Exponate de maximafilie

miercuri, 12 octombrie 2016

Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleară. Ilustrate maxime.

Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleară (Infrastructura Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics), prescurtat  ELI-NP, va fi cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume şi a va consta din două componente:
- un sistem laser de foarte mare intensitate, compus din două lasere cu pulsuri ultrascurte de 10PW;
- cel mai strălucitor fascicul reglabil de raze gama produs de un accelerator clasic.
ELI-NP va putea să efectueze atât experimente combinate între laserul de mare putere şi fasciculul gama, cât şi experimente independente. Această combinaţie unică va permite ELI-NP să abordeze un spectru amplu de tematici de cercetare in domeniile fizicii fundamentale, fizicii nucleare şi astrofizicii, ştiinţei materialelor, al managementului materialelor nucleare şi ştiinţelor vieţii.
ELI-NP este implementat la Măgurele (jud. Ilfov), de Institutul Naţional de Fizică si Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, care contribuie cu aproape 10% la producţia ştiintifică naţională.
Mai multe puteţi afla de pe pagina de internet a proiectului http://www.eli-np.ro/ro/

Marţi,11octombrie a.c., a fost pusă în circulaţie, într-un anonimat deplin, o emisiune de mărci poştale, compusă din două timbre şi o coliţă dantelată, dedicată acestui proiect, sub denumirea „Dincolo de frontierele cunoaşterii, Lasser Valley - Land of Lights”. Emisiunea este completată de un plic prima zi.

Minicolile de 5 timbre şi o vinietă ale emisiunii
Coliţa dantelată a emisiunii

Ştampila prima zi a emisiunii

Vă prezint, în continuare, patru dintre ilustratele maxime pe care le-am realizat folosind:
            - mărcile poştale  ale acestei emisiuni;
            - ştampila prima zi;
            - cărţile poştale ilustrate, machetate personal şi tipărite la FullColor, Bucureşti.
Mulţumesc cu acest prilej personalului OP Bucureşti 37 (unde s-au găsit timbrele, coliţa dantelată precum şi ştampila prima zi), pentru sprijinul amabil acordat, ca întotdeauna de altfel, în vederea realizării tuturor pieselor filatelice dorite.

1. Ilustrată maximă „Horia Hulubei”.
Horia Hulubei (1896-1972) este savantul care a format generații de specialiști în fizica atomică și nucleară creând, în prima jumătate a secolului trecut, şcoala de fizicieni atomişti din România. În același timp, el are importante descoperiri științifice. Astfel, a obținut - primul în lume - spectre de raze X în gaze. În acest scop, el și-a construit un spectrometru special, de concepție proprie. Savantul român are contribuții importante și în fizica neutronilor, în studiul elementelor transuraniene, în studiul reacțiilor nucleare, mai ales în ceea ce privește interacțiunile nucleare la energii joase, medii și înalte. A studiat, de asemenea, dezintegrarea mezonilor. În plus, de numele său este legată şi înfiinţarea Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, unde a fost construit primul reactor nuclear din ţara noastră. A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu anul 1935 şi membru titular din 1941. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1937, iar în 1946 a devenit membru titular. În 1948 a fost îndepărtat din Academie, dar în 1955 a fost repus în drepturi.
Ilustrată maximă „Horia Hulubei”

2. Ilustrată maximă „Atomul”. Triplă concordanţă de imagine.
Ilustrată maximă „Atomul”

3. Ilustrată maximă „Ion I. Agârbiceanu”.
Fizicianul Ion I. Agârbiceanu (1907 - 1971) a fost fiul prozatorului, scriitorului și preotului Ion Agârbiceanu. Ca specialist în fizică atomică - spectroscopie, a proiectat, între anii 1960-1961, primului laser cu gaze din România. A fost reprezentantul României la „International Union of Pure and Applied Physic” și la „European Group for Atomic Spectroscopy”. La 21 martie 1963 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_I._Ag%C3%A2rbiceanu
Ilustrată maximă „Ion I. Agârbiceanu”

4. Ilustrată maximă „Macheta clădirii care va adăposti laserul”
Potrivit http://www.eli-np.ro/ro/, infrastructura construită a ELI-NP se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 33.000 m2 de clădiri noi, de înaltă calitate şi eficiente din punct de vedere energetic. Din această suprafaţă, aproximativ 23.700 m2 sunt alocaţi sistemului laser de mare putere, sistemului gama de mare intensitate şi instrumentaţiei pentru experimente. Sunt prevăzute 8 săli de experimente concepute pentru o dispunere reconfigurabilă, prin utilizarea blocurilor mobile de beton. ELI-NP va fi o infrastructură cu acces deschis. Construcţiile civile includ o clădire de birouri, o casă de oaspeţi şi o cantină.
Ilustrată maximă „Macheta clădirii care va adăposti laserul”
Ilustrată maximă „Macheta clădirii care va adăposti laserul”
- verso -
* * *

NOTĂ:
1. După cum se observă, timbrele emisiunii au un bun potenţial maximafil. În ceea ce priveşte marca poştală a coliţei dantelate am mari reţineri privind mesajul ei. Imaginea acesteia reprezintă proiectul unei construcţii care, chiar dacă va fi destinată pentru amplasarea aparaturii ştiinţifice, nu are totuşi, legătură cu tema emisiunii. Dar pentru personalul atotştiutor de la Romfilatelia a fost mai simplu să copieze o fotografie de pe internet, pe care să o vândă” sub sloganul “Dincolo de frontierele cunoaşterii”, de care este foarte departe chiar numai şi pentru faptul că este vorba doar o machetă, în loc să se gândească puţin mai profund la o ilustraţie adecvată. Sau să fi solicitat părerea unor specialişti!

2.M-am întrebat de ce denumirea emisiunii cuprinde sintagma Laser Valley - Land of Lights, înscrisă pe aceeaşi coliţă buclucaşă, dar şi în denumirea emisiunii?
Răspunsul este următorul:
Pornind de la potențialul de dezvoltare urbană, legat de proiectul ELI – NP, a zonei dintre București (la nord) și râul Argeș (la sud), cuprinzând atât Lacul Mihăilești, cât şi localitatea Măgurele, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu” și cu Universitatea Tehnică de Construcții București au organizat Concursul Internațional Laser Valley - Land of Lights. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 18 martie-12 septembrie 2016, fiind deschisă echipelor interdisciplinare formate din studenți, tineri absolvenți și tineri cercetători din țară și din străinătate. Rezultatele au fost anunțate pe 13 septembrie, iar câștigătorii pe 20 septembrie. La 11 octombrie a avut loc la Măgurele festivitatea de înmânare a premiilor. Concluzionând, singura legătură între denumirea acestei emisiuni sau, mă rog, o parte a ei, şi proiectul ELI-NP este că data punerii în circulaţie a emisiunii coincide cu cea a festivităţii menţionate mai sus. Detalii despre această competiţie găsiţi aici, iar rezultatele le puteţi vedea pe această pagină.



Să auzim de bine!
Alex M



Un comentariu:

  1. Analiza si concluzii corecte. Dar oare le citesc cei de la Romfilatelia ? Ilustratele maxime sunt reusite si meritati felicitari si multumiri pentru ca ati realizat un set si pentru mune.

    RăspundețiȘtergere