Exponate de maximafilie

sâmbătă, 12 iulie 2014

MAXIMAFILIE ŞI CARTOFILIE ÎN ELVEŢIA

1. Trenul de la 2.132 m deasupra nivelului mării
Cu prilejul aniversării a 125 de ani de la construirea căii ferate cu cremalieră Pilatus, Poşta Elveţiană a pus în circulaţie, la data de 30.04.2014, o marcă poştală cu valoarea de 1 F (pusă în vânzare în trei variante: ca un singur timbru, în bloc de 4 timbre, minicoală de 10 bucăţi), o ilustrată maximă şi două cărţi poştale cu aceeaşi imagine, una ştampilată, iar cealaltă neştampilată. S-au mai realizat obişnuitele plicuri Prima Zi, tot în trei variante, două plicuri neştampilate (C6 şi C5) şi un carton filatelic.
Ilustrată maximă realizată cu timbrul emisiunii
(concordanţă de imagine) şi obliterată cu ştampila Prima Zi
Calea ferată Pilatus este cea mai abruptă cale ferată cu cremalieră din lume, având panta medie de 35 % (pantă maximă 48%). Ea face legătura între localitatea Alpnachstadpe malul lacului Lucerna, cu hotelul Pilatus-Kulm, unul din cele mai frumoase şi, probabil, bine clasificate hoteluri din Elveţia, situat în apropierea vârfului Esel al Muntelui Pilatus, la o altitudine de 2132 m.  Este calea ferată situată la cea mai mare altitudine din Obwalden și a doua din partea centrală a Elveției. Linia a fost deschisă la 4 iunie 1889, trenurile funcţionând cu abur, iar la 15 mai 1937 a fost electrificată. În prezent trenurile circulă în perioada mai-noiembrie, cu viteze de 9-12 km/h, la urcare, şi maxim 9 km/h, la coborîre. Capacitatea de transport este de 340 de persoane pe oră.

2. Aniversare la mare înălţime.
Societatea Filatelică din Biel este una dintre cele mai vechi din Elveţia. Ea a fost fondată în 1889, iar primul statut datează din 1891. În zilele de 14-15 iunie, cu prilejul aniversării a 125 de ani de la fondarea societăţii, aceasta a organizat şi desfăşurat ediţia din acest an a Zilelor Aerofilateliei. A fost o expoziţie de aproximativ 140 de panouri dedicate, în cea mai mare, parte aerofilateliei şi cărţilor poştale vechi, cu imagini din regiunea Biel-Seeland. De asemenea, s-a organizat şi un Festival aerian a cărui vedetă a fost Patrouille Suisse, o formaţie de 6 avioane F-5 Tiger, aparţinând Forţelor Aeriene Elveţiene şi care  îşi serbează semicentenarul în acest an.
Carte poştală ilustrată "Zilele Aerofilateliei 2014"
Această ilustrată a fost pusă în circulaţie la 30.04.2014 şi se distribuie numai în interes filatelic (nu se găseşte la oficiile poştale). Imaginea reprezintă celebra Patrouille Suisse.
Datele de identificare ale ilustratei.
Marcă poştalăl imprimată, cu valoarea de 1 F
Despre timbrul imprimat puteţi citi aici. Ilustrata se poate procura neştampilată sau ştampilată. Ştampila aplicată este aceasta:

Să auzim de bine!
Alex M





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu