Exponate de maximafilie

miercuri, 22 octombrie 2014

De la eroare asumată la gafă nerecunoscută!

La data de 1 septembrie 2014 "Filatelia Liechtenstein" a introdus în circulaţie seria de mărci poştale intitulată „Colecții din Liechtenstein, Limuzine”. Au fost emise patru timbre, cu elemente grafice în folio aur, care s-au folosit şi pentru realizarea unor ilustrate maxime. Imaginile mărcilor poştale au fost pictate în ulei, special în acest scop, de către artistul canadian Mark Heine. Timbrele reprezintă: Rolls Royce Phantom II, 1933 (0,85 CHF); Pierce Arrow, Model 133, 1929 (1 CHF); Studebaker Big Six, 1935 (1,40 CHF); Jaguar Mark IV, 1948 (1,90 CHF). Mai multe puteţi afla de aici.
Cele patru valori ale seriei "Colecţii din Liechtenstein, Limuzine".

Ştampila Prima Zi.
Cele patru ilustrate maxime realizate de "Filatelia Liechtenstein"


La această emisiune a fost găsită o eroare tipografică. Pe marca poştală de 0,85 CHF lipseşte cratima în textul "Rolls-Royce". Întrucât numele Rolls-Royce este un brand, “Filatelia Liechtenstein” a apreciat că eroarea trebuie corectată şi, ca urmare, la 10 noiembrie 2014 timbrul va fi reemis. Citiţi toată informaţia aici.
Timbrul cu eroarea tipografică.

Timbrul ce va fi reemis la 10 noiembrie 2014

S-au făcut şi se vor mai face, probabil, greşeli de către instituţiile care emit mărci poştale. (Re)citiţi această postare. În definitiv erorile filatelice sunt apreciate, într-un fel, de colecţionari, dar este important ca ele să fie asumate şi, dacă este cazul, corectate. În ceea ce priveşte producţia autohtonă de timbre, nu putem uita gafa monumentală din luna aprilie 2013, când pe un timbru n-a fost reprezentată fiziciana Ştefania Mărăcineanu, ci chimista poloneză, stabilită în Franța, Marie Skłodowska-Curie! Prostia încă nu este recunoscută! La data respectivă am realizat trei ilustrate maxime, despre care am putea spune că sunt fie corecte, fie greşite!

1. Ilustrată maximă "Ştefania Mărăcineanu". Imaginea am preluat-o, cu acest nume, de pe internet, cunoscând deja că marca poştală este greşită. 
1.1 Ilustrata maximă este corectă pentru că: 
- există perfectă concordanţă între imaginea suportului şi cea a timbrului; 
- autorităţile naţionale (Ministerul Comunicaţiilor, ANCOM şi Romfilatelia) nu recunosc eroarea şi, oficial, imaginea de pe marca poştală este a româncei. 
1.2 Ilustrata maximă nu este corectă pentru că pe timbrul respectiv nu este reprezentată Ştefania Mărăcineanu. Optez pentru o asemenea interpretare! 
Ilustrată maximă Ştefania Mărăcineanu.
Ilustrată maximă Ştefania Mărăcineanu-verso


2. Ilustrată maximă "Marie Skłodowska-Curie". Imaginea am găsit-o tot pe internet, dar cu numele corect.
2.1 Ilustrata maximă este corectă pentru că: 
- există perfectă concordanţă între imaginea suportului şi cea a timbrului; 
imaginea de pe timbru reprezintă, cu adevărat, chipul cunoscutei chimiste. 
După părerea mea aceasta este interpretarea justă!
2.2 Ilustrata maximă nu este corectă, pentru că, oficial, pe timbru este imaginea Ştefaniei Mărăcineanu. 
Ilustrată maximă
Marie Sklodovska-Curie
Ilustrată maximă Marie Sklodovska-Curie-verso

3. Ilustrată maximă "Marie Skłodowska-Curie".
3.1 Ilustrata maximă este corectă pentru că atât pe suport, cât şi pe marca poştală se găseşte imaginea savantei Marie Curie; 
3.2 Ilustrata maximă nu este corectă pentru că, oficial, pe timbru este o altă imagine, cea a Ştefaniei Mărăcineanu. 

Ilustrată maximă Marie Sklodovska-Curie

Ilustrată maximă Marie Sklodovska-Curie; verso

Mă întreb ce ar putea face un juriu care ar trebui să aprecieze eventuala prezenţă a unor asemenea piese într-un exponat?! De la Federaţia Filatelică Română şi Comisia de specialitate nu ţin minte să fi fost vreo reacţie/precizare!

Să concluzionăm. 
- În Liechtenstein se va retipări un timbru pentru că lipseşte o liniuţă (cratimă) într-un text. 
- Oficialităţile din ţara noastră nici măcar nu au recunoscut greşeala făcută prin punerea în circulaţie a unui timbru "mincinos", pe care imaginea unei savante românce este substituită cu o altă imagine. Cine sunt cei care au greşit? Poate îi vom afla cândva! Atunci când Romfilatelia, Ministerul Comunicaţiilor, instituţiile care au reprezentanţi în Comisia Filatelică, Federaţia Filatelică, consultanţii pentru emisiunile filatelice etc. vor fi competenţi şi responsabili şi nu vor urmări doar obţinerea de avantaje băneşti în urma activităţilor desfăşurate în domeniul filatelic!
***
De la această gafă greşelile Romfilatelia s-au ţinut lanţ. Unele mai mici, comparabile cu cea făcută de "Filatelia Liechtenstein", altele mai mari, fără a se recunoaşte însă vreuna din ele. Poate le voi reaminti cu alt prilej. 


Să auzim de bine!
Alex M







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu