Exponate de maximafilie

joi, 12 februarie 2015

Anul Internaţional al Luminii

Prin Rezoluţia 68/221 din 20 decembrie 2013, a 68-a sesiune a Adunării Generale a ONU a proclamat anul 2015 ca fiind Anul Internațional al Luminii și Tehnologiilor bazate pe Lumină. Clic aici pentru detalii.
Proclamând un An Internațional cu tema luminii și aplicațiilor sale, ONU a recunoscut importanța creșterii gradului de conștientizare la nivel mondial, cu privire la modul în care tehnologiile bazate pe lumină pot sprijini dezvoltarea durabilă a societăţii, oferind soluții la provocările globale din domeniul energiei, educației, agriculturii și sănătăţii. Tehnologiile bazate pe lumină au revoluţionat medicina, comunicaţiile, divertismentul şi cultura. Fără ele nu ar exista panourile solare, LED-urile, monitoarele computerelor sau ecranele telefoanelor, proiectoarele, rezonanţa magnetică sau aplicațiile bazate pe raze x.
În Anul Internaţional al Luminii omenirea celebrează o serie de momente de marcă din istoria ştiinţei:
- 1000 de ani de când Ibn al-Haytham (Alhazen) a publicat cele şapte volume ale celebrului tratat de optică "Kitab al-Manazir", într-o perioadă de creativitate şi inovaţie, numită Epoca de Aur a Islamului. Ibn al-Haythman este considerat părintele opticii moderne, al oftalmologiei, fizicii experimentale şi al metodologiei ştiinţifice;
- 200 de ani de la teoria luminii ca undă, a lui Augustin-Jean Fresnel;
- 150 de ani de când James Clerk Maxwell a găsit ecuaţiile fundamentale ale electromagnetismului şi a realizat unificarea celor două câmpuri – electric şi magnetic;
- 100 de ani de când Albert Einstein a publicat teoria relativităţii şi 110 ani de la elaborarea teoriei efectului fotoelectric;
- 50 de ani de la descoperirea radiației cosmice de fond de către Arno Penzias şi Robert Woodrow Wilson, precum şi de la realizările lui Charles Kao privind transmisia luminii prin fibră optică.
De asemenea, în anul 2015 se împlinesc şase decenii de la înfiinţarea Societăţii Internaţionale pentru Optică şi Fotonică (SPIE).

Anul Internaţional al Luminii oglindit în filatelie.

1. La 25 martie 2014 în Liechtenstein a fost emis, în regim privat, prima marcă poştală referitoare la acest eveniment. Timbrul, cu valoarea nominală de 0,55 CHF, a fost comandat de Societatea de Ştiinţe din Liechtenstein, fiind tipărit de poştă şi folosit în circuitul poştal. El are înscris, ca motto, următorul text “Pregătirea Anului Internaţional al Luminii, Secţia de Fizică, Societatea de Ştiinţe din Liechtenstein”. Caracterul privat al acestei mărci poştale este evidenţiat de inscripţia LIECHTENSTEINISCHE POST, care s-a folosit în locul denumirii oficiale a statului (FŰRSTENTUM LIECHTENSTEIN). Aflaţi mai multe dând clic aici.


2. Prima manifestare filatelică a anului 2015, privind tema pe care o prezentăm, aparţine filateliştilor români şi este materializată printr-o ştampilă ocazională şi un plic, ambele realizate de AFB (machetate de dl. dr. Ioan Daniliuc). 


Mulţumesc lui Florin pentru amabilitatea de a-mi pune la dispoziţie plicul!

3. Italia, 26 ianuarie 2015, valoarea nominală 0,80 euro.
Caracteristicile acestei mărci poştale le găsiţi aici. 

4.Israel, 10 februarie 2015.
Acest timbru marchează două evenimente: Anul Internaţional al Luminii şi obţinerea  premiului Nobel pentru chimie, în anul 2013, de către Martin Karplus (Universitatea Harvard), Michael Levitt (Universitatea Stanford, cetăţean britanic şi israelian) şi Arieh Warshel (Universitatea California de Sud). Mai multe informaţii găsiţi aici.

Cei trei laureaţi ai premiului Nobel pentru chimie sunt menţionaţi şi pe ştampila ocazională realizată de Clubul Filatelic Turda la 15.11.2013. 

5. În Liechtenstein, la 2 martie 2015 va fi pusă în circulaţie marca poştală oficială, având valoarea nominală de 1,90 CHF. Detalii puteţi afla aici.

6. În încheiere amintesc faptul că anul trecut, în luna decembrie, furnizorul român de produse filatelice a pus în circulaţie emisiunea filatelică "Mari inventatori", în cadrul căreia un timbru îl reprezintă pe Albert Einstein care, după cum am arătat la începutul acestui articol, este unul din sărbătoriţii anului 2015. Dar Romfilatelia, cu lipsa de viziune care o caracterizează, a avut altă opţiune! Din păcate nu este prima apariţie a unor mărci poştale la date nepotrivite. Remarc doar faptul că, tot anul trecut, prin seria "Istoria regalităţii" a fost sărbătorit Regele Mihai I (la împlinirea vârstei de 93 de ani), în timp ce în toamna aceluiaşi an, s-au împlinit 100 de ani de la moartea Regelui Carol I şi încoronarea lui Ferdinand. Ciudat mod de a trata istoria României!  
Folosind timbrul care îl reprezintă pe Einstein s-au putut realiza mai multe ilustrate maxime, din care două pot fi (re)văzute aici şi aici.

*****
Potrivit unei ciorne postată pe pagina de internet a Romfilatelia şi autointitulată "Plan emisiuni 2015" (observaţi câtă acurateţe în exprimare), la data de 14 august este menţionată emisiunea "Campanii Sociale". Concret, să înţelegem fiecare ce dorim! Dar dacă sub acest titlu ni se va oferi "un proiect de tradiţie şi îndrăgit de ....bla, bla, bla.." care va avea ca subiect Anul Internaţional al Luminii?! Fără îndoială că ar fi surpriza anului. Până atunci aşteptăm şi ...pariem.

Să auzim de bine!
Alex M




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu