Exponate de maximafilie

vineri, 31 octombrie 2014

Ilustrate maxime de Ziua Mării Negre

Ziua de 31 Octombrie a fost desemnată ca Zi Internaţională a Mării Negre în anul 1996, când toate cele 6 ţări riverane - Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina - au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră. Acest plan conţine cel mai cuprinzator set de strategii / politici iniţiate pentru salvarea şi reabilitarea uneia dintre cele mai poluate mări ale lumii.
Marea Neagră este o mare intercontinentală, care scaldă țărmul României pe o lungime de 245 km, orientată est-vest, între Europa și Asia, cu o suprafață de 436.402 kmp și o adâncime maximă de 2.211 m. Adâncimea medie a Mării Negre este de 1.271 m. Mareele sunt, în general, de mică amploare (cca. 12 cm). Apa oxigenată din straturile superioare ale mării are o salinitate relativ mică, de circa 17 ‰, datorată revărsării mai multor fluvii şi râuri (Dunărea, Nistru, Nipru, Bugul de Sud etc.), cu circa 600 Km³ de apă dulce pe an. În straturile mai adânci, mai jos de 150 de metri, conținutul de sare este mult mai ridicat, în jur de 38‰, deoarece aceste ape provin, prin Strâmtoarea Bosfor, din Marea Mediterană.

Anul acesta s-au împlinit, la 3 februarie, cinci ani de la victoria istorică a României la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, în procesul cu Ucraina privind delimitarea Platoului Continental al Mării Negre 
(Hotărârea 100 din 1 februarie 2009). Un proces cu peste 30 de runde de negocieri intense, în urma căruia România a câştigat drepturile suverane de explorare şi exploatare a 80% dintr-o suprafaţă de 12.200 de kilometri pătrati. Acest rezultat a constituit prima extindere de jurisdicţie suverană şi drepturi suverane ale României după anul 1918. Experţii estimează că zona respectivă conţine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol.

1. Ilustrată maximă "Delimitarea Platoului Continental al Mării Negre între România şi Ucraina"
Delimitarea_MN-fata
I.M. Delimitarea Platoului Continental al Mării Negre
între România şi Ucraina
Am realizat această ilustrată maximă folosind marca poştală din emisiunea "Marea Neagră, istorie rescrisă", apărută la 3 februarie 2014, valoare nominală 9,10 lei, număr de listă 2013. Obliterarea am făcut-o cu ştampila Prima Zi, care s-a găsit la Oficiul Poştal Bucureşti 37. Suportul a fost tipărit la FullColor, Bucureşti.
Coliţa dantelată a emisiunii

Delimitarea_MN-verso
I.M. Delimitarea Platoului Continental al Mării Negre 
între România şi Ucraina-verso
2. Ilustrată maximă "Detaliu din Hotărârea nr. 100 a C.I.J" 

Sigiliul_Fata
I.M. Detaliu din Hotărârea nr. 100 din 3 februarie 2009 a C.I.J.
Am folosit acelaşi timbru şi aceeaşi ştampilă ca la ilustrata anterioară.

Sigiliul_verso
I.M. Detaliu din Hotărârea nr. 100 din 3 februarie 2009 a C.I.J.-verso


Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu