Exponate de maximafilie

sâmbătă, 5 ianuarie 2019

Pentru români lupul dacic nu este, doar, mitologie! Ilustrate maxime privind asigurarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene


România va exercita, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene  pentru o perioadă de 6 luni, ce va fi marcată de responsabilități pentru definirea viitorului Uniunii, odată cu finalizarea procesului Brexit, precum şi de o încărcătură simbolică exprimată prin motto-ul  ales: „Coeziunea, o valoare comună europeană“.
Consiliul Uniunii Europene este un factor decizional esențial pentru funcționarea Uniunii. Acesta negociază și adoptă acte legislative, în majoritatea cazurilor împreună cu Parlamentul European, prin intermediul procedurii legislative ordinare, cunoscute și sub numele de codecizie. Consiliul este responsabil de coordonarea politicilor statelor membre în domenii specifice, cum ar fi:
            - politicile economice și bugetare;
            - educație, cultură, tineret și sport;
            - politica de ocupare a forței de muncă.
De asemenea, Consiliul încheie acorduri internaționale între UE și alte țări sau organizații internaționale și adoptă bugetul U.E.
Nu există membri permanenți ai Consiliului UE. Acesta se reunește în 10 configurații diferite, fiecare corespunzând unuia dintre domeniile politice supuse dezbaterii. În funcție de configurație, fiecare țară își trimite ministrul care se ocupă de domeniul abordat. Reuniunile sunt prezidate de ministrul de resort din țara care deține președinția UE în momentul respectiv. Face excepție Consiliul „Afaceri externe”, care este prezidat întotdeauna de aceeași persoană - Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

Romfilatelia a pus în circulație, la 4 ianuarie a.c., emisiunea de mărci poștale dedicată acestui eveniment, sub denumirea „Președinția României la Consiliului Uniunii Europene”, compusă dintr-un timbru (5 lei), al cărui tiraj este de 18.680 bucăți, din care 6.300 (33,9%) au fost repartizate Poștei Române. După părerea mea, CNPR primește extrem de puține timbre ținând seama, mai ales, de anvergura evenimentului aniversat. Ca forme de machetare, s-a optat pentru coala de 30 de timbre și minicoala de 10 mărci poștale + 5 viniete.
Timbrul reprezintă logo-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, al cărui desen simbolizează drapelul de luptă al dacilor (lupul dacic). Acest lucru nu este amintit în nici una din descrierile logo-ului pe care le-am accesat pe internet, în toate menționându-se doar că „lupul este un animal prezent în mitologiile majorității culturilor europene”. 
Pentru români lupul dacic nu este, doar, mitologie!


Ștampila prima zi este figurativă dar, din păcate, imaginea ei nu ne-a permis să facem ilustrate maxime cu triplă concordanță!




Cărți poștale maxime realizate.








Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu