joi, 1 ianuarie 2015

Sorcova, vesela…

Sorcova este unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiţionale româneşti şi, alături de Pluguşor, este puternic înrădăcinată în cultura poporului nostru. Numele de “sorcovă” vine de la cuvântul bulgar „surov” care înseamnă “verde fraged”, fiind o aluzie la ramura abia îmbobocită. Aceasta pentru că, la început, sorcova era o mlădiță înmugurită de măr, vișin, zarzăr sau gutui care se punea în apă în noaptea Sfântului Andrei și până în ziua de Sfântul Vasile era înflorită. Astăzi, sorcova este confecţionată dintr-un băţ, în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată. Înclinată de mai multe ori în direcția unei anumite persoane Sorcova joacă, oarecum, rolul unei baghete magice înzestrate cu capacitatea de a transmite vigoare și tinerețe celui vizat, iar textul urării atrage norocul şi binecuvântarea asupra oamenilor  şi gospodăriilor, pentru tot anul care urmează. 
Aparținând obiceiurilor de Anul Nou, umblatul cu Sorcova e mai cu seamă motiv de mare bucurie pentru copii. Momentul când aceştia merg cu Sorcova este dimineața de Anul Nou. Textul Sorcovei este fix, putând varia ușor în funcție de regiune.
Pentru documentare am folosit următoarele surse:
http://calendarulortodox.ro/datini-obiceiuri-traditii/sorcova-obiceiuri/ şi http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2014/12/31/o-inventie-pe-zi-sorcova-09-46-02 

Iată două ilustrate maxime reprezentând momentul sorcovirii
1. Mersul cu sorcova.
          - Marca poştală: valoarea de 55 de bani din emisiunea "Anul Nou", 25.12.1969, LP RO 717;
          - Obliterare: Ştampilă poştală de zi, OP Lipova, Jud. Bacău, 31.12.1980:
          - Cartea poştală ilustrată are ca imagine pe cunoscuta interpretă de folclor Maria Ciobanu; alte detalii sunt pe spatele ilustratei. 
Sorcova3-fata_PB_2014
Ilustrată maximă "Mersul cu sorcova".
Sorcova3-verso_PB_2014
Ilustrată maximă "Mersul cu sorcova"- verso.

2. Sorcovindu-l pe Moş. Este vorba de “Moş Gerilă”, cel pe care oficialităţile comuniste au încercat, în zadar, să-l impună în locul lui Moş Crăciun.
          - Marca poştală: valoarea de 1 leu din emisiunea "Obiceiuri folclorice româneşti de Anul Nou", 26.12.1986, LP RO 1172;
         - Obliterare: Ştampilă ocazională cu textul "1987-D.J.P.Tc. SIBIU ŞI FILIALA A.F.R./vă urează/LA MULŢI ANI" însoţit de elementele poştale "2400 SIBIU 6/OF./1.01.1987/D". Partea grafică a ştampilei reprezintă o fetiţă înfofolită care ţine în mânuţă o sorcovă.
         - Cartea poştală ilustrată are ca elemente de identificare: Editura Sport-Turism, I.P. Sibiu, Foto Ştefania Dumitru.

Sorcova2-fata
Ilustrată maximă "Sorcovindu-l pe Moş"Şi acum, din partea mea pentru Dumneavoastră cu tot dragul, primiţi următoarele:
Sorcova, vesela,
Să trăiți, să-mbătrâniți,
Peste vară, primăvară,
Ca un păr, ca un măr,
Ca un fir de trandafir,
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata,
Tare ca fierul,
Iute ca oțelul.
La anul și la mulți ani!

Doamne ajută!
Să auzim de bine!
Alex M


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu