Exponate de maximafilie

luni, 11 august 2014

România în patrimoniul cultural imaterial UNESCO

La 17 octombrie 2003 Conferința Generală a UNESCO, reunită la Paris, a deschis spre semnare Convenția pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Convenția reprezintă instrumentul legal prin care Statele Părți își asumă obligația de a proteja patrimoniul cultural imaterial, sub toate formele sale: tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, precum și tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.
Prin Legea nr. 410 din 29 decembrie 2005 România a acceptat această Convenție şi, la 20 ianuarie 2006, a depus instrumentele de ratificare. Întrucât am fost al 30-lea stat care a devenit Parte la Convenție, aceasta a intrat în vigoare pe plan universal. România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitățiii UNESCO cu Ritualul Călușului, Doina, Ceramica de Horezu şi Colindatul de ceată bărbătească (împreună cu Republica Moldova). Totodată, 14 persoane din România au primit titlul de Tezaur Uman Viu. Despre acesta puteţi afla mai multe de aici.
La data de 7 august a fost pusă în circulaţie o emisune de mărci poştale dedicată celor patru elemente de patrimoniu cultural imaterial românesc. Emisiunea se compune din 3 timbre (3,10 lei; 6 lei; 9,10 lei) şi o colţă dantelată (9,10 lei). Tirajul destinat Poştei Române (14.400 de timbre) este editat în coli de câte 20 de mărci poştale şi o vinietă, aşa cum vedeţi mai jos. Pe surse, există informaţia că sunt două variante de coli: cu vinieta în colţul din dreapta-sus şi, respectiv, în colţul din stânga-sus al colii, dar nu există o menţiune oficială. Seria pe care o prezint mai jos are timbre de ambele feluri. Poate prestatorul nostru filatelic ne va dumiri! Sau nu!
Imaginea fiecărui timbru are un subiect principal, legat de elementul la care se referă, şi unul secundar ce conţine sigla UNESCO.
2034-1_Doina_3-10 lei
Cioban cântând o doină la fluier; valoare nominală 3,10 lei.
2034-2_Calusul_6 lei
Căluşul; valoare nominală 6 lei.
2034-3_Cor_9-10lei
Colindatul în ceată bărbătească; valoare nominală 9,10 lei.
Ceramică de Horezu; coliţă dantelată cu valoarea nominală de 9,10 lei.

Stampila PZ
Ştampila Prima zi

Folosind mărcile poştale din această emisiune am realizat ilustratele maxime pe care le prezint în continuare.
Doina
Cioban cântând o doină la fluier.

Calusul
Căluşari.
Cartea poştală ilustrată are ca imagine litografia color "Căluşari', de Ştefan Iacobescu (1937-2001).


Cocosul-Hurezi-fata
Cocoşul de Hurezi

Cocosul-Hurezi-verso
Cocoşul de Hurezi, verso.

Sigla-UNESCO
Sigla UNESCO. Triplă concordanţă.
Să auzim de bine!
Alex M

2 comentarii:

  1. Pe cand un material in care sa ne prezentati realizarile d-vs in maximafilie?

    RăspundețiȘtergere
  2. De exemplu, ilustratele maxime din această postare sunt făcute de mine, dar nu intenţionez să folosesc blogul pentru a-mi prezenta realizările. Intenţia mea este să acopăr cât se poate de bine, folosind de cele mai multe ori resursele proprii, tema pe care am abordat-o într-o postare şi să informez pe cei interesaţi asupra noilor "apariţii" în domeniu specificându-i, fireşte, pe autori. Poate aţi observant că în cele mai multe cazuri am detaliat elementele de bază ale maximelor postate: marca poştală, suportul şi obliterarea. Dacă prin “realizări’ aveţi în vedere şi alte aspect, vă stau la dispoziţie.

    RăspundețiȘtergere