Exponate de maximafilie

duminică, 6 iulie 2014

MAXIMAFILIE DE ZIUA JUSTIŢIEI

Prin Hotărârea Guvernului nr. 364/1994 s-a instituit „Ziua Justiţiei”, care va fi organizată, anual, în prima duminică a lunii iulie. În acest an manifestările prilejuite de acest eveniment vor avea loc azi 6 iulie.
Printre piesele create de maximafiliştii bucureşteni anul trecut, două au ca temă complementară Justiţia, mai precis simbolurile acesteia.


Justitia-Thermis
Ilusrată maximă reprezentând statuia “Justiţia”,
de pe faţada Băncii Naţionale a României
Justitia-Thermis-SPO
Ilustrată maximă realizată sub egida AFB.
 Statuia Justiţiei este în partea din stâga sus a ilustratei
Justitia-Thermis-SPO-verso
Cele două Ilustratele maxime au fost realizate folosindu-se marca poştală cu valoarea nominală de 2 lei din seria “Arhitectură - Palatul Băncii Naţionale a României (II) - Statui alegorice”. Suporţii au fost confecţionaţi prin grija dr. Ioan Danieluc (fotografia şi machetarea), iar obliterarea s-a făcut cu ştampila Prima Zi (Bucureşti, 20.09.2013), respectiv cu ştampila poştală ocazională (Salonul Carto-Filatelic, 25.10.2013, OP Bucureşti 13).
Palatul Băncii Naţionale a fost construit după planurile arhitecţilor Albert Galleron şi Cassien Bernard. Faţada propriu-zisă se desfăşoară de-a lungul străzii Lipscani şi are patru nişe în zid, două de fiecare parte a portalului băncii, care găzduiesc patru statui alegorice, sculptate de artiştii vremii Ion Georgescu (1856-1898) şi Ştefan Ionescu Valbudea (1859-1918). Statuile reprezintă justiţia, comerţul, industria şi agricultura. Statuia Justiţiei este la marginea de vest a faţadei, fiind reprezentarea  zeiţei Themis (în greceşte) sau Justicia (în latină), cu principalele sale simboluri: balanţa dreptăţii şi codul de legi (“Lex”). De altfel, balanţa constituie subiectul complementar al mai multor ilustrate maxime pe care le-am realizat în fucţie de timbrele avute la dispoziţie. Iată două dintre ele.
Balanta_2003
Zodia Balanţei, ilustrată maximă realizare personală.
Marca poştală are valoarea nominală de 2.500 de lei şi face parte din emisiunea Semnele Zodiacului I (6 valori), apărută la 23.11.2001. Suportul este tipărit de Poşta Română, lucru posibil la vremea aceea, când Poşta încă nu se reformase şi se ocupa şi de filatelie. Ştampila poştală de zi a fost aplicată la data de 23.09.2003, ziua în care a început Zodia Balanţei, la oficiul poştal Bucureşti 45 (oficiu recunoscut pentru sprijinul acordat filateliştilor dar care acum nu mai există, urmare a “reformei” la care a fost supusă Poşta în ultimii ani.
Balanta_2003-verso_PB
Cartea poştală conţine şi explicaţii despre această zodie

Moneda_PB
Medalie pusă în circulaţie de BNR
cu prilejul aniversării Curţii de Conturi
.
Această ilustrată maximă a fost făcută cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi. Detalii despre eveniment puteţi să le (re)vedeţi aiciSă remarcăm pe sigla Curţii de Conturi aceeaşi balanţă a dreptăţii, principiu pe care se bazează activitatea acestei instituţii.

Îmi doresc şi vă doresc să ne bucurăm cu toţii de dreptate şi echilibru în viaţă.

Să auzim de bine!
Alex M












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu