Exponate de maximafilie

vineri, 6 martie 2015

Ilustrate maxime cu păsări şi un sondaj de opinie de la Romfilatelia

A. Prima emisiune filatelică din februarie a fost pusă în circulaţie în ziua de 6 a lunii respective şi se intitulează "Păsări cântătoare". Ea este compusă din patru timbre (machetate în coală de 32 de timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă şi bloc de 4 timbre), un set de patru ilustrate maxime şi un plic prima zi. În ordinea valorii nominale, mărcile poştale reprezintă:
- Botgrosul, 4,50 lei;
- Presura galbenă, 5 lei;
- Mătăsarul, 8.10 lei;
- Mugurarul, 9,10 lei.
Blocul de patru timbre se vinde doar împreună cu un plic "prima zi" având ştampila aplicată în folio aur, într-un celebru, deja, produs filatelic (album), la preţul de 205 lei.
Blocul de patru timbre (o serie) al emisiunii.

Ştampila "Prima zi" a fost machetată ciudat. Aşa cum este redată în pliantul emisiunii şi cum a fost aplicată pe toate ilustratele maxime şi plicurile prima zi, data "06.02.2015" este scrisă incorect. Probabil că 
s-a "conceput" un text care să fie citit în sensul acelor de ceasornic!?
Curioase idei! Şi greu de descâlcit.
Ştampila "Prima zi" a emisiunii
Nici dacă am fi aplicat ştampila în altă poziţie nu cred că am fi obţinut rezultate mai bune. 
Iată ilustratele maxime realizate de Romfilatelia.

1. Botgrosul (Coccothraustes coccothraustes) a primit denumirea după ciocul gros și puternic pe care îl are, putând sparge ușor sâmburii diverselor fructe  (cireșe, vișine). Se mai numește și cireșar, puigros, clonțar, sâmburar, cioc-gros. Arealul de răspândire este Europa, Africa de Nord, Asia de Est și Japonia. Are penajul cafeniu-roșcat cu negru la bărbie și la aripi. Specia este înâlnită în pădurile de foioase și de amestec. Poate cuibări și la înălțimi de peste 1.000 de metri altitudine, dar apare și în unele păduri de la câmpie. Cântecul său constă din tonuri ascuţite sau şuierături, emise timp de ore întregi şi însoţite de mişcări ale corpului. 

Ilustrată maximă "Botgrosul".

2. Presura galbenă (Emberiza citrinella) este răspândită în aproape toată Europa, mai puţin Peninsula Iberică şi nordul extrem. La noi în ţară este o pasăre specifică zonelor împădurite de deal, însă poate fi întâlnită şi în pădurile mai joase sau pe văile munţilor. Iarna, unele populații migrează în sudul Europei, Turcia și ținuturile din jurul Mării Caspice. În penajul acestei păsări predomină culorile galben si brun. Galbenul este prezent pe cap şi pe burtă, iar diferitele nuanţe de brun le întâlnim pe spate şi pe aripi. Cântecul constă în serii de 5 până la 8 triluri înalte şi rapid repetate.  
Ilustrată maximă "Presura galbenă"

3. Mătăsarul (Bombycilla garrulous) trăiește în pădurile de conifere din nordul Europei, Asiei şi al Americii de Nord. În ţara noastră este oaspete de iarnă neregulat, apărând în unii ani în stoluri mari, sub forma unor invazii, alteori în stoluri mici. Se mai numește pasărea-frigului sau pasărea-de-mătase. Pe la sfârşitul lui aprilie pleacă spre locurile de cuibărire aflate la mii de kilometri distanţă. Pe cap prezintă un moț ce are capătul ascuțit și este format din pene mai lungi. În dreptul ochilor are câte o bandă neagră care se întinde spre ceafă, penajul este predominant gri-ruginiu, gri-cenușiu, iar aripile și coada au pete albe, roșii, galbene, negre și gri-albăstrui. Ciocul și ochii sunt negri. Cântecul mătăsarului este domol, asemănându-se mai mult cu un ţârâit şi auzindu-se îndeosebi vara. De fapt, acesta nu poate fi comparat cu un ciripit deosebit, constând mai degrabă în sunete răzleţe.
Ilustrată maximă "Mătăsarul"
Prezint şi o ilustrată maximă reprezentând această pasăre, realizată de domnul Alexandru Antonache.


4. Mugurarul (Pyrrhula pyrrhula) trăiește în Europa, Asia de Sud-Vest şi Asia de Est, ajungând până în Siberia, Kamceatka și Japonia. În România preferă pădurile montane de unde coboară în iernile geroase către văi și, mai rar, spre câmpie. Iarna poate fi întâlnit în parcurile și grădinile din localitățile de munte. La noi în țară, mugurarul este o pasăre sedentară, dar populațiile din zona siberiană migrează, în perioada de iarnă, către interiorul continentului. Se mai numește şi căldăraş, botroş ori gimpe(l). Pasărea are gâtul scurt, picioarele subțiri și scurte, iar pe creștet o pată neagră. Ciocul este negru, scurt și puternic. Coada și aripile au culoare neagră cu o dungă transversală albă, iar ochii sunt brun închis. Cântecul este puţin sonor, lent, format din fluierături şi unele sunete aspre, alternante. 
Ilustrată maximă "Mugurarul"

***
Ilustratele maxime prezentate sunt corect realizate, iar ştampila "Prima zi", prin imaginea pe care o are, aduce, în sfârşit, mult dorita concordanţă triplă. În altă ordine de idei, cred că păsările reprezentate pe cele patru mărci poştale nu sunt cele mai iscusite "cântăreţe". Dar aşa au vrut sorţii. Ciocârlia şi privighetoarea mai au de aşteptat! 

B. Romfilatelia a iniţiat un sondaj de opinie. Formularul are 28 de întrebări şi un punct la care se solicită recomandări privind activitatea filatelică. Se observă, de la primele întrebări, amatorismul celor care au iniţiat acest demers. Nu cred că se doreşte a se afla adevărul despre stadiul actual al activităţii filatelice şi nici să se identifice cauzele, sau măcar unele din ele, pentru care filatelia este în impas. În ceea ce priveşte recomandările ce vor fi făcute de către respondenţi, probabil că multe vor ajunge la coşul de gunoi. Iar dacă se vor publica vreodată concluziile sondajului, nu mă îndoiesc că ele vor fi triumfale. 

Bine ar fi să mă înşel. Eu aş fi primul care se va bucura. De aceea voi şi participa la acest sondaj. Fomularele se distribuie prin magazinele filatelice şi tot acolo se primesc cele completate. Nu cunosc alte detalii.
Cele 3 pagini ale sondajului pot fi descărcate de aici


Să auzim de bine!
Alex M






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu