Exponate de maximafilie

vineri, 17 martie 2017

Ilustrate maxime cu flori simbol de țară.

La data de 17 martie a.c. a apărut emisiunea de mărci poștale intitulată Flori, simbol de țară compusă din patru timbre și două plicuri prima zi. Fiecare timbru reprezintă o floare, considerată a fi simbolul unei țări, precum și drapelul național al statului respectiv.
Florile sunt următoarele:
- Bujorul românesc (Paeonia peregrina), pe timbrul cu valoarea nominală de 1,50 lei;
- Busuiocul (Ocimum basilicum), floarea simbol a Republicii Moldova; este reprodusă pe marca poștală de 4,50 lei;
- Irisul (Iris croatica) este simbolul Croației și apare pe timbrul de 8 lei;
- Trandafirul (Rosa damascena) este un brand al Bulgariei cunoscut în toată lumea. El este reprezentat pe timbrul de 15 lei.
Detalii despre această emisiune puteți găsi aici.

Întrucât tematica timbrelor mă interesează, am realizat mai multe ilustrate maxime folosind ștampila prima zi de la Oficiul Poștal București 37.

1. Conform tradiţiei, în România sunt recunoscute trei flori naţionale şi anume, bujorul, floarea de măceş şi floarea de colţ, toate fiind specifice ariei noastre geografice. Ele simbolizează trăsături pe care le găsim în spiritul poporului nostru. Bujorul, una dintre cele mai senzuale flori, este simbolul onoarei, al bogăţiei și al dragostei, floarea de măceş este simbolul feminităţii şi al iubirii, iar floarea de colţ este simbolul speranţei. În anul 2013, la Conferinţa Internaţională "Agriculture for life", s-a hotărât să se stabilească doar o singură floare care să reprezinte simbolul României, aceasta fiind bujorul românesc, o specie de bujor prezentă în pădurile de câmpie sau la marginea acestora în Dobrogea, Muntenia și sudul Moldovei. Sursa: http://onestitate.blogspot.ro/2014/04/despre-flori-nationale.html

Bujorul românesc este o specie de floare unică în Europa, care se găseşte numai în România,  unde este declarată monument al naturii. Este o plantă ierboasă, cu tulpină neramificată  de aproximativ 50 de centimeri pe care se găsesc frunze  compuse, sectate sau dinţate. Floarea are culoarea roşu aprins şi numără 5-6 sau 7-11 sepale mari şi frumoase. În ţară există cinci rezervaţii naturale de bujori româneşti, în județele Teleorman, Mureş, Olt, Dolj şi Giurgiu.
Pe pagina de internet a Romfilatelia suntem informați că „Floarea simbol naţional al României, bujorul, mai este cunoscută şi sub numele de Palma-Maicii-Domnului, rujioară sau băbărujă”. Din câte cunosc, Palma Maicii Domnului este o cu totul altă plantă și nu cred că ar putea avea vreo legătură, fie și ca denumire  populară sau arhaică, cu bujorul. Poate greșesc, nu știu!
Ilustrată maximă „Bujorul românesc”

Ilustrată maximă  „Bujorul românesc” - verso


Ilustrată maximă „Drapelul național al României” 

Ilustrată maximă  „Drapelul național al României” - verso


2. Potrivit http://www.timpul.md/articol/patrimoniu-simbolurile-nationale-ale-republicii-moldova-22132.html , la sfârșitul anului 2010 a apărut, în Republica Moldova, o lucrare de pionierat intitulată „Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova”. Autorii lucrării au avansat şi propuneri pentru consfinţirea, la nivel legislativ, a unor simboluri naţionale complementare. Între acestea, pentru florile naționale au fost nominalizate  busuiocul și roza (floarea de măceş). Se pare că titlul a fost adjudecat de busuioc. Dar puteți afla lucruri interesante și dacă veți citi acest articol.
Busuiocul atinge între 20–60 cm înălțime. Are frunzele de culoare verde deschis, mătăsoase, cu lungimi cuprinse între 1,5–5 cm și late de circa 1–3 cm. Florile sunt de culoare albă, aranjate într-o terminație numită racem. Busuiocul (Ocimum basilicum) reprezintă un remediu natural pentru tratarea și vindecarea diverselor afecțiuni: bronșită, afecțiuni gastrointestinale, febră, gută, dureri de stomac. Infuzia preparată din frunze de busuioc se recomandă în cazul în care pacientul suferă de crampe, infecții urinare, dureri de cap, laringită, faringită, gripă, vomă, fiind și un excelent stimulator al poftei de mâncare. Înțepăturile de insecte, rănile și eczemele se pot trata, de asemenea, prin aplicarea unor comprese cu frunze de busuioc sau cu tinctură de busuioc.
Ilustrată maximă  „Busuioc” 


3. Irisul (Iris croatica) este specifică teritoriului Croației și a fost declarată floare națională în anul 2000, de către Academia Croată de Arte şi Ştiinţe . Numele croat al acestei flori este Perunika şi provine de la numele lui Perun care, în mitologia slavă era considerat cel mai mare zeu al tunetelor şi fulgerelor. Legenda ne spune că Perunika creşte numai în locurile unde Zeul Perun loveşte solul cu fulgerele sale. În Croația există aproximativ 15 specii de iriși, din care aproape jumătate sunt specifice acestui teritoriu, şi toate sunt protejate.
Sunt puține informații pe internet despre această floare. Potrivit  http://romfilatelia.ro/ro/flori-simbol-de-tara/ „Iris croatica se distinge de multe alte subspecii, în primul rând, prin măreţia tuturor părţilor plantei, cu flori de formă ovală şi mult mai bogate. Frumuseţea florilor de iris o putem admira vara şi toamna. Despre floarea superbă de culoare violet, fitoterapeuţii susţin că este un remediu simplu care ţine sub control o varietate de boli.”
Ilustrată maximă „Iris croatica” 


4. Trandafirul este unul dintre simbolurile Bulgariei. Vecinii noştri nu au ezitat să folosească această minunată floare pentru a-şi  promova ţara în întreaga lume. În celebra Vale a Trandafirilor, situată în centrul Bulgariei, între munții Balcani și munții Sredna Gaora se cultivă, în aer liber, Rosa damascena (Trandafirul din Damasc), îndeosebi varietatea cunoscută sub denumirea de trandafirul din Kazanlâk, care se folosește  pentru a obţine ulei esențial, dulceață și sirop. Uleiul conține peste 300 de substanțe biologice valoroase și se folosește în industria cosmetică, farmaceutică sau alimentară peste tot în lume. Are acțiune antiinflamatoare, antibacteriană și de regenerare a țesuturilor. Datorită aromei sale superbe și delicate, uleiul de trandafiri are un efect aromaterapeutic foarte puternic asupra organismului uman, îndepărtând stresul și având totodată acțiune antidepresivă și afrodiziacă.
Ilustrată maximă  „Trandafir (Rosa damascena)” 

Ilustrată maximă „Trandafir (Rosa damascena)” -verso


*   *   *
Greșelile marca Romfilatelia făcute în materialele de prezentare a propriilor produse contină. În comunicatul de presă referitor la această emisiune se menționează că valoarea nominală a timbrului reprezentând busuiocul ar fi de 4,00 lei, cu toate că alături era imaginea timbrului respectiv pe care scria mare 4,50 lei!
Atenție!! Eu nu „vânez” greșelile Romfilatelia, pentru că nu am timp de așa ceva. Dar asemenea prostii, (vezi și textul din finalul acestei postări) repetate la nesfârșit, devin enervante. La urma urmei cineva de la Romfilatelia ar trebui să verifice tot ceea ce se publică. Adică să fie o persoană puțin mai deșteaptă decât autorul textelor. Se pare că n-au găsit-o! Observație valabilă și pentru agențiile de presă și ziarele care au preluat integral comunicatul respectiv!



Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu