Exponate de maximafilie

joi, 24 noiembrie 2016

Ilustrate maxime cu alimente din Biblie.

La data de 24 noiembrie 2016 a fost pusă în circulaţie prima parte a emisiunii de mărci poştale intitulate „Trăieşte sănătos. Alimentele Bibliei”. Este vorba de patru timbre (valoare nominală 29,10 lei) şi un set de două plicuri "prima zi" (68 de lei).  Pentru detalii daţi clic aici.
În Biblie găsim multe referiri, oferite direct de divinitate, despre alimentele necesare şi bune pentru sănătatea oamenilor. Astfel, Dumnezeu i-a spus lui Moise că îl va duce “într-o ţară bună,…o ţară în care se află grâu, orz, viţă de vie, smochine şi rodii … măslini, untdelemn şi miere, în care fără lipsă vei mânca şi nu vei duce lipsă de nimic” (Deuteronomul, 8.7-9). Descoperirile ulterioare ale ştiinţei au confirmat efectele miraculoase ale acestor alimente.

Folosind cele patru mărci poştale, ştampila prima zi şi cărţi poştale particulare, tipărite la FullColor, Bucureşti am realizat câteva ilustrate maxime. Şi de această dată am beneficiat de sprijin total din partea doamnei diriginte a OP Bucureşti 37. Menţionez că la acest oficiu a fost pusă la dispoziţia doritorilor ştampila "prima zi" şi timbrele emisiunii.

1. Ilustrate maxime cu grâu şi pâine.
Cercetările arheologice de la Cucuteni, judeţul Iaşi, arată că grâul se cultiva pe teritoriul ţării noastre încă din neoliticul superior şi epoca bronzului (3000-1000 i.e.n.). Este dovedit faptul că această cereală, pe care o găsim în “pâinea noastră cea de toate zilele”, este mai sănătoasă atunci când este procesată cât mai puţin posibil. O dietă bogată în cereale integrale creşte nivelul de energie din corp, scade colesterolul şi ne fereşte de diabet, pietre la rinichi şi alte boli. Și orzul este menționat în Sfânta Scriptură, având aceleași efecte benefice pe care le are și grâul.
Ilustrată maximă "Boabe de grâu"

Ilustrată maximă "Pâine din făină integrală de grâu"
Ilustrată maximă "Pâine din făină integrală de grâu" - verso

2. Ilustrate maxime cu rodii şi smochine.
Rodiile sunt bogate în antioxidanți şi ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, reduc riscul de cancer, întăresc sistemul imunitar, protejează ficatul și rinichii și previn obezitatea şi bolile cardiovasculare. Acest fruct poate fi consumat în stare naturală şi sub formă de suc. Fiind bogat in antioxidanţi, ne protejează de colesterolul “rău”şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
Foarte des menționate în Biblie sunt şi smochinele. Aceste fructe pot fi mâncate atât uscate, cât şi crude, conţin un nivel ridicat de potasiu care ajută la controlul tensiunii arteriale, sunt bogate in fibre dietetice şi reprezintă o sursă importantă de calciu, protejând densitatea osoasă. Frunzele de smochin sunt folosite pentru obţinerea unui extract despre care se crede că poate reduce nivelul de insulină al bolnavilor de diabet.
Ilustrată maximă "Rodie" 

Ilustrată maximă "Smochine" 

3. Ilustrate maxime cu struguri.
Strugurii sunt menționați, şi ei, în Sfânta Scriptură. Fiind bogați în vitamine și antioxidanți, aceștia protejează ficatul și inima, au proprietăți diuretice și antiasmatice, contribuie la scăderea colesterolului, energizează organismul şi întăresc sistemul imunitar, ocrotesc ochii, îmbunătăţesc memoria și au efect anticancerigen.
Ilustrată maximă "Struguri" 
3. Ilustrate maxime cu măsline şi ulei de măsline.
Măslinele țin colesterolul sub control, întăresc sistemul imunitar, contribuie la menținerea sănătății pielii și părului, au proprietăți antiinflamatorii și calmează durerile reumatice. Cercetătorii au ajuns la concluzia că patru lingurițe de  ulei de măsline pe zi sunt suficiente pentru a scădea riscul de infarct în șase săptămâni. Conţinând vitamina „E”, uleiul de măsline previne apariţia cancerului de colon, a gastritei şi altor probleme la stomac.
Ilustrată maximă "Măsline verzi şi ulei de măsline" 


Să auzim de bine!
Alex M











Un comentariu: