Exponate de maximafilie

vineri, 30 septembrie 2016

Cele mai bune ilustrate maxime ale anului 2015

Surpriză plăcută din partea Comisiei de Maximafilie a FIP. S-au făcut publice rezultatele Concursului Internaţional de Maximafilie, ediţia a XIII-a, care a stabilit clasamentul celor mai bune ilustrate maxime create în anul 2015. Potrivit http://www.maximaphily.info/2015contest/2015BESTMCRESULTS.pdfpodiumul este următorul:

Premiul 1: Olanda (78 de puncte)
Ilustrata maximă „Van Gogh, Autoportret cu pălărie de paie”, realizată de Ronald van der Leeden. Concordanţă triplă.
- Marca poştală: „125 de ani de la moartea pictorului olandez Vincent van Gogh", 05.01.2015. Se pare că acest timbru, care face parte dintr-un bloc de 5 mărci poştale, este un „timbru personalizat” creat de Poşta Olandeză (nu de o persoană particulară), în scop comercial, timbrele personalizate fiind apreciate în mod deosebit de filatelişti!
- Obliterare: Ştampila prima zi, Amsterdam,
- Cartea poştală ilustrată: Muzeul Van Gogh, Amsterdam

Vincent Van Gogh (1853-1890) este unul dintre cei mai de seamă artiști ai tuturor timpurilor, lucrările sale fiind apreciate astăzi în întreaga lume, și estimate la zeci de milioane de euro.
În scurta sa viaţă de 37 de ani a concentrat o experiență artistică și existențială irepetabilă, traversând principalele curente ale timpului său fără să aparțină, în realitate, nici unuia şi propunând, dimpotrivă, o viziune cu totul personală a artei ca "semn" al propriului suflet. A fost, în egală măsură, expresionist, simbolist și suprarealist. S-a zbătut toată viața în sărăcie, singurul său venit constituindu-l ajutorul primit din partea fratelui mai mic, Theo. A realizat peste 2.000 de opere de artă (în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe).  Tabloul Autoportret cu pălărie de paie (ulei pe carton, 41x33 cm) l-a pictat în vara anului 1887, la Paris. În prezent, lucrarea este la Amsterdam, în patrimoniul muzeului ce poartă numele artistului.
Surse: 


Premiul 2: Malaezia (48 de puncte)
Ilustrata maximă „Balena ucigaşă – Orca (Orcinus orca)”, realizată de Ye Choh San. Concordanţă triplă.
- Marca poştală: „Protecţia faunei marine în pericol de dispariţie”, valoarea nominală 1,40 MYR, 13.04.2015.
- Obliterare: Ştampila prima zi, Port Dickson
- Cartea poştală ilustrată: Germania

Orca (Orcinus orca), numită şi balena ucigașă, este cel mai mare mamifer marin din familia delfinilor. Orcile sunt ușor de recunoscut datorită culorilor caracteristice, alb si negru, și sunt considerate animale foarte inteligente. Orca poate atinge 10 metri lungime și o greutate de circa 7 tone. În ciuda taliei sale masive, ea se poate deplasa cu o viteză mare, de până la 60 km/h. Hrana principală o constituie bancurile de pești - heringi, scrumbii, somoni, toni - și chiar rechini. Se mai hrănesc și cu cefalopode - sepii, calmari – şi, mai rar, cu alte mamifere marine - delfini și mai ales foci și vidre de mare.


Premiul 3: Mexic (39 de puncte)
Ilustrata maximă „Piramida (templul) Şarpelui cu Pene”, realizată de Guadelupe Morales Grifaldo.
- Marca poştală: „Arheologie. Xochicalco-Mexic”, valoarea nominală 11,50 $, 01.10. 2015.
- Obliterare: Ştampila prima zi, Tlalnepantla. Concordanţa de imagine este perfectă, dar concordanţa de loc este aproximativă”, pentru că Tlalnepantla este un oraș al statului Mexic (la nord de Ciudad de Mexico), situată la distanţă mare de zona unde se găseşte subiectul mărcii poştale.
- Cartea poştală ilustrată: Ediţie comercială

Xochicalco este un sit arheologic situat între localităţile Temixco și Miacatlan din statul Morelos, Mexic, la 38 km sud-vest de orașul Cuernavaca şi la mai bine de 60 km, în linie dreaptă, sud-vest de Ciudad de México, într-o regiune cu climă caldă, semiumedă şi cu o vegetaţie subtropicală. A fost declarat Patrimoniu Mondial de către UNESCO în anul 1999. Zona este sitată la o înălţime medie de 1350 m deasupra nivelului mării şi ocupă o suprafaţă de aproximativ 4 km2. Situl arheologic este format din Piaţa Centrală, Marea piramidă, Piramida cu stele, Acropola, Observatorul astronomic şi Piramida “Șarpelui cu Pene”.
Considerată drept unul dintre cele mai frumoase monumente din întreaga lume precolumbiană, Piramida “Șarpelui cu Pene” este simbolul zonei. Edificiul este format dintr-un soclu în taluz, un parament şi o cornişe. Pe taluz, pe cele patru laturi ale monumentului, se află câte un relief al cărui motiv principal sunt opt şerpi, din care şase au corpul ondulat. Între zonele ondulate ale corpurilor şerpilor  sunt reprezentate, în mod alternativ, un personaj și o dată calendaristică. De asemenea, mai apar detalii despre locuri,  animale și fragmente de figuri umane în diferite atitudini.
Surse:


În acest concurs România s-a clasat pe locul 8, alături de alte 6 state, cu 15 puncte. Menţionez că la competiţie au participat 48 de ţări, din care 40 au primit puncte. 
Din păcate, pentru maximafiliştii români concursul rămâne o mare necunoscută. Nu cunoaştem ce ilustrată maximă a fost trimisă, la Comisie, să ne reprezinte şi nici când şi cum s-a făcut selecţia acesteia. Am tot sperat să avem un concurs intern, dar în zadar! Poate la anul. Sau „la mulţi ani”?!
Poate voi reveni.



Să auzim de bine!
Alex M


Un comentariu:

  1. În opinia mea, în ciuda unui management defectuos la nivel central, incluzând aici filatelia în general, dar nu și inițiativele personale sau de nivel asociație, locul ocupat la acest concurs spune multe despre pasiunea colecționarilor din România. Cu stimă, Cătălin

    RăspundețiȘtergere