Exponate de maximafilie

miercuri, 27 ianuarie 2016

Ultimele ilustrate maxime ale anului 2015

Din motive personale nu am putut să prezint ilustratele maxime realizate cu timbrele ultimelor două emisiuni filatelice puse în circulaţie la sfârşitul anului trecut. Mă refer la:

1. Seria dedicată aniversărilor legate de O.N.U., denumită "70 de ani de la înfiinţarea ONU, 60 de ani de la aderarea României la ONU". Detalii puteţi vedea în acest document.  
În ultimele luni ale  celui de-al doilea război mondial, la  Conferința  de la Ialta (februarie 1945), a fost hotărâtă convocarea, la San Francisco, a unei Conferințe de constituire a ONU. Aceasta  și-a deschis lucrările la 25 aprilie 1945, cu participarea reprezentanților a 50 de state, iar la 26 iunie reuniunea a adoptat textul definitiv al Cartei ONU. Polonia, care nu participase la Conferinţă, a semnat şi ea Carta fiind astfel cel de-al 51-lea membru fondator. Astfel s-a născut Organizaţia Naţiunilor Unite, iar după ce numărul necesar de state a ratificat tratatul, Carta a intrat în vigoare la 24 octombrie 1945dată devenită, de atunci, Ziua Națiunilor Unite.
Dorința României de a face parte din ONU a fost exprimată, oficial, încă din 13 august 1946, în timpul Conferinței de Pace de la Paris, când Gheorghe Tătărescu, ministrul Afacerilor Străine și  șef al  delegației române, a declarat ferm că țara noastră "înțelege să aducă fără întârziere adeziunea ei totală la principiile Cartei Națiunilor Unite, principii pe care ea le-a și tradus în fapt". Al doilea moment semnificativ s-a înregistrat la 9 iulie 1947 (după semnarea Tratatului de Pace cu România), când guvernul de la București a adresat Secretarului General  o scrisoare prin care cerea admiterea României în ONU. Cereri similare aveau să fie remise, de partea română, la 12 octombrie și 9 noiembrie 1948, precum și la 25 septembrie 1954. Din păcate, contextul mondial, dominat de desfășurarea Războiului Rece, a blocat aderarea României și a altor state la ONU. Abia la 14 decembrie 1955, Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluția nr. 995 (X), primirea României, alături de alte 15 state, în organizația mondială. Celelalte 15 state sunt: Albania, Austria, Bulgaria, Cambodgia, Finlanda, Spania, Ungaria, Iordania, Irlanda, Italia, Laos, Libia, Nepal, Portugalia şi Sri Lanka.  


Ilustratele maxime sunt obliterate cu ştampila prima zi, iar tipărirea cărţilor poştale s-a făcut la FullColor, Bucureşti.
Ilustrată maximă "70 de ani de la fondarea ONU"

Ilustrată maximă "70 de ani de la fondarea ONU"-verso


Ilustrată maximă "60 de ani de la aderarea Românie la ONU"

2. Emisiunea comună cu Brazilia ce are ca temă personajul biblic Eva” reprezentat în două viziuni sculpturale. Clic aici pentru detalii.
Marca poştală cu valoarea nominală de 1,00 leu prezintă sculptura „Eva”, o lucrare din bronz, realizată in anii '30 de sculptorul român Gheorghe Leonida şi aflată în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României.
Gheorghe Leonida s-a născut la Galaţi, în 1892 (1893, după alte surse), fiind penultimul dintre cei unsprezece copii ai unei familii celebre. Gheorghe Leonida a fost fratele inginerului român Dimitrie Leonida şi al primei femei inginer din lume, Elisa Leonida Zamfirescu. Întrucât tatăl său, ofiţer de carieră, a fost nevoit să plece din Galaţi, Gheorghe Leonida a absolvit liceul la Bucureşti, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, secţia sculptură. A debutat la un salon naţional, în anul 1915. După Primul Război Mondial şi-a continuat studiile în Italia, iar în anul 1925 s-a mutat la Paris. Recunoaşterea în lumea artei i-a venit odată cu lucrarea „Reveil”, un nud expus la Saloanele de Artă de la Roma şi Paris. Lucrările lui Gheorghe Leonida au fost apreciate de suveranii României, astfel încât acesta a devenit unul dintre sculptorii oficiali ai Casei Regale. A intrat, însă, în istorie, atunci când a fost cooptat de mentorului său, Paul Landowski, în echipa care a realizat statuia Cristos Mântuitorul (Cristo Redentor) de la Rio, fiind angajat să sculpteze capul Mântuitorului. Începută în 1926, întreaga lucrare a fost finalizată în 1931 şi a devenit în timp un adevărat simbol al Americii Latine. Cu o înălţime totală de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) şi o greutate de 1.145 de tone, Cristo Redentor este considerată una dintre minunile lumii moderne. Întors în România, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze. A murit în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei. Lucrările sale sunt expuse, cele mai multe, la Castelul Bran şi Muzeul Național de Artă, dar și în alte muzee din București.

Ilustratele maxime sunt obliterate cu ştampila prima zi, iar tipărirea cărţilor poştale s-a făcut la FullColor, Bucureşti.
Ilustrată maximă "Eva", sculptură de Gh. Leonida

Ilustrată maximă "Eva",-detaliu al sculpturii lui Gh. Leonida



Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu