Exponate de maximafilie

vineri, 21 august 2015

Păsări de baltă pe ilustrate maxime ale Romfilatelia

Romfilatelia a pus în circulaţie, vineri 21 august, emisiunea filatelică "Păsări de baltă", compusă din patru mărci poştale, o coliţă dantelată şi un bloc (seria emisiunii şi coliţa dantelată) vândut împreună cu un plic prima zi la preţul de 231 lei. Aţi recunoscut cu siguranţă aşa numitul album filatelic, produs artificial creiat pentru a fi comercializat condiţionat şi la preţ de speculă. Au fost realizate, de asemena, şi patru ilustrate maxime ce se vând cu 53 de lei, şi acesta fiind un preţ nejustificat de mare!
Mărcile poştale ilustrează următoarele specii de păsări:
- Chira de baltă (Sterna hirundo), pe timbrul cu valoarea nominală de 3.30 lei;
- Pescăruşul cu picioare galbene (Larus michahellis), pe timbrul cu valoarea nominală de 4.30 lei;
- Ciocîntorsul (Recurvirostra avosetta)pe timbrul cu valoarea nominală de 4.70 lei;
- Călifarul roşu (Tadorna ferruginea), pe timbrul cu valoarea nominală de 8.10 lei.
Pe timbrul coliţei nedantelate, cu valoarea nominală de 9,10 lei, este reprezentată lebăda de vară (Cygnus olor).
Machetarea s-a făcut în coli de 32 de timbre şi minicoli de 5 timbre + o vinietă.

Cele patru timbre ale emisiunii, cu vinietă
Coliţa dantelată
Ştampila prima zi

1. Chira de baltă (Sterna hirundo) este caracteristică zonelor umede costiere, dar şi lacurilor interioare cu apă dulce. Lungimea corpului este de 31-37 cm si are o greutate de 110-145 g. Anvergura aripilor este de circa 75-80 cm. Penajul este gri, iar ciocul roşu aprins cu vârful negru. Partea superioară a capului este neagră. Se hrăneşte cu peşte, insecte şi melci. 
Ilustrată maximă realizată de furnizorul român de servicii filatelice. 
Ilustrată maximă "Chira de baltă"

2. Pescăruşul cu picioare galbene (Larus michahellis) este o pasăre sedentară, întâlnită în apropierea bălţilor şi a lacurilor şi de-a lungul litoralului. Este adaptată foarte bine şi habitatului urban, unde profită de abundenţa hranei. Este definit de culorile gri-argintiu, alb, negru şi galben. Sub cioc se poate vedea o pată de culoare roşie. Tinerii au o coloraţie pestriţă de brun cu alb, cu ciocul şi picioarele închise la culoare. Lungimea pescăruşului cu picioare galbene este de 55-65 cm, anvergura aripilor de 1,3-1,5 m, iar greutatea de 750-1200 g.
Ilustrată maximă "Pescăruş cu pcioare galbene".
Realizare Romfilatelia

3. Ciocîntorsul (Recurvirostra avosetta) este o pasăre specifică zonelor litorale, lagunelor cu apă sărată, deltelor şi mlaştinilor, bălţilor şi lacurilor cu apă mică din apropierea ţărmurilor. Este o pasăre rară, care necesită măsuri de conservare. In România poate fi intâlnită în Delta Dunării, pe ţărmul mării şi în apropierea lacurilor litorale. Specific acestei păsări este ciocul foarte fin si subţire, curbat in sus, de culoare neagră. Picioarele sunt lungi, de culoare gri-albăstruie. Lungimea corpului este de 42-46 cm, anvergura aripilor de 70-77 cm, iar greutatea de 250-400 g. Pentru a se hrăni, ciocîntorsul ţine ciocul subţire sub suprafaţa apei şi prin mişcări continue reuseşte să localizeze mici nevertebrate pe care le consumă.
Romfilatelia a realizat ilustrata maximă de mai jos.
Ilustrată maximă "Ciocîntors".

4. Călifarul roşu (Tadorna ferruginea) este o pasăre rară în România, motiv pentru care este protejat prin lege. Poate fi intâlnit în Delta Dunării şi foarte rar în lacurile din interiorul ţării. Preferă lacurile izolate, eventual cu insule, departe de prezenţa omului. Culoarea generală a penajului este cărămizie cu nuanţe mai deschise spre cap. Femela are capul alb, iar la mascul putem vedea un guler subţire de culoare neagră. Lungimea corpului este de 58-70 cm, anvergura aripilor de 1,1-1,35 m iar greutatea de 1,2-1,4 kg. Femela este mai mică decât masculul.
Călifarul roşu pe o ilustrată maximă realizată de Romfilatelia

Pentru documentarea acestui articol am folosit ca surse:
http://www.animale-salbatice.ro/pasari.html şi 

Ilustratele maxime pe care eu le-am realizat folosind mărcile poştale ale acestei emisiuni le voi prezenta ceva mai târziu, după câteva zile de vacanţă. 

Să auzim de bine!
Alex M






Un comentariu: