Exponate de maximafilie

vineri, 15 ianuarie 2016

Ilustrate maxime cu spini.

Primele ilustrate maxime ale acestui an au fost realizate folosind cele patru mărci poştale ale emisiunii filatelice “Florile spinilor”, pusă în circulaţie la data de 14 ianuarie. Imaginile acestora sunt următoarele:
- Dipsacus fullonum (Varga ciobanului), pe timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei;
- Centaurea solstitialis (Scaiul galben), pe marca poştală de 5,00 lei;
- Echinops ruthenicus (Măciuca ciobanului), pe timbrul de 6,00 lei;
- Ononis spinosa (Osul iepurelui), pe marca poştală cu valoarea nominală de 8,10 lei.
Machetarea s-a făcut în coli de 28 de timbre şi minicoli de 4 timbre cu manşetă ilustrată. Clic aici pentru a vedea imaginile.

Ilustratele maxime sunt obliterate cu ştampila prima zi, iar cărţile poştale au fost tipărite la FullColor, Bucureşti. Mulţumesc foarte mult domnilor Al. Antonache şi Emil Stanciu pentru sprijinul acordat în realizarea pieselor de mai jos.

1. Dipsacus fullonum (Varga ciobanului, Scaiul voinicesc) este o plantă erbacee, nativă în Eurasia şi nordul Africii, dar este cunoscută şi în cele două Americi, sudul Africii, Australia şi Noua Zeelandă. Are o tulpină înaltă plină de ţepi, cu frunze care se închid pe tulpină, câte două pe fiecare nod şi cu flori liliachii, dispuse în capitule. Există mărturii că această plantă era cunoscută ca având proprietăţi vindecătoare încă din timpul dacilor, care o numeau sciare. Unul dintre autorii antici care ne invaţă despre plantele de leac ale dacilor este Pedanius Dioscorides (n. cca 40 la Anazarbus, Cicilia, Asia Mică, d. cca 90), un medic, farmacolog și botanist grec care a trăit la Roma în timpul împăratului Nero. Întrucît era chirurg în armata împăratului, a avut numeroase ocazii de a călători de-a lungul și de-a latul Imperiului Roman și de a aduna informații despre substanțe ce pot fi folosite în medicină. Dioscoride afirma ca rădăcinile acestei plante, fierte în vin şi pisate până capătă grosimea unui amestec de ceară cu untdelemn, vindecă crăpăturile şi fistulele anale. Se credea că este şi un bun medicament împotriva excrescenţelor şi negilor. Se pare că, în prezent, planta nu este utilizată nici în medicina ştiintifică, nici în cea populară.

Ilustrată maximă
"Dipsacus fullonum (Varga ciobanului"

2. Centaurea solstitialis (Scaiul galben) este o plantă anuală din familia Asteraceae, originară din bazinul mediteranean. În stadiul vegetativ ea formează o rozetă de frunze nespinoase, cu diametrul de 5 - 20 cm, iar pe măsură ce se apropie vara produce o tulpină înaltă de 10 - 100 cm. Se întâlneşte frecvent printre ruine, pe lângă ziduri, pe grămezi de gunoi, în pârloage şi pajişti. Se instalează, de regulă, pe soluri compacte, sărace în humus unde cunoaşte o creştere rapidă din cauza spinilor şi a faptului că este nefurajeră. De altfel, toate ramificaţiile tulpinii sunt pline de spini. Scaiul galben înflorește din iunie și până în octombrie, fiind ușor de recunoscut după florile galbene înconjurate, şi ele, de spini. Pentru uz medicinal se folosește toată planta, recomandate fiind, însă, frunzele și florile din care se prepară infuzie, decoct, suc și vin medicinal. Preparatele sunt tonice, revitalizante şi diuretice, curăţă organismul și, mai ales, tractul gastro-intestinal.
  
Ilustrată maximă "Centaurea solstitialis (Scaiul galben)"

3. Echinops ruthenicus (Măciuca ciobanului) este o specie de plante din ordinul Asterales, familia Asteraceae, răspândită în zonele calcaroase, nisipoase din Europa Centrală, de Sud și de Est şi în vestul Asiei. În România se întâlneşte mai frecvent în Munţii Locvei şi Dobrogea. Are o înălțime de 50-70 cm, cu frunză penatinervă. Capătul tulpinii este de formă sferică, cu un diametru de  4-8 cm şi culoare albastră. Florile se deschid începând cu partea inferioară a sferei. Înflorește între iunie și octombrie.

Ilustrată maximă "Echinops ruthenicus (Măciuca ciobanului)"

4.Ononis spinosa (Osul iepurelui) este un semiarbust înalt de 30 - 60 cm, cu tulpina lignificată în partea inferioară şi ierboasă în partea ei superioară. Are ramuri foarte spinoase. Frunzele inferioare au formă trifoliată, iar cele superioare sunt simple. Florile au culoare roză şi sunt dispuse câte una la subţioara frunzelor superioare. Se întâlneşte prin pășuni, fânețe aride și terenuri nisipoase, de-a lungul apelor curgătoare. Planta este răspândită în Europa, Caucaz şi Asia Mică. Se foloseşte ca diuretic, în afecţiuni renale, ca sudorific, depurativ, în artrite cronice, stări alergice, în combaterea eczemelor etc.

Ilustrată maximă "Ononis spinosa (Osul iepurelui)"



Să auzim de bine!
Alex M








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu