Exponate de maximafilie

joi, 25 decembrie 2014

Naşterea Domnului

Crăciunul, sau Naşterea Domnului, este sărbătoarea creştină a naşterii după trup a Domnului Iisus Hristos, celebrată la 25 decembrie (după calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (după calendarul iulian). Ea face parte din cele 12 praznice împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, fiind a treia mare sărbătoare după cea de Paşti şi de Rusalii. Conform Sfintei Scripturi şi Sfintei Tradiţii, Iisus S-a născut în cetatea Betleemului, unde Maria, mama lui Iisus, însoţită de logodnicul său Iosif, au venit din Nazaret pentru recensământul poruncit de proconsulul Quirinius, în timpul împăratului Octavian Augustus (Luca 2, 1). Negăsind loc de găzduire în cetate (Luca 2, 7), ei s-au adăpostit într-o peşteră păstorească, unde S-a născut Pruncul Sfânt (Luca 2, 1-20). Betleemul se mai chema și cetatea lui David, căci acolo  s-a născut și a fost uns ca împărat marele strămoș după trup al Mântuitorului. De asemenea, fericitul patriarh Iacov a numit Betleemul "Casa Pâinii", deoarece a proorocit că în acea cetate avea să Se nască Domnul nostru Iisus Hristos, Pâinea cea vie care S-a pogorât din cer. Pentru a afla mai multe informaţii daţi clic aici şi aici.
În mod firesc, această mare Sărbătoare a Creştinătăţii a fost oglindită de administraţiile poştale de pe toate continentele prin emisiuni filatelice puse în circulaţie, în general, în ultimele două luni ale fiecărui an. În ţara noastră, timbrele de Crăciun au apărut cu regularitate începând cu anul 1990. Ele au reprezentat, în cele mai multe situaţii, imaginile unor icoane ale Naşterii Domnului. Maximafiliştii au avut astfel posibilitatea de a realiza/procura o diversitate de materiale cu această tematică. În această postare vă prezint câteva piese la care s-au folosit mărci poştale puse în circulaţie în ultimii ani.

1. Suvenir filatelic "Crăciun Regal" 
    - Realizat de Romfilatelia.
    - Marca poştală folosită: Crăciun 2014, valoare nominală 1 leu, apărută la 21.11.2014. Alte informaţii găsiţi aici.
      - Obliterarea s-a făcut cu o ştampilă fără caracter poştal, având data de 6 decembrie 2014. Ştampila "a funcţionat" doar în birourile prestatorului român de (de)servicii filatelice, nefiind pusă la dispoziţia publicului.     
Craciun-regal_2014_PB
Crăciun Regal.
Craciun-regal_2014_Verso_PB
Crăciun Regal-verso

2. Ilustrată maximă "Crăciun 2013"
    - Realizare personală.
    - Marca poştală: Crăciun 2013, 1 leu, 22.11.2013. Reprezintă imaginea unei icoane aflată în patrimoniul Bisericii Domniţa Bălaşa din Bucureşti. 
      - Obliterare: Ştampilă ocazională, 24.12.2014, Oficiul poştal Bucureşti 63.
    - Suport tipărit la Fullcolor, Bucureşti.     
Craciun-2013_St omagiala-3_PB
Ilustrată maximă "Crăciun 2013". Concordanţă triplă de subiect.
   
3. Ilustrată maximă "Crăciun 2012"
    - Realizare personală.
    - Marca poştală: Crăciun 2012, 1 leu, 15.11.2012. Are ilustrată imaginea icoanei "Naşterea Domnului", aflată pe iconostasul Bisericii Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti.
      - Obliterare: Ştampila Prima zi, 15.11.2012, Bucureşti.
     - Pentru realizarea suportului am folosit o fotografie a frescei pictate pe cupola Bisericii Radu Vodă şi am obţinut astfel doar concordanţă de subiect între imaginea de pe timbru şi cea de pe cartea poştală ilustrată. Cu două zile înainte de apariţia emisiunii am aflat că marca poştală va reprezenta o imagine a scenei Naşterii Domnului de la biserica respectivă, iar un preot mi-a arătat acestă frescă şi mi-a permis s-o fotografiez. Adevărata imagine a timbrului am văzut-o pe internet când era deja prea târziu ca să mai pot face alte ilustrate. Asta este situaţia! Aşa înţelege furnizorul naţional de materiale filatelice să ne sprijine! Voi reveni, cu alt prilej, asupra acestui aspect.
Craciun_2012-PZE
Ilustrată maximă "Crăciun 2012".
Concordanţă de subiect.
Craciun_2012-PZE-verso
Ilustrată maximă "Crăciun 2012"-verso

4. Ilustrată maximă "Crăciun 2010 - Natale"
      - Realizată de dl. Florin Patapie-Raicu din Iaşi, căruia îi mulţumesc foarte mult pentru amabilitatea de a mi-o oferi.
      - Marca poştală: Emisiunea comună România-Vatican – "Crăciun 2010 - Natale", 1 leu, 15.11.2010. Timbrul reprezintă icoana „Naşterea Domnului“, pictată de Gh. Tattarescu şi aflată în patrimoniul Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
       - Obliterare: Ştampila de zi, 24.12.2010, Oficiul Poştal Iaşi 8.
Ilustrată maximă "Crăciun 2010 - Natale". 
Concordanţă de loc şi dublă concordanţă de imagine. 
4a. Aceeaşi ilustrată maximă "Crăciun 2010 - Natale", realizată de Romfilatelia şi obliterată cu Ştampila Prima  zi din data de 15.11.2010, Bucureşti.       
Craciun_2010-Natale_1leu-fata_PB
Ilustrată maximă "Crăciun 2010 - Natale".
Concordanţă de subiect.

Îmi doresc din tot sufletul ca Sărbătoarea Crăciunului să vă întărească nădejdea, credinţa şi dragostea şi să ne aducă tuturor sănătate, bucurii, linişte şi pace.

Să auzim de bine!
Alex M

2 comentarii:

  1. Aici aveti o ilustrata maxima adevarata, cu stampila de zi a Oficiului postal Iasi-8 situat in proximitatea Catedralei Mitropolitane, pe care v-am trimis-o imediat dupa data aparitiei timbrului Craciun 2010. Este o piesa potrivita a o inlocui pe aceasta cu stampila Prima Zi din Bucuresti, care nu ofera concordanta de loc.

    Florin Patapie - Raicu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulţumesc, aveţi dreptate.şi am completat postarea. Vă dau detalii prin telefon.

      Ștergere