Exponate de maximafilie

vineri, 3 iulie 2015

Ilustrate maxime cu flori din Grădini Botanice

După mai mult de două săptămâni de pauză, în care am avut prilejul să ne „odihnim" buzunarele, a fost pusă în circulaţie o nouă emisiune filatelică intitulată „Flori din Grădini Botanice" şi compusă din patru mărci poştale, ce reprezintă specii de flori rare ce se găsesc în patrimoniul grădinilor botanice din ţară. Este vorba de:
Astragalus peterfii Jÿv, reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei şi menţionat, în comunicatul Romfilatelia, că se găseşte" în Grădina Botanică „Alexandru Borza”" a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca;
- Stânjenelul lui Brândză (Iris brandzae Prodan), ilustrat pe marca poştală de 3,30 lei şi despre care se afirmă, în acelaşi comunicat, că poate fi admirat" la Grădina Botanică Anastasie Fătu”" din Iaşi:
- Bujorul românesc sau Bujorul de pădure (Paeonia peregrina Mill.) înfrumuseţează şi completează", ne asigură prestatorul de servicii filatelice, patrimoniul Grădinii Botanice din Galaţi, fiind ales ca imagine pentru timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei:
- Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica Fuss), este reprezentată pe marca poştală de 9,10 lei şi se găseşte în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universităţii din Bucureşti, care va sărbători în acest an, la data de 5 noiembrie, 155 de ani de existenţă.
De asemenea, emisiunea mai cuprinde şi un set de patru ilustrate maxime. Preţ de vânzare 55 de lei.

Cred că este de la sine înţeles că plantele / florile reprezentate pe cele patru timbre „se găsesc şi pot fi admirate" în multe grădini botanice şi nu doar în cele menţionate pentru fiecare, Poate Romfilatelia să aibă ceva nedumeriri în acest sens, dar nu trebuie să ne facem griji din cauza aceasta!

Folosind cele patru mărci poştale am avut posibilitate să obţinem ilustrate maxime foarte reuşite. Obliterarea s-a făcut cu ştampila prima zi, 
1. Ilustrată maximă Crucea Voinicului. Pictură de Angiolina Santocono, aflată la Muzeul Botanic al Grădinii Botanice din Bucureşti. Cartea poştală ilustrată este realizare personală (inclusiv fotografia) şi a fost tipărită la FullColor, Bucureşti.
2071_9-10_Crucea-voinicului-tablou
Ilustrată maximă:
"
Crucea Voinicului
. Pictură de Angiolina Santocono"

2071_9-10_Crucea-voinicului-tablou-verso
Ilustrată maximă:
"
Crucea Voinicului
. Pictură de Angiolina Santocono" - verso

 2. Pentru ilustratele maxime pe care le prezint în continuare, s-au folosit cărţi poştale realizate de dl. dr. Ioan Daniliuc. 
2071_1-00_Astragalus-peterfii
Ilustrată maximă Astragalus peterfii Jÿv"

2071_3-30_Stanjenelul-lui-Brandza
Ilustrată maximă Stânjenelul lui Brândză"

2071_3-30_Stanjenelul-lui-Brandza-verso
Ilustrată maximă Stânjenelul lui Brândză"-verso

2071_8-10_Bujorul-romanesc
Ilustrată maximă „Bujorul românesc"


Să auzim de bine!
Alex M


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu