luni, 1 februarie 2016

Animale preistorice pe ilustratele maxime ale Romfilatelia

„Animale preistorice”, aceasta este denumirea seriei de mărci poştale pusă în circulaţie la 22 ianuarie a.c. Cele patru timbre ale emisiunii „prezintă animale preistorice ale căror fosile au fost descoperite în Ţara Haţegului şi care reprezintă elemente importante în constituirea unui Muzeu al Dinozaurilor din Transilvania, dar şi a dezvoltării geoparcului din Ţara Haţegului” ne informează Romfilatelia pe pagina proprie de internet. Cu acest prilej, furnizorul român de produse filatelice a realizat şi patru ilustrate maxime puse în vânzare la magazinele filatelice cu preţul de 57 de lei. Mai multe informaţii despre emisiunea filatelică puteţi afla dând clic aici.

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este o arie protejată de interes naţional, situată în sud-vestul județului Hunedoara şi administrată de Universitatea din Bucureşti, care se întinde pe o suprafaţă de peste 100.000 de hectare. Pe teritoriul său se află 80 de sate, grupate în 10 comune şi oraşul Haţeg, cu o populaţie de aproximativ 35.000 de locuitori. Aria naturală a fost declarată parc natural prin Hotărârea de Guvern 2151 din 30 noiembrie 2004 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone). Geoparcul Dinozaurilor este singurul din România membru al Rețelei Europene și al Rețelei Globale a Geoparcurilor. De asemenea, a fost primul Geoparc din Europa de Sud-Est care a obținut acest statut internațional, în anul 2005. Sursa.
1. Ilustrată maximă “Balaur Bondoc” (timbrul cu valoarea nominală de 2 lei).
Balaurul bondoc, reprezintă una dintre cele mai spectaculoase specii de dinozauri ale căror fosile au fost descoperite pe teritoriul Transilvaniei. Este o specie unică de dinozaur carnivor feroce, descoperită până în prezent doar pe teritoriul ce forma Insula Haţegului, acum 70 de milioane de ani. Macheta în mărime naturală a dinozaurului a fost realizată, cu un accent deosebit pe detaliile ştiinţifice, de paleoartistul canadian Brian Cooley.
Ilustrată maximă "Balaur bondoc"

2. Ilustrată maximă “Theriosuchus sympiestodon” (marca poştală cu valoarea nominală de 3 lei).
Theriosuchus sympiestodon este crocodil primitiv, care a trăit în Ţara Haţegului în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani. În acele timpuri era o adevărată fosilă vie întrucât făcea parte dintr-o familie (Atoposauridae) ai cărei membri dispăruseră deja din alte părţi ale Europei, de peste 60 de milioane de ani.
Ilustrată maximă “Theriosuchus sympiestodon”

Ilustrată maximă “Theriosuchus sympiestodon”-verso
3. Ilustrată maximă Dinozaurul Magyarosaurus dacus” (timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei).
Magyarosaurus Dacus aparţinea unui grup de titanozauri, creaturi gigantice, care mergeau pe patru picioare. In 1895 au fost descoperite primele oase care au aparţinut acestei specii. Era un dinozaur ierbivor, cu greutatea de 800-900 kg, lungimea de 7 m şi înălţimea de 3-4 m, fiind unul dintre cele mai mari animale preistorice din zona Haţegului.
Ilustrată maximă Dinozaurul Magyarosaurus dacus”

4. Ilustrată maximă “Kogaionon ungureanui” (marca poştală cu valoarea nominală de 14,50 lei).
Kogaionon a fost un mamifer din Cretacicul Superior, descoperit în România. A trăit în Transilvania, în zona Sânpetru - Hațeg, în același timp cu ultimii dinozauri. A fost numit după muntele sfânt al vechilor daci. Genul Kogaionon ungureanui este un animal mic, de la care s-a păstrat un craniu aproape complet. Numele acestuia a fost dat ca semn de apreciere pentru geologul Costin Ungureanu.
 Ilustrată maximă “Kogaionon ungureanui”

NOTĂ: Cele mai multe informaţii despre animalele preistorice reprezentate pe ilustratele maxime au fost obţinute din enciclopedia online Wikipedia.
Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu