Exponate de maximafilie

miercuri, 7 mai 2014

STEAUA BUCUREŞTI – CAMPIOANA EUROPEI LA FOTBAL

Se împlinesc 28 de ani de la cucerirea primului trofeu european de către o echipă de fotbal românească. Pentru următorul titlu probabil că vom mai aştepta mult timp!
La 7 mai 1986, Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Campionilor Europeni după o finală greu de uitat, în care s-a impus cu 2-0, după executarea loviturilor de departajare, în fața echipei FC Barcelona. Au marcat Lăcătuş şi Balint, iar Helmuth Duckadam a reuşit să apere patru lovituri de la 11 m. Meciul s-a disputat în Spania, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilia. 
Iată câteva realizări ale filateliei româneşti, care nu a rămas  nepăsătoare la acest succes şi nici la cele care au urmat.
1. Ţinem pumnii echipei noastre!Plic1Ştampila a fost confecţionată prin grija Cercului Filatelic C.C.A.
St1După evidenţa mea, această ştampilă a fost realizată de Cercul Filatelic C.F.R. Cer scuze dacă greşesc!
2. Victorie!!Plic2

Plic3
Ei sunt învingătorii……IM_Echipa 1986-fata
IM_Echipa 1986-verso
…….iar el este Eroul de la Sevilia CPI_Eroul meciului
3.Ca urmare a câştigării Cupei Campionilor Europeni, în decembrie 1986 Steaua a disputat finala Cupei Intercontinentale împotriva echipei argentiniene River Plate, câştigătoarea Cupei Libertadores 1986. Meciul a avut loc la 14 decembrie pe stadionul Naţional din Tokyo şi a fost arbitrat de Jose Martinez (Uruguay), care nu a acordat un gol marcat de Belodedici. Scor final: Steaua – River Plate 0-1.

St_cupa-intercont1St_cupa-intercont
4.A urmat Supercupa Europei: Steaua Bucureşti – Dinamo Kiev 1-0 (meci disputat la 24 februarie 1987, la Monaco). Golul a fost înscris de Hagi.Plic_supercupa1_
Plic_supercupa1_
St_supercupa_
5. După trei ani de la marea victorie obţinută la Sevilia, Steaua s-a calificat, din nou, în finala Cupei Campionilor Europeni. A pierdut cu   4-0 meciul împotriva echipei AC Milan, desfăşurat la 24 mai 1989 pe legendarul stadion Camp Nou din Barcelona.Plic_CCE-1989
Succesele Stelei, dar şi ale altor echipe româneşti de fotbal, obţinute în anii ‘80 ai secolului trecut sunt rezultatul muncii şi talentului jucătorilor şi tehnicienilor români. Acum, după peste 25 de ani, jucătorii români de valoare sunt tot mai puţini, şi prea multe echipe de club se bazează, aproape în exclusivitate, pe fotbalişti străini din care cei mai mulţi au calităţi sportive modeste. Ca urmare şi rezultatele sunt slabe, iar filateliştii nu prea mai au prilejul de a se “ocupa” de fotbalul românesc.
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu