Exponate de maximafilie

marți, 7 aprilie 2015

SRI la 25 de ani. Maximafilie.

Ultima emisiune filatelică a lunii martie marchează aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii şi se compune dintr-un timbru cu valoarea nominală de 8,10 lei şi o coliţă dantelată de 14,50 lei. Marca poştală s-a editat în coală de 32 de timbre şi minicoală de 6 timbre cu manşetă ilustrată.
Minicoala-6-timbre
Minicoala de 6 timbre cu manşetă ilustrată a emisiunii.
2060_Colita
Coliţa dantelată a emisiunii
Atât marca poştală cât şi coliţa emisiunii au unele elemente vizibile doar în lumina ultravioletă.

Ştampila prima zi

Această emisiune are un slab potenţial maximafil, singurul element posibil a fi folosit fiind sigla SRI, care este reprezentată atât pe marca poştală cât şi pe coliţă.
2061_Sigla-SRI
Ilustrată maximă: "Sigla SRI"

***************
Mă simt obligat să scot în evidenţă unele aspecte privind această emisiune filatelică:

1. Romfilatelia continuă să-şi bată joc de potenţialii clienţi. Emisiunea trebuia să fie pusă în circulaţie la 26 martie, ziua când s-a înfiinţat SRI, dar a apărut la 23 martie fără o atenţionare prealabilă asupra modificării. Sigur că pot fi motive întemeiate pentru aceasta şi, bineînţeles ascunse, fiind vorba de un serviciu de informaţii, dar unde este oare bunul simţ al Companiei respective? Sau al ministerului de resort, care tutelează toată această nesimţire!? Precizez că este vorba de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

2. Mărturisesc că nu am înţeles de ce emisiunea a fost denumită "Intelligence în slujba democraţiei - 25 de ani, Serviciul Român de Informaţii". Să fie vorba de "Inteligenţa în slujba....", sau poate de "Informaţia în slujba..."? Dar de ce oare nu se foloseşte limba română? Răspunsul mi se pare simplu. Pentru că persoanele care se ocupă de aceste probleme la Romfilatelia nu stăpânesc limba ţării în care s-au născut. A fost un coşmar să citesc prezentarea făcută acestei emisiuni pe pagina de internet a prestatorului de servicii filatelice. Material stufos, cuvinte fără rost şi fraze fără legătură între ele din care nu am înţeles mai nimic.

Să auzim de bine!
Alex M







Un comentariu:

  1. Bine zis, dar cine tine cont de parerile noastre, exprimate de altfel si in sondajul prin niste formulare difuzate prin magazilele filatelice, cu intrebari idioate care sfideaza bunul simt al filatelistilor.

    RăspundețiȘtergere