Exponate de maximafilie

luni, 10 iulie 2017

Pictură pe ilustrate maxime

Emisiunea de mărci poștale dedicată aniversării a 200 de ani de la nașterea pictorului armean Ivan Aivazovsky, prevăzută în prima variantă a programului editorial pe anul 2017 al Romfilatelia, a devenit, în final, o serie de patru timbre ce a fost pusă în circulație la 7 iulie sub denumirea „Peisaje marine în pictură”, având ca imagini următoarele tablouri:
- „Oraș pe malul mării (Napoli)”, realizat de Nicolae Grigorescu (2,20 lei);
- „Balcic”, de Cecilia Cruțescu-Stork (2,70lei);
- „Balcic”, pictat de Dumitru Ghiață (8 lei);
- „Naufragiul (detaliu)”, creiat de Ivan Aivazovsky (15 lei).
Detalii despre această emisiune puteți vedea aici.
Prezint, mai jos, ilustratele maxime realizate cu timbrele și ștampila prima zi ale acestei emisiuni. Cărțile poștale au fost tipărite la FullColor, București.

1. Nicolae Grigorescu (1838-1907) a pictat tabloul  „Oraș pe malul mării (Napoli)” între anii 1873-1874, atunci când artistul a făcut călătorii de studii în Italia (Roma, Napoli, Pompei), Grecia și la Viena. Pictura are dimensiunile 18x34,5cm și este realizată în ulei pe lemn. 
Ilustrată maximă „Oraș la malul mării (Napoli)”

2. Balcic este un oraș din nord-estul Bulgariei situat la țărmul Mării Negre . În perioada 1913-1940 a aparținut României, împreună cu restul Dobrogei de Sud, în urma celui de-al Doilea Război Balcanic (iunie-august 1913). În Balcic se află celebrul Castel (“Cuibul liniștit”), reședința preferată a Reginei Maria a României, înconjurat de o la fel de celebră grădină botanică unicat în Europa centrală și de est, în special datorită colecției de cactuși. Totodată, încă din prima jumătate a secolului XX, Balcicul a reprezentat o atracție pentru mulți pictori români. Printre aceștia sunt și Cecilia Cuțescu-Stork (1879-1979), care a avut o vilă în aproprierea Castelului Reginei, și Dumitru Ghiață (1888-1972). Tablourile lor, reprezentate pe timbrele acestei emisiuni, se intitulează la fel: „Balcic”
Ilustrată maximă „Balcic”.
Tablou pictat de Cecilia Cuțescu-Stork
Ilustrată maximă „Balcic”.
Tablou pictat de Cecilia Cuțescu-Stork (verso)

Ilustrată maximă „Balcic”. Tablou pictat de Dumitru Ghiață

3. „Naufragiul” este unul din cele trei tablouri care, potrivit „ro.wikipedia.org”, se găsesc în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României. Lucrarea aparține lui Ivan Aivazovsky (1817-1900), pictor rus de origine armeană, renumit pentru peisajele marine pictate, acestea constituind mai mult de jumătate din opera sa.
Ilustrată maximă „Naufragiul”.
Tablou pictat de Ivan Aivazovsky



Să auzim de bine!
Alex M






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu