Exponate de maximafilie

sâmbătă, 4 octombrie 2014

Informaţii filatelice, dar fără maximafilie UPDATE

1. Ieri, 3 octombrie 2014, a apărut o altă serie de timbre poştale, culmea, la data prevăzută în plan. Emisiunea se intitulează, poetic dar nu sunt sigur că şi corect, Turnurile Timpului, Turnuri cu Ceas şi se compune din şase mărci poştale, machetate în coli de 32 de bucăţi şi în blocuri de patru timbre cu manşete ilustrate. 
Turnul Primăriei din Oradea şi Turnul Trompeţilor din Mediaş;
valorile nominale 3 şi 3,10 lei. 
Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iaşi şi Turnul Palatului
Comunal din Buzău; valorile nominale 3,30.şi 3,60 lei.

Turnul Casei Sfatului din Braşov şi Turnul Central al Castelului Peleş;
valorile nominale 4,70 şi 14,50 lei.

Întrucât ştampila Prima Zi a funcţionat la Bucureşti, nu am realizat nici o ilustrată maximă. Speranţele sunt obliterările cu ştampile poştale de zi şi, poate, cu una-două ştampile ocazionale, în localităţile respective.
Ştampila Prima Zi.
UPDATE, 21.11.2014
Prima ştampilă ocazională pe care o vom putea folosi pentru realizarea de ilustrate maxime folosind un timbru din această serie va fi pusă la dispoziţia publicului la Oficiul Poştal Mediaş 1, în data de 27 noiembrie 2014.


2. Cu prilejul aniversării a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Populară Chineză a fost editat un întreg poştal, cod 010/2014. Tirajul nu a fost dat publicităţii (fiind probabil secret profesional!?), în comunicatul Romfilatelia anunţându-se doar că este vorba de "zeci de mii de exemplare".

Cod_010-2014

Timbrul imprimat înfățișeacopii aparținând celor două popoare și drapelele României şi Chinei. Imaginea plicului cuprinde construcții și obiective specifice celor două culturi şi cunoscute ca valori ale fiecărei țări. Simbolurile României reprezentate pe întregul poştal sunt: Coloana Infinitului, binecunoscuta sculptură a lui Brâncuşi; Ceramica de Hurezu (de văzut şi această postare); un ciorchine de strugure (bine ales!?); Ateneul Român şi un detaliu dintr-o frescă, probabil cea de la Sfânta Mănăstire Hurezi.



Pentru a ilustra Simbolurile Chinei pe plic sunt imagini cu Marele Zid Chinezesc, un vas de porţelan şi "Armata de teracota" sau "Războinicii şi caii de teracota". Aceasta din urmă este o colecție de sculpturi de teracota care descriu armatele lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei, cu care monarhul a fost îngropat în 210-209 Î.hr. Este o formă de artă funerară practicată cu scopul de a-l proteja pe împărat în viața de apoi.
Notă: Terracotta, terra cotta sau terra - cotta (în italiană: "pământ copt", provenind din latinescul terra cotta, adică lut ars”)  este o ceramică pe bază de argilă, nesmălţuită sau smălţuită acolo unde obisctul ars este poros. Cer scuze pentru eventualele erori pe care le-am făcut în această descriere.




Întregul poştal este obliterat cu o ştampilă ocazională în folio aur.


Numai că, după părerea mea, această ştampilă nu are caracter poştal. Lipsesc atât codul şi oficiul poştal cât şi simbolul Poştei Române. De altfel, cred că Poşta nici nu a fost anunţată de confecţionarea şi folosirea unei asemenea ştampile. Se repetă greşeala făcută şi la realizarea carnetul omagial, prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu. Clic aici pentru a (re)vedea postarea respectivă. Ca urmare, afirmaţia din comunicat că acest întreg poştal capătă "o valoare filatelică specială conferită de ștampila ocazională în folio aur" este greşită! Este corectă, însă, afirmaţia privind "nota elegantă și artistică a întregului poștal".

3. La jumătatea lunii septembrie, la Iaşi (Oficiul Poştal 1) a fost la dispoziţia publicului o ştampilă ocazională prilejuită de ediţia a II-a a manifestării culturale "Toamnă Filatelică Ieşeană". Ştampila are ca element grafic chipul lui Ion Creangă, marele povestitor fiind astfel readus în atenţia filateliştilor după o mare perioadă de nemeritată absenţă. Anul acesta, la 31 decembrie, se vor împlini 125 de ani de la moartea acestui clasic al literaturii române, dar furnizorul naţional de mărci poştale nu are nimic în plan în această direcţie. În schimb, alte subiecte îşi găsesc locul în mod repetat pe timbrele româneşti (struguri, veveriţe, diverse construcţii etc.). Poate că voi dezvolta acest subiect cândva!


Ştampila a fost machetată de preşedintele Cercului Filatelic "Moldova" din Iaşi, dl. Florin Patapie-Raicu, care a realizat şi două plicuri ocazionale. Am primit şi eu, prin poştă, aceste piese şi îi mulţumesc foarte mult! 

Plic_Iasi-1
Plicul ocazional "Capra cu trei iezi"
Plic_Iasi-1-verso
Plicul ocazional "Capra cu trei iezi", verso (detaliu)

Plic_Iasi-2
Plicul ocazional "Dănilă Prepeleac"

Plic_Iasi-2-verso
Plicul ocazional "Dănilă Prepeleac", verso (detaliu)

În ultima zi a anului, la Oficiul Poştal Turda 1 se va găsi ştampila ocazională pe care o vedeţi mai jos.



Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu