Exponate de maximafilie

miercuri, 9 iulie 2014

BRICUL MIRCEA

“Bricul Mircea” este numele a două nave din dotarea Marinei Române. Primul Bric Mircea era o corabie de tip goeletă construită integral din lemn, care a funcţionat între anii 1882 si 1944. La data de 17 mai 1939 a sosit în țară și a intrat în serviciul Marinei Militare Nava Şcoală „Mircea”,  un vas modern, construit la Șantierul Naval Blohm und Voss din Hamburg, Germania. Nava este dotată atât cu pânze cât şi cu un motor Diesel şi se află in funcţiune şi astăzi. Cu prilejul aniversării a 75 de ani de la intrarea în Serviciul Marinei Militare, la data de 25 martie 2014 Pavilionul navei-şcoală “Mircea” a fost decorat cu Ordinul Virtutea Maritimă în grad de Ofiţer, cu însemn de pace. La 75 de ani de la lansare, Nava s-a luptat cu cele mai mari veliere din lume în cadrul SCF Tall Ships Balck Sea Regatta 2014 (Regata Mării Negre), eveniment nautic ce a început la Varna și a avut ca escale porturile rusești Novorossiysk și Soci, încheindu-se la Constanţa. Aniversarea vârstei de 75 de ani, la 17 mai 2014, a găsit Nava Şcoală “Mircea” la Soci.
Filatelic, aceste evenimente au fost marcate prin apariţia unei serii de două timbre şi o coliţă pe care le prezint mai jos.

Nava Şcoală "Mircea" în misiune de instrucţie
Ordinul Virtutea Maritimă în grad de Ofiţer,
cu însemn de pace şi Nava Şcoală "Mircea"

Coliţa emisiunii. Timbrul reprezintă Nava Şcoală „Mircea”
în momentul lansării la apă (22.09.1938)
Spre surprindere mea, plăcută de altfel, ştampila prima zi a emisiunii s-a aplicat la Constanţa, aşa cum era normal. Numai că furnizorul de produse filatelice (Romfilatelia, pentru cine mai are dubii) nu obişnuieşte să procedeze normal când este vorba de respectarea regulilor filatelice, legale, de bun simţ etc.

Ştampila Prima Zi
Sub egida Asociaţiei Filateliştilor "Tomis", Constanţa au fost realizate patru cărţi poştale ilustrate şi o ştampilă ocazională, toate machetate de dl. dr. Ioan Daniliuc.

Ştampila poştală ocazională, aplicată la
Oficiul Poştal Constanţa 1, Ghişeul 2
(fostul Oficiu Constanţa Port)
Cu toate aceste materiale la dispoziţie s-au realizat ilustrate maxime foarte interesante. Prin amabilitatea filateliştilor din Constanţa şi cu sprijinul dr. Ioan Danieliuc, am intrat şi eu în posesia unora dintre ele. Iată câteva:
Bricul_Mircea3_SPO
Ilustrată maximă realizată cu marca poştală (MP) de 1 leu
şi obliterată (OBL.) cu ştampila ocazională
Bricul_Mircea2_SPO
MP: valoarea nominală de 14,50 lei; OBL: ŞPO
Bricul_Mircea1_SPZ
MP: valoarea nominală de 1 leu; OBL: ŞPZ
Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu