Țepes
La urcarea pe tron (22septembrie 1386, după moartea fratelui său mai mare, Dan I), Mircea găsește Țara Românească în plin proces de dezvoltare datorită politicilor înțelepte promovate de înaintașii săi și va continua consolidarea economiei, armatei, administrației și Bisericii. Rezultatele obținute i-au permis să reziste tendințelor de expansiune ale Regatului Ungar și ale Poloniei, care urmăreau în special controlul asupra gurilor Dunării, și să stăvilească forțele otomane aflate în plină expansiune în Balcani. Dibăcia sa în conflictele armate  a făcut ca Ţara Românească să rămână în picioare în faţa atacurilor otomanilor. Memorabilă este bătălia de la Rovine, când în faţa unei armate de 40.000 de soldaţi, Mircea reuşeşte, doar cu o armată de 12.000 de soldaţi să-i înfrângă pe turci. Vor urma o serie de atacuri virulente din partea Imperiului Otoman, ceea ce îl va determina pe Mircea cel Bătrân să încheie, spre sfârşitul domniei, un tratat de pace cu turcii, prin care este recunoscută libertatea Ţării Româneşti în schimbul unui tribut anual de 3000 de piese de aur. Este înmormântat la Mănăstirea Cozia, una dintre ctitoriile sale.
Mircea cel Bătrân rămâne cunoscut pentru vitejia sa extraordinară, pentru buna orânduială a țării și pentru faptul că Țara Românească, în timpul domniei sale, a atins cea mai mare întindere din toate timpurile. El însuși se intitula în actele oficiale emise spre sfârșitul domniei sale: „Întru Hristos Dumnezeu binecredincios și binecinstitor și de Hristos iubitor și autocrat, Io Mircea mare voievod și domn din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată Țara Ungrovlahiei și a părților de peste munți, încă și către părțile tătărești și Amlașului și Făgărașului herțeg și domnitor al Banatului Severinului și pe amândouă părțile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare și stăpânitor al cetății Dârstorului”.


La data introducerii în circulație a acestei emisiuni am făcut câteva ilustrate maxime atât cu marca poștală de 8 lei, cât și cu timbrul coliței (16 lei). Am folosit ștampila prima zi, care a fost la dispoziția celor interesați la O.P. București 37. Cărțile poștale le-am tipărit la KayaPrint, București.

1. Ilustrate maxime „Statuia lui Mircea cel Bătrân”. Lucrarea este realizată de sculptorul Paul Vasilescu (1936-2012) și se află la Muzeul Național al Literaturii Române din București. Fotografiile aparțin subsemnatului.
Ilustrată maximă
„Statuia lui Mircea cel Bătrân”

Ilustrată maximă „Statuia lui Mircea cel Bătrân”

2. Ilustrată maximă „Bustul lui Mircea cel Bătrân”, sculptură de Valentin Tănase. Lucrarea este amplasată în fața Ministerului Apărării Naționale.
Ilustrată maximă
„Bustul lui Mircea cel Bătrân”

3. Ilustrată maximă „Portretul lui Mircea cel Bătrân”, pictură de Valentin Tănase
Ilustrată maximă
„Portretul lui Mircea cel Bătrân”

4. Ilustrată maximă „Mircea la Marea cea Mare”, pictură de Valentin Tănase
4. Ilustrată maximă
„Mircea la Marea cea Mare”

5. Ilustrată maximă „Sigiliul lui Mirceacel Bătrân”. Cu acest sigiliu s-a parafat tratatul încheiat cu regele Poloniei, în anul 1390.
Ilustrată maximă
„Sigiliul lui Mirceacel Bătrân”



Să auzim de bine!
Alex M







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu