Exponate de maximafilie

luni, 4 aprilie 2016

Ilustrate maxime la aniversarea Academiei Române

O nouă emisiune de mărci poştale a fost pusă în circulaţie azi 4 aprilie 2016. Ea este dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române şi se compune dintr-un timbru de 5 lei, tariful pentru corespondenţă internă (scrisoare neprioritară cu greutatea  >500-1000g) şi o coliţă dantelată cu valoarea nominală de 8 lei (corespondenţă internaţională, scrisoare prioritară cu greutatea >50-100 g). Detalii despre această emisiune găsiţi aici.

Academia Română este cel mai înalt for de știință și de cultură din România. A fost fondată la 1/13 aprilie 1866, cu denumirea de Societatea Literară Română. Aceasta şi-a început activitatea la 1/13 august 1867, sub numele de Societatea Academică Română. Noua instituţie a fost, de la începuturile ei, reprezentativă pentru cultura din întreg spaţiul românesc. Conform decretului de înfiinţare, cei 21 de membri fondatori erau personalităţi marcante atât din Moldova (3) şi Ţara Românească (4), cât şi din teritoriile româneşti aflate sub stăpânirea imperiilor străine: habsburgic (Transilvania -3, Banat -2, Maramureş -2, Bucovina -2), ţarist (Basarabia -3) şi otoman (din rândul aromânilor din Peninsula Balcanică -2).
La 30 martie 1879, printr-o lege specială, Societatea Academică Română a fost decretată instituție națională cu numele de Academia Română, funcționând ca for al moralității și independenței științifice. Preocupările sale s-au extins în domeniul artelor, literelor și științei. De atunci, Academia Română funcționează ca forum național recunoscut al cercetării științifice, literare și de creație artistică.
La 9 iunie 1948 Academia Română devine Academia Republicii Populare Române, iar la 21 august 1965 primeşte numele de Academia Republicii Socialiste România.
După 1990 instituţia  și-a recăpătat numele de Academia Română.

Prin lege şi statut, clic http://www.legex.ro/Legea-752-2001-27624.aspx  şi http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=101044, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 membri titulari şi corespondenţi şi 135 membri de onoare din care cel mult 40 din ţară.  În prezent Academia Română are 82 membri titulari, 79 membri corespondenţi (total 161), 36 membri de onoare din ţară şi 98 membri de onoare din străinătate (total 134).

Cu prilejul acestei emisiuni am realizat ilustrate maxime atât cu timbrul emisiunii, cât şi cu marca poştală a coliţei. Obliterarea am făcut-o cu ştampila prima zi, care a funcţionat la Oficiul Poştal Bucureşti 37. Cărţile poştale ilustrate au fost tipărite la FullColor, Bucureşti.

1. Ilustrată maximă "Clădirea Academiei Române şi Zeiţa Minerva"
Ilustrată maximă “Clădirea Academiei Române şi Zeiţa Minerva"
Ilustrată maximă “Clădirea Academiei Române şi Zeiţa Minerva"-verso

2. Ilustrată maximă "Clădirea Academiei Române şi Zeiţa Minerva"
Ilustrată maximă “Clădirea Academiei Române şi Zeiţa Minerva"

Potrivit statutului, Academia Română are ca însemne sigla şi drapelul. Sigla este de formă circulară, şi o reprezintă pe Zeiţa Minerva în picioare, ţinând în mâna stângă lancea iar în dreapta Pământul, sub forma unei sfere deasupra căreia se află o Victorie înaripată; lângă Zeiţă este un scut pus astfel încât privitorul să nu vadă dintr-o dată chipul Meduzei şi bufniţa, simbolul antic al gândirii. Imaginea Zeiţei este înconjurată de inscripţia „Academia Română 1866“.
3. Ilustrată maximă "Sigla Academiei Române"
3. Ilustrată maximă “Sigla Academiei Române”
3. Ilustrată maximă “Sigla Academiei Române”-verso




Să auzim de bine!
Alex M

4 comentarii:

  1. Salut. Am o gramada de timpre, serii complete, deparaiate si acestea din urma, stampilate si nestampilate, plus alte efecte filatelice.

    RăspundețiȘtergere
  2. de unde se cumpara felicitarea 1. si 2. va rog, si la ce pret?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cele două ilustrate maxime sunt realizate personal și nu sunt de vânzare.

      Ștergere
    2. Cele două ilustrate maxime sunt realizate personal și nu sunt de vânzare.

      Ștergere