Exponate de maximafilie

duminică, 24 decembrie 2017

Hristos Se naşte, măriţi-L!

Creștinii sărbătoresc, la 25 Decembrie, Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. La începutul creștinismului era deosebire între creștinii din Apus și cei din Răsărit, în ceea ce privește data acestei sărbători. Astfel, în Apus cel puțin de prin sec. III, Nașterea Domnului se serba, ca și azi, la 25 decembrie, potrivit unei vechi tradiții, după care recensământul lui Cezar August (în timpul căruia Sf. evanghelist Luca ne spune că s-a întâmplat Nașterea Domnului), a avut loc la 25 decembrie 754 ab Urbe condita (de la fundarea Romei). În fapt, atât în Orient cât și în Occident, Nașterea Domnului a fost serbată de la început la aceeași dată, în legătură cu aceea a solstițiului de iarnă, numai că orientalii au fixat-o, după vechiul calcul egiptean, la 6 ianuarie, pe când Apusul a recalculat-o, fixând-o în funcție de data exactă la care cădea atunci solstițiul, adică la 25 decembrie. Odată fixată la 25 decembrie, sărbătoarea Nașterii Domnului a atras după sine revizuirea și deplasarea sau fixarea datelor unui șir întreg de alte sărbători, în general mai noi, care stau în dependență cronologică de ea, și anume : Tăierea-împrejur a Domnului, Întâmpinarea Domnului, Bunavestire și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.
Mai multe citiți aici.

Crăciunul, celebrat ca dată a naşterii lui Iisus, a devenit, în timp, şi o sărbătoare a familiei, marcată de obiceiuri mult aşteptate de copiii din întreaga lume, precum colindele, împodobitul bradului şi darurile Moşului.

Și în acest an, Romfilatelia a pus în circulație, la 21 noiembrie, o emisiune filatelică dedicată acestei sărbători. De asemenea Asociația Filateliștilor Bucureșteni (AFB) a confecționat o ștampilă ocazională, care a fost pusă la dispoziția doritorilor la oficiul poștal București 63, în ziua de 23 decembrie 2017.
Detalii găsiți aici.

Ilustrate maxime realizate.
1. Cu ștampila prima zi
1.1 Icoana „Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos”, aflată în colecția Bisericii „Sfântul Elefterie - Nou” din București.


1.2 „Maica Domnului cu pruncul”, icoană împărătească, pictură pe lemn, din patrimoniul Bisericii „Sfântul Elefterie - Nou”. 



2. Cu ștampila AFB
2.1 Pictura „Nașterea Domnului”


2.2 „Maica Domnului - Floare de crin” copie a icoanei de la Mănăstirea Marele Meteor din Grecia


*  *  *


Dragii mei,
Sfânta Sărbătoare a Crăciunului, cu dulcele ecou al colindelor și imaginea celor dragi în suflet, să vă aducă împlinire, sănătate, iubire și fericire! 
LA MULȚI ANI!   

Alex M





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu