Exponate de maximafilie

joi, 26 ianuarie 2017

Orhidee sălbatice

Orhideele (Orchidaceae) formează o familie de plante în cadrul monocotiledonatelor. Este cea mai diversificată și răspândită dintre familiile de plante superioare, având mai mult de 30.000 de specii și peste 200.000 de hibrizi. De obicei, ele sunt asociate cu vegetaţia exotică a zonelor tropicale, dar sunt prezente şi în zonele de climă temperată. Potrivit sitului http://www.interferente.ro/specii-de-orhidee-salbatice-din-romania.html în România se găsesc cel puțin 58 de specii native de orhidee, care cresc în cele mai diverse locuri: pe pajiști, în mlaștini, la lizierele de păduri, precum și în luminișuri. În aproape toate țările europene ele sunt protejate prin lege. La noi, doar două specii, Papucul Doamnei si Sângele Voinicului, au acest privilegiu, datorită unor legi din anii 1938 și 1939.

La 25 ianuarie 2017, Romfilatelia a dedicat acestor flori deosebite o serie de patru mărci poștale. Emisiunea mai cuprinde un plic prima zi, 4 ilustrate maxime și un album filatelic. Detalii puteți vedea aici

Folosind cele patru timbre ale seriei și ștampila prima zi am realizat un set de ilustrate maxime. Cărțile poștale au fost tipărite la FullColor, București. Voi posta, în continuare, două ilustrate maxime realiyări personale și alte două din cele puse în vânzare de Romfilatelia.

1. Epipactis atrorubens (Dumbrăviţa roşcată) este o plantă rezistentă, cu tulpina scurtă şi acoperită de perişori, înflorind din iunie până în iulie, cu inflorescenţe de 20 şi 80 cm înălţime. Florile sale, în general în nuanțe de roșu-brun, răspândesc un miros puternic de vanilie, mai ales pe vreme caldă. Este răspândită pe întregul continent european.
 
Ilustrată maximă Epipactis atrorubens”. Realizare Romfilatelia.

2. Cephalanthera damasonium (Căpșunica) este o specie din genul Cephalanthera, cu flori care tind să nu se deschidă deoarece sunt monogame (cu polenizare autonomă, internă), ceea ce îi permite orhideei să se dezvolte chiar și la umbră profundă. Este  foarte răspândită în mare parte din Europa şi Orientul Mijlociu, precum și în Bhutan, India, Myanmar şi Yunnan.
 
Ilustrată maximă „Cephalanthera damasonium.
Realizare personală


3. Orchis purpurea. La noi este cunoscută sub denumirile populare de Poroinic, Bujori, Gemanariță, Untul vacii etc. Această specie poate ajunge până la 100 cm înălțime, are frunze late și lung lanceolate și o inflorescență ce cuprinde până la 50 de flori individuale. Crește în pădurile însorite din Europa, Africa de Nord și Turcia.
Ilustrată maximă „Orchis purpurea”. 
Realizare personală

4. Epipactis helleborine (Mlăștinița) creşte până la o înălţime de 80 cm şi are frunze verzi, terne, largi, puternic striate şi aplatizate. Este foarte răspândită în mare parte din Europa şi Asia, precum şi în nordul Africii. 
Ilustrată maximăEpipactis helleborine”. Realizare Romfilatelia.

* * *

Descrierea celor patru specii de orhidee reprezentate pe mărcile poștale ale acestei emisiuni a fost preluată de pe pagina de internet http://romfilatelia.ro/ro/orhidee-salbatice/.


Să auzim de bine!
Alex M




Un comentariu:

  1. În opinia mea, această emisiune nu este foarte reușită, însă constat că situația este alta când avem de-a face cu ilustratele maxime. Felicitările mele! Cătălin

    RăspundețiȘtergere