Exponate de maximafilie

joi, 11 februarie 2016

Ciocănitorile pe ilustrate maxime (I)

Marţi 9 februarie a fost pusă în circulaţie o emisiune de mărci poştale denumită  Ciocănitori”. Informaţiile despre aceasta au apărut doar cu o zi înainte, când doamna responsabilă cu relaţiile publice la Romfilatelia a găsit de cuviinţă să le transmită pe agenţiile de presă. De ce această instituţie continuă să fie total netransparentă în domeniul comunicării, având încă puternice năravuri securisto-comuniste, rămâne de neexplicat pentru oamenii normali. O asemenea atitudine aş putea s-o pun pe seama faptului că persoanele respective nu cunosc nimic despre filatelie şi filatelişti. Ar fi, însă, o explicaţie simplistă. Cât poţi să fii de încuiat la minte şi să nu iei în seamă numeroasele propuneri / reclamaţii primite  de instituţia respectivă, persistând în a clasifica drept „secret profesional” informaţii simple dar importante pentru publicul iubitor de timbre (planul emisiunilor, numărul de timbre şi valorile nominale, imaginile mărcilor poştale etc)?! Aceeaşi opacitate se manifetă şi în Ministerul Comunicaţiilor ...., indiferent de numele ministrului, începând cu Dan Nica, creatorul acestei monstruozităţi. Voi încunoştinţa şi actuala conducere a ministerului despre năravurile prestatorului român de (de)servicii filatelice. Poate are o reacţie!!

Seria de „Ciocănitori” se compune din patru timbre, reprezentând:
- Ciocănitoarea de munte (Picoides tridactylus) – 2,00 lei;
- Ghionoaia verde (Picus viridis) – 4,50 lei;
- Ciocănitoarea neagră (Dryocopus martius) – 5 lei;
- Capîntors (Jynx torquilla) – 14,50 lei. Să remarcăm că această valoare revine în forţă. Explicabil pentru un an electoral!!?
Mărcile poştale sunt machetate în coli de 32 de timbre, minicoli de 5 timbre +1vinietă şi blocuri de 4 timbre (în albumul filatelic). Tirajul total este de 64.060 de timbre, din care aproape 50% (32.000) se vor distribui Poştei Române. Cum vi se pare procentul?
Au fost puse în circulaţie şi patru ilustrate maxime, care se vând cu 59 de lei (cu 227% mai mult decât valoarea nominală a seriei!!). 

Cele patru timbre ale seriei, cu viniete

Ştampila prima zi

Împreună cu domnul Al. Antonache am realizat, folosind aceste mărci poştale şi ştampila prima zi, câte un set de ilustrate maxime.  

1. Ilustrată maximă „Ciocănitoarea de munte”.
O scurtă descriere a speciei veţi găsi în această postareIlustrata maximă de acolo a fost obliterată cu ştampila de zi, într-o zonă în care trăieşte ciocănitoarea de munte. În comparaţie cu aceasta, ilustrata maximă realizată acum nu este obliterată foarte fericit, concordanţa de loc fiind „de circumstanţă” , şi nu „preferată” (cf. Dr. Ioan Daniliuc, „GHID DE MAXIMAFILIE”, Editura AXA Botoşani, 2003, pag. 150-153).
Ilustrată maximă „Ciocănitoarea de munte”

2. Ilustrată maximă „Ghionoaia verde”.
Ghionoaia verde (Picus viridis) sau ciocănitoarea verde este o pasăre de culoare verde-gălbui, cu creștetul și ceafa roșii, ciocul și picioarele sur-plumburiu, care se hrănește cu insecte, în special cu furnici, iar în sezonul rece consumă și boabe. Este întâlnită mai ales in pădurile de foioase din zonele joase şi de deal, dar o putem vedea şi în pâlcuri izolate de copaci sau în parcurile oraşelor și își face cuibul în scorburi de copaci. În România este prezentă tot timpul anului, fiind mai frecventă în Dobrogea.

Ilustrată maximă „Ghionoaia verde”

3. Ilustrată maximă „Ciocănitoarea neagră”.
Ciocănitoarea neagră este cea mai mare specie de ciocănitori din Europa. După cum indică și numele, pasărea este complet neagră. Masculul are însă partea superioară a capului de un roșu aprins. Poate fi văzută pe întreg teritoriul României, în pădurile dese de fag și brad dar şi în Lunca şi Delta Dunării, cât mai departe de așezări umane, deoarece este o pasăre timidă, retrasă și foarte sperioasă.
Ilustrate maxime „Ciocănitoarea neagră”

4. Ilustrată maximăCapîntors”.
Jynx torquilla, cunoscută şi sub numele de Capîntors, Capîntortură, Vârtecap sau Sucitoare este o pasăre răspândită în toată Europa. La noi în ţară vieţuieste în toate zonele împădurite de foioase cu copaci batrâni. Iarna migrează către Nordul Africii şi Sudul Asiei, iar în perioada migraţiei poate fi observată şi în parcuri şi grădini. Pentru a intimida duşmanul îşi poate răsuci gâtul cu până la 180 de grade, cu o viteză uimitoare scoţând, totodată, un şuierat ca de şarpe.  
Ilustrată maximă „Capîntors




Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu