Exponate de maximafilie

vineri, 9 iunie 2017

Ilustrate maxime la aniversarea Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” București

Aniversarea a 70 de ani de la înființarea Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” București (7 iunie 1947) a fost celebrată filatelic printr-o emisiune de mărci poștale alcătuită dintr-un timbru, care are valoarea nominală de 8 lei, plus un plic "prima zi". Ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre şi minicoala de 8 timbre + 1 vignietă.


Minicoala de 8 timbre + 1 vignietă

L-am rugat pe colegul și bunul meu prieten, Dumitru Bâsceanu, să exprime câteva gânduri la această aniversare, cunoscând faptul că este un foarte bun cunoscător al fenomenului sportiv din armată. Dovada o găsiți aiciA răspuns cu amabilitate rugăminții mele, iar cele de mai jos îi aparțin.
<< Cotat printre cele mai puternice cluburi din România "Steaua" București și-a onorat întodeauna cartea sa de vizită. În istoria de 70 de ani a clubului, sportivii săi s-au întors, de la mai toate marile competiții interne si internaționale, purtând la piept medalii. Drumul olimpic a început la J.O. de la Helsinki (1952) când Iosif Sârbu a obținut prima medalie de aur a României. Bilanțul olimpic al clubului este de 100 de medalii olimpice (o treime din cele 307 ale Romaniei). Să adăugăm sutele de alte trofee obținute la celelalte competițiii internaționale (155 de medalii la campionatele mondiale, 287 la cele europene), precum şi 11.483 de titluri naţionale. 
C.S.A. "Steaua" București a fost și va rămâne un ambasator de elită al sportului românesc. Steaua de ieri și de azi, Steaua dintodeauna, este mai mult decât un nume. Ea a fost și rămâne o mândrie a Armatei, legenda vie a sportului românesc. >>

Filatelic am realizat două ilustrate maxime, una din ele având triplă concordanță.
1. Ilustrată maximă „Sigla CSA Steaua”.

Ilustrată maximă „Sigla CSA Steaua”
 

Ilustrată maximă „Sigla CSA Steaua” - verso

Ilustrată maximă „Sigla aniversară a CSA Steaua”

Ilustrată maximă
„Sigla aniversară a CSA Steaua”

*    *    *

De mult timp mărcile poștale românești nu mai sunt „un mijloc de informare în masă, de educare şi mai ales de promovare a valorilor (românești) în întreaga lume”. Am citat din prezentarea făcută de directorul general al Romfilatelia pe pagina de internet a instituției. Ca urmare, nu mă așteptam la minuni nici de la această emisiune care, după părerea mea, este un alt eșec: tiraj mic, valoare nominală mare, iar timbrul  ilustrează un subiect facil: sigla aniversară a clubului. Nu ni se (re)aduce în atenție nici măcar un moment semnificativ  din activitatea remarcabilă a acestui Club.Mare păcat! Poate altădată!?



Să auzim de bine!
Alex M



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu