Exponate de maximafilie

vineri, 28 octombrie 2016

Pasiuni regale.

La 25 octombrie 2016, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) a împlinit 95 de ani. Cu acest prilej Romfilatelia a pus în circulaţie o nouă emisiune de mărci poştale, a cincea din luna octombrie!!, intitulată „Motoarele, pasiune regală”. Detalii despre această emisiune de mărci poştale sunt prezentate aici. A fost realizat şi un set de ilustrate maxime.Cele patru patru timbre au a doua cea mai scumpă valoare nominală din acest an (31,50 lei). Locul întâi în acest clasament al speculei îl ocupă, detaşat, seria “Români geniali”, cu 53,50 lei. Iată unde s-a ajuns cu această adevărată nebunie a preţurilor practicate fără ruşine de furnizorul naţional de timbre. Revenind la subiectul nostru, trebuie să remarc şi faptul că timbrele în cauză au ajuns cu întârziere la magazinele filatelice din Bucureşti, iar la Oficiul Poştal Bucureşti 37 n-au ajuns deloc. De unde se vede că Poşta Română a reuşit să depăşească incompetenţa romfilatelică. Bravo lor!
În aceste condiţii, la care, colac peste pupăză, s-a adăugat şi postarea pe internet cu mare întârziere a imaginilor timbrelor, am reuşit să realizez mai multe ilustrate maxime, folosind ştampila prima zi şi cărţi poştale particulare tipărite la FullColor, Bucureşti.

1. Ilustrată maximă “Automobilul Aero 30 Roadster”.
Regele Mihai a deținut 38 de autovehicule, la care se adaugă 4 jeepuri militare americane, toate originale, unele dintre ele primite în dar, altele recondiţionate de el, personal. Prima mașină, un Morris din 1927, a primit-o în dar când avea doar opt ani, în 1929, de la unchiul său, Principele Nicolae.
Automobilul Aero 30 Roadster a fost primit cadou în anul 1937, de la preşedintele Cehoslovaciei Edvard Beneš.


2. Ilustrată maximă “Regele Mihai conducând motocicleta”.


3. Automobilul a fost pasiunea comunã a Regelui Mihai şi Reginei Ana. Ilustrata maximă care urmează evidenţiază acest lucru.


4. Avioanele sunt o altă pasiune a Regelui Mihai care a obţinut brevetul de pilot în septembrie 1943, având în total 955 ore și 55 minute de zbor, pe 50 de aeronave diferite. Aflat în Elveţia, Regele a semnat în anul 1956 un contract cu compania aeriană Lear Jets and Co, unde a efectuat zboruri de încercare pentru verificarea instrumentelor de pilotaj. Următoarea ilustrată maximă îl prezintă în această postură.





Să auzim de bine!
Alex M








Un comentariu:

  1. Ați realizat niște maxime foarte frumoase! Dar ați și punctat foarte bine, la debutul acestei postări, o problemă în care se pare că filatelia românească se afundă cu fiecare nouă emisiune, cu fiecare lună, cu fiecare an... Constat că este din ce în ce mai dificil să fii filatelist (mai ales să debutezi în acest hobby) și să te bucuri în voie de emisiunile actuale. Personal, încercarea de a construi o colecție cronologică pentru România este limitată la anii 1999-2000. Nu știu dacă ar constitui aceasta o scuză, însă situația se prezintă identic în multe alte țări, așa cum reiese din cel mai nou interviu pe care l-am publicat pe blogul meu: https://blogdetimbrofil.wordpress.com/2016/11/01/qa-michael-dodd/ Cu considerație, Cătălin

    RăspundețiȘtergere