Exponate de maximafilie

luni, 23 februarie 2015

Ilustrate maxime cu regii României. Continuare.

În postarea din 31 ianuarie (clic aici) arătam că în compunerea emisiunii filatelice "Regalitatea în România" se află şi patru ilustrate maxime. Părerea mea, subiectivă bineînţeles, este că aceste piese, presupuse a fi oficiale, nu sunt mai bune decât cele realizate personal sau sub egida AFB. Mi se pare că suporţii folosiţi de Romfilatelia, cu toate că îndeplinesc condiţiile concordanţei de imagine, nu au fost aleşi foarte inspirat pentru a se obţine şi concordanţa de loc cea mai potrivită. În plus, preţul întregului set este descurajant: 59 de lei, adică mai mult decât dublul valorii nominale a seriei de timbre care este de...doar!?.. 26,90 lei. Furnizorul naţional de produse filatelice continuă politica nocivă de a obţine doar profituri băneşti, fără niciun interes faţă de viitorul filateliei. Dar să vedem oferta, iar dumneavoastră veţi putea aprecia corectitudinea raportului calitate/preţ.

1.Ilustrată maximă realizată cu timbrul de 3,10 lei (Regele Carol I şi Regina Elisabeta).
Cartea poştală ilustrată, folosită ca suport, are ca imagine familia regală a României în anul 1909. Este o fotografie făcută de fotograful Casei Regale, la Sinaia, în care îi putem vedea pe: Principele (mai târziu Regele) Ferdinand, Regina Elisabeta, Principele Carol (viitorul Rege Carol al II-lea), Principesa Maria (soţia lui Ferdinand), Principele Nicolae, Principesa Maria (Mărioara), cea care va deveni Regina Iugoslaviei şi Regele Carol I. În fotografia originală apare şi Principesa Elisabeta, viitoarea Regină a Greciei, dar machetatorul cărţii poştale a "tăiat", total neinspirat, imaginea. În postarea mea din 31 ianuarie puteţi vedea ilustrata maximă, realizată de AFB, având imaginea completă.
Ilustrată maximă "Regele Carol I şi Regina Elisabeta"
Iată ce scrie pe spatele acestei ilustrate, privind imaginea pe care o reprezintă: Regalitatea în România/Regele Carol I şi Regina Elisabeta. Atât. Celelalte persoane care apar în imagine, membre ale familiei regale la data respectivă, nu contează. Aşa înţelege furnizorul timbrelor şi efectelor poştale din România să promoveze istoria naţională. Prin prezentarea trunchiată a informaţiilor. Are sens să ne întrebăm de ce nu a intervenit o persoană, doar una, din Comisia filatelică? Am putea afla dacă există avizul comisiei respective, cerut de lege, pentru această emisiune filatelică? Probabil ne facem iluzii considerând că legea română se va aplica (pentru domeniul filatelic) în activitatea Romfilatelia, a Ministerului pentru Societatea Informaţională sau a Guvernului.
Ilustrată maximă "Regele Carol I şi Regina Elisabeta"-verso

2. Ilustrata maximă realizată cu timbrul de 3,30 lei (Regele Ferdinand şi Regina Maria) foloseşte ca suport o carte poştală ce ilustrează o scenă de la încoronarea cuplului regal (Alba Iulia, 15 octombrie 1922). Fără îndoială că această imagine ar fi fost mult mai potrivită pentru aniversarea evenimentului respectiv, în 2017 sau...2022.
*** 
Dar este absurd să cerem Romfilatelia o gândire pe termen mai îndelungat, întrucât această instituţie nu ştie azi ce va face mâine. Şi avem un exemplu, extrem de convingător, chiar cu această emisiune filatelică, pentru care distribuţia prin magazinele de specialitate din Bucureşti s-a făcut la data de 30 ianuarie, după ora 14 şi în tiraj foarte mic, cu totul insuficient pentru a satisface dorinţele colecţionarilor. Noi, cei care ne cheltuim banii pentru ilustrate maxime, am avut şansa de a găsi mărcile poştale la Oficiul Poştal Bucureşti 37, unde au fost aduse la prima oră. Se aude "pe surse" că o persoană, (i)resposabilă cu problema respectivă, a uitat să deschidă comanda la timp! În lipsa unei explicaţii oficiale, fiecare crede ce vrea.
***
Şi pentru această carte poştală ilustrată realizatorul nu a dat informaţii complete despre imaginea reprezentată.
Ilustrată maximă: Regele Ferdinand şi Regina Maria.

3.Ilustrată maximă realizată cu timbrul de 6 lei (Regele Carol al II-lea şi Regina Elena).
Pe cartea poştală ilustrată sunt reprezentaţi Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, împreună cu fiul lor Mihai, viitorul rege al României. În descrierea de pe verso este menţionat doar cuplul regal.
Ilustrată maximă: "Regele Carol al II-lea şi Regina Elena"

4.Ilustrată maximă realizată cu timbrul de 14,50 lei (Regele Mihai şi Regina Ana).
Ilustrată maximă
"Regele Mihai şi Regina Ana


Să auzim de bine!
Alex M



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu