Exponate de maximafilie

joi, 13 iunie 2019

Flori melifere pe cărți poștale maxime


„Flori melifere” este denumirea ultimei emisiuni de mărci poștale, pusă în circulație marți 11 iunie a.c. Au fost tipărite cinci timbre, având valoarea nominală de 30,20 lei, a căror imagini reproduc:
- Floarea de tei argintiu, la timbrul de 1,90 lei;
- Floarea de salcâm, pe marca poștală de 2,80 lei;
- Floarea soarelui, la timbrul cu valoarea nominală de 5 lei;
- Floarea de rapiță, pe marca de 8,50 lei;
- Floarea de măr, pe timbrul de 12 lei
Fiecare marcă poștală mai are, ca subiect secundar, imaginea stilizată a unei albine.
Ca forme de machetare s-au folosit coala de 32 de timbre, minicoala de 5 + o vinietă și blocul de 5 timbre nedantelate (în albumul filatelic). 

1. Teiul argintiu (Tilia tomentosa) este un arbore indigen, înalt până la 40 m, cu frunze cordiforme de 5-10 cm lungime, tomentoase pe spate şi de culoare cenuşie până la argintiu. Florile sunt aşezate în inflorescenţe, câte 5-10 la un loc şi înfloresc la sfarşitul lui iunie-începutul lui iulie, mai târziu decât celelalte de specii de tei. Se întâlneşte în regiunea de câmpie şi de dealuri, mai ales în regiunile joase din sudul şi estul ţării,
Este cea mai valoroasă specie de tei din ţara noastră, din punct de vedere melifer, datorită secreţiei abundente de nectar şi a parfumului pătrunzător al florilor. Cantitatea de nectar secretată de teiul argintiu este de 0,2-0,5 mg/floare, cu o concentraţie a zahărului de 46-62%, are o  producţie de miere extimată la 1200 kg/ha şi este clasificat cu o pondere economico-apicolă foarte mare. http://www.apiflora.ro/flora_melifera/cd1/CD%201/pag/ro/28.htm

A. Ilustrată maximă „Flori de tei argintiu”.


 B. Carte poștală maximă „Albină bând apă”.
În zilele caniculare albinele au nevoie de apă, pentru reglarea temperaturii corpului. De asemenea, apa este un element important și pentru viața familiilor de albine, întrcât ajută la digestia substanțelor nutritive, pregătirea hranei, menținerea umidității și temperaturii optime în stup!

2. Salcâmul reprezintă principala specie forestieră meliferă din România. El crește spontan pe aproape orice tip de teren și are o bună rezistență la ger, iubește lumina, suportă seceta și preferă solurile permeabile, ușoare, fertile. Salcâmul crește bine pe soluri ușoare, chiar și pe nisipuri nefixate, fiind cultivat pentru fixarea lor. Are frunze compuse și flori albe, în ciorchine, puternic mirositoare, iar fructele sunt păstăi aplatizate, brun roșcate. Înflorește primăvara târziu, în luna mai-iunie. Salcâmul trăiește în jur de 100 de ani și face parte din categoria arborilor cu lemn de esență tare, fiind greu, dur și deosebit de rezistent la umezeală. Arborii răzleţi produc 1100-1700 kg miere/ha, cei din masiv 900-1500 kg miere/ha, iar plantaţiile tinere doar 300-700 kg miere/ha.

Cărți poștale maxime cu flori de salcâm.



3. Floarea soarelui (Helianthus annuus) este o plantă meliferă, cu mult polen, care atrage cu ușurință albina datorită culorii și parfumului ei deosebit. Îşi are originea în America Centrală şi Canada, iar în Europa s-a răspândit foarte repede. Planta atinge, de obicei, înălţimea de 2 m, însă unele exemplare pot fi și mai mari. Diametrul pălăriei florii-soarelui poate varia de la 5 cm la 50 cm, iar o singură floare poate produce între 100 şi 8 000 de seminţe. Pe lângă importanţa tehnică deosebită a florii-soarelui, principală plantă producătoare de ulei din România, aceasta este și o valoroasă plantă meliferă. Producția de miere variază între 30 și 120 kg/ha.

Ilustrată maximă cu floarea soarelui.


4. Rapița (Brassica rapa subsp. oleifera) are largi utilizări industriale şi alimentare, fiind o plantă care a prins rapid în România datorită faptului că nu este foarte pretenţioasă. De asemenea, este o plantă meliferă cu foarte mare pondere economico-apicolă. Cantitatea de miere care se poate produce de pe un hectar de rapiță înflorită pornește de la 40-50 de kilograme.

Ilustrată maximă cu floare de rapiță și albină.

5. Mărul (Malus domestica) este un pom fructifer peren care poate atinge înălțimi de 3-12 m, în funcție de sol, și cu pondere economico-apicolă mijlocie. Floarea de măr, este de culoare alb-roz, secretă 0,7-1,4 mg nectar, care conţine 26-43% zahăr. Producţia de miere variază între 30-40 kg miere/ha.

Carte poștală maximă cu floare de măr.




Să auzim de bine!
Alex M


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu