Exponate de maximafilie

miercuri, 18 februarie 2015

Comemorarea morţii Reginei Elisabeta a României.

La 18 februarie 1916 a murit Regina Elisabeta a României, Principesă de Wied – pe numele său complet Elisabeth Pauline Ottilie Luise. S-a născut la 29 decembrie 1843, în Neuwied, (astăzi în unul din cele 16 state federale ale Germaniei, Renania-Palatinat) pe Rin, fiind fiica lui Hermann, principe de Wied. În 1869 Principesa Elisabeta de Wied s-a căsătorit cu Domnitorul Carol I al României, devenind în 1881 prima regină a României, în urma recunoașterii țării drept regat, după Războiul de Independență din 1877. 
Regina a fost preţuită pentru activitatea şi implicarea ei hotărâtă în acţiuni caritabile, prin care a acordat asistenţă medicală şi financiară victimelor Războiului de Independenţă, familiilor nevoiaşe şi bolnavilor incurabil, fie implicând Guvernul României, fie oferind bani din averea sa personală. A înfiinţat mai multe societăţi filantropice şi naţionale, dintre care menţionez "Instituţia Surorilor de caritate" (1879), "Societatea Reginei Elisabeta" (1881) şi Azilul pentru orbi „Regina Elisabeta” (1909). “Operele de binefacere nu au avut o protectoare mai devotată, nu a fost suferinţă omenească spre care să nu se încline compătimirea şi sprijinul ei…” (I.G. Duca, Amintiri politice, vol.I, Jon Dumitru, Munchen, 1981, găsiţi aici sursa).
Fiind conștientă de beneficiul major al turismului, pentru un stat care nu era încă în circuitul turistic internațional, Elisabeta a avut iniţiativa de a desfăşura o campanie susținută de publicitate cu scopul de a face cunoscută în străinătate țara sa adoptivă. Trenul Orient Express făcea o oprire la Sinaia, iar călătorii erau găzduiți la castelul regal. De asemenea,  România a participat la Expoziția Universală de la Paris în anii 1867, 1889 și 1900 cu multe articole lucrate tradițional de femei, cum ar fi broderii și tapițerii, iar în 1912 regina a organizat la Berlin expoziția Die Frau im Kunst und Beruf (Femeia în artă și meșteșuguri). Sursa informaţiei o găsiţi dând clic aici.
Regina Elisabeta s-a remarcat şi ca poetă şi scriitoare. Ea a ales pseudonimul literar Carmen Sylva, latinescul pentru „cântecul pădurii”, chiar la îndemnul lui Carol, pentru a delimita poeta de regină. A scris peste o mie de poezii, nouăzeci de nuvele strânse în patru volume antologice, treizeci de opere dramatice și patru romane.
Regina s-a stins din viaţă cu puțin timp înainte ca România să declare război Germaniei şi la un an şi jumătate după moartea lui Carol I, fiind înmormântată, alături de cel care i-a fost soţ, în biserica mănăstirii Curtea de Argeş.

1. Ilustrată maximă "Regina Elisabeta". Realizare personală.

Marca poştală (MP): val. 3,10 lei, emisiunea "Regalitatea în România", 30 ianuarie 2015. Detalii despre această emisiune găsiţi dând clic aici.
Obliterarea (OBL): Ştampila prima zi.
Cartea poştală ilustrată (CPI): Tabloul Regina Elisabeta (Carmen Sylva)-1884, pictat de Franz Seraph von Lenbach (1836-1904), Muzeul Naţional de Artă al României, Bucureşti,2014.
Regina-Elisabeta-fata_PB-02-2015
Ilustrată maximă "Regina Elisabeta"

2. Ilustrată maximă "Regele Carol I şi Regina Elisabeta". Realizare personală.
MP: val. 3,10 lei, emisiunea "Regalitatea în România".
OBL: Ştampila prima zi.
CPI: Regele Carol I şi Regina Elisabeta, gravură în lemn, 1881, tiparul executat la Copyline, Bucureşti.
Regele-Carol_Ia_Elisabeta-fata
Ilustrată maximă "Regele Carol I şi Regina Elisabeta"

3. Ilustrată maximă "Regele Carol I şi Regina Elisabeta". Realizare AFB-Grupa de maximafilie.
MP: val. 3,10 lei, emisiunea "Regalitatea în România".
OBL: Ştampila prima zi.
CPI: Regele Carol I şi Regina Elisabeta, tiparul executat la Fullcolor, Bucureşti.
Regele-Carol_I_Elisabeta-fata_PB-02-2015
Ilustrată maximă
"Regele Carol I şi Regina Elisabeta"

Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu