Exponate de maximafilie

miercuri, 11 mai 2016

Ilustrate maxime de 10 Mai, zi de sărbătoare naţonală

Prin Legea nr. 103 din 18 mai 2015, 10 mai a fost declarată zi de sărbătoare naţională, iar începând cu 2016 această zi va fi celebrată anual, la nivel naţional, prin organizarea de manifestări cultural-artistice diverse. Conform expunerii de motive ce a însoţit Legea nr. 103/2015 în forma sa de proiect, data de 10 mai “glorifică trei momente istorice diferite(…..), toate trei legate indisolubil de instituţia monarhiei.”
Aceste evenimente sunt:
- în 1866, începutul domniei lui Carol I;
- în 1877, proclamarea Independenţei de Stat (oficializarea actului în sine, prin promulgarea legii de către Carol I);
- în 1881, încoronarea lui Carol I ca Rege al României.

În cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi, în acest an, a zilei de 10 Mai se înscrie şi emisiunea de mărci poştale pusă în circulaţie de Romfilatelia şi denumită 150 de ani de la fondarea Dinastiei Regale Române. Seria se compune din două timbre şi o coliţă dantelată. Detalii găsiţi aici. A fost editat şi un album filatelic.
Cele două mărci poştale ilustrează simboluri ale Dinastiei Regale Române: Ordinul Carol I grad de colan, sceptrul Regelui Ferdinand şi coroana regală. Timbrul coliţei dantelate reprezintă primele trei generații ale Familiei Regale a României.

Seria, în ansamblul ei, are un bun potenţial maximafil, oferind multe posibilităţi de realizare a ilustratelor maxime. Entuziasmul nostru în acest sens a fost „frânat” de preţul mare (16 lei) stabilit pentru unul din timbre, dar nici celelalte piese nu sunt foarte accesibile. În plus, Poşta Română continuă să nu-şi îndeplinească menirea (în acest domeniu), întrucât de aproape două luni nu mai asigură, în timp util, aprovizionarea OP Bucureşti 37 cu timbrele nou apărute. Mai precis, când mărcile poştale ajung la oficiul respectiv, nu mai putem folosi ştampila prima zi!! Probabil asistăm la o nouă etapă a reformei poştei care să continue distrugerea acesteia. 


1. Ordinul Carol I este un ordin dinastic acordat de Casa Regală a României. A fost înființat la 10 mai 1906 de către Regele Carol I pentru a comemora jubileul a 40 de ani de domnie. De la înființare și până la abdicarea Regelui Mihai și abolirea monarhiei, la 30 decembrie 1947, ordinul a fost cea mai înaltă decorație acordată de către Rege. După abdicare, ordinul devine inactiv şi a fost reînviat pe data de 5 ianuarie 2005 ca Ordin dinastic, de familie.
"Ordinul Carol I" functioneazaî n patru grade, aşa cum a decretat Regele Carol I la instituirea lui: în grad de Comandor, în grad de Mare Ofiter, în grad de Mare Cruce şi în grad de Colan. http://www.familiaregala.ro/ordine-si-decoratii/ordinul-carol-i

Ilustrată maximă „Ordinul Carol I în grad de Colan, din aur şi argint”

Ilustrată maximă „Carol al II-lea”. Elementul de concordanţă îl reprezintă Ordinul Carol I.


2. În ziua de 10 mai 1920, 6 fete de la orfelinatul Radu-Vodă i-au oferit regelui Ferdinand I un buzdugan / sceptru din aur, împodobit cu pietre prețioase. Acesta a fost cumpărat prin subscripție publică și marcat cu inscripția: "Regelui Ferdinand I, regele tuturor românilor dându-i-se acest buzdugan de către poporul său ca răsplată pentru vrednicia și buna conducere a țării în anii 1916-1919". Regele Ferdinand a precizat ca primește emoționat "darul", care a fost purtat în trecut și de voievozii Țărilor Române. Pe acest buzdugan, în partea superioară, sunt reprezentate patru statuete de țărănci în costume naționale. Ele reprezintă România (regatul vechi), Transilvania, Basarabia și Bucovina. În vârful buzduganului se regăsește capul acvilei cruciate.

Ilustrată maximă „Sceptrul Regelui Ferdinand I”.

Ilustrată maximă „Sceptrul Regelui Ferdinand I - detaliu”. Observăm în prim plan statueta ţărăncii din Basarabia.

3. Familia Regală prezentată pe timbrul coliţei dantelate se compune din primele trei generaţii. De la stânga la dreapta, se disting: Principele Moștenitor Ferdinand, Principesa Elisabeta a României (ulterior Regină a Greciei), Regina Elisabeta a României, Principele Carol, Principesa Maria a României (ulterior Regină a Iugoslaviei), Principele Nicolae al României, Principesa Maria (ulterior Regina Maria a României) și Regele Carol I.
De ce a fost adoptată o asemenea abordare? Mister total, marca Romfilatelia. Potrivit informaţiilor de pe pagina de internet a instituţiei aflăm că “Această fotografie, realizată în momentul când Criza Dinastică (provocată de decesul singurului copil al Regelui Carol I) fusese rezolvată, înfățișează nu doar trei generații ale Familiei Regale, cu un profund impact istoric asupra României, ci și, prin Principesele Regale, legăturile Familiei Regale a României cu dinastiile Europei”.

Ilustrată maximă „Familia Regală la Peleş, 1909”. Cartea poştală este realizată sub egida AFB, fiind machetată de dl. dr. Ioan Daniliuc.



Să auzim de bine!
Alex M




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu