Exponate de maximafilie

sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Câini pe ilustrate maxime

La 20 noiembrie a.c. a fost introdusă în circulaţie o nouă emisiune filatelică denumită "Câini inteligenţi", pentru a marca 65 de ani de la înfiinţarea Centrului Chinologic "Dr. Aurel Greblea" din Sibiu. Acesta este "una din cele mai mari unități de profil din lume, produce, crește și dresează câini de serviciu pentru nevoile structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și pentru cele ale Sistemului Național de Apărare..." conform http://www.centrulchinologic.ro/. Emisiunea este formată din patru mărci poştale, reprezentând: ciobănescul german, ciobănescul belgian Malinois, labradorul retriever şi un câine din rasa rottweiler. De asemenea, pe fiecare timbru se găseşte, alături de imaginea câinelui din rasa respectivă, şi un simbol care ilustrează unul din domeniile în care acel câine poate fi folosit: pentru salvare de persoane; urmărirea infractorilor; descoperirea materialelor explozive; securitate şi pază? (după interpretarea mea). 
Machetarea mărcilor poştale s-a făcut în coli de 28 de timbre şi în minicoli de 5 timbre + o vinietă. Au mai fost făcute 200 de seturi de cartoane filatelice, vândute ca ilustrate maxime. Mă întreb până unde ar mai putea ajunge incompetenţa profesională a celor care se ocupă de maximafilie la Romfilatelia?! Imaginile timbrelor ce compun emisiunea filatelică le puteţi găsi aici.
Domnul Alexandru Antonache a realizat pentru mine, cu multă amabilitate, ilustratele maxime pe care le puteţi vedea mai jos. S-au folosit timbrele emisiunii şi ştampila "prima zi", iar ilustratele au fost tipărite la FullColor, Bucureşti.

1. Ciobănescul german este un câine de talie medie, cu osatura puternică. Are un corp atletic și armonios, puțin alungit și cu linia spatelui ușor lăsată spre coadă. Are gâtul lung, puternic și musculos. Capul este proporționat, conic spre nas, fruntea foarte puțin bombată, botul este proporțional cu craniul, iar nasul este negru. Urechile sunt ascuțite și cu pavilioanele orientate spre înainte. Calităţile sale fizice şi psihice permit folosirea lui în cele mai variate sfere de activitate: pentru pază, apărare, însoţitor al nevăzătorilor şi salvamont, câine de intervenţie în caz de cataclisme naturale, la incendii precum şi pentru depistarea drogurilor. 


2084_Ciobanesc german
Ilustrată maximă "Ciobănesc german"

2. Ciobănescul belgian Malinois face parte din grupul de câini ciobăneşti belgieni, numele fiindu-i dat după oraşul Malines din Belgia unde a fost atestat prima dată. Celelalte varietăti sunt Tervueren, Groenendael si Lakenois. Câinii din această specie sunt de talie mijlocie spre mare, rezistenţi, musculoşi, uscăţivi si eleganţi, dar niciodata greoi. Corpul, ca şi în cazul celorlte trei tipuri de ciobănesti belgieni este pătrătos, puternic, bine proporţionat. Are membrele posterioare musculoase chiar dacă nu sunt masive, iar membrele anterioare sunt paralele între ele si foarte drepte. Labele sunt rotunjite si aproape identice cu cele de pisică. Utilizarea câinilor din rasa Malinois a cunoscut o dezvoltare extraordinară în ultimii 10 ani datorită capacităţilor lor fizice si intelectuale excepţionale, fiind cei mai buni câini "de urmă", precum şi pentru pază şi apărare. Totodată, deţin recordul mondial la săritura în înălţime, cu 2,80 m.

2084_Ciobanesc belgian malinois
Ilustrată maximă "Ciobănesc belgian Malinois"

3. Labradorul retriever este un câine de talie medie spre mare, solid şi musculos. Are capul potrivit de mare, craniul lat şi rotund, iar botul este de mărime medie, trapezoidal. Ochii sunt căprui, rotunzi şi de mărime medie, iar urechile sunt situate în spate, triunghiulare, potrivite ca mărime şi lăsate pe lângă cap. Este un câine inteligent, receptiv, prietenos, sensibil şi entuziast. Ataşat, ascultător şi devotat stăpânului, este afectuos şi răbdător cu copiii, prietenos chiar cu străinii. Se înţelege bine cu alţi câini şi alte animale din gospodărie. Este folosit ca animal de companie, însoţitor al persoanelor nevăzătoare, în operaţiuni de căutare, salvare şi pentru decoperirea de droguri şi materiale explozive. 

2084_Labrador retriever
Ilustrată maximă "Labrador retriever"

4. Rottweilerul este un câine de talie mare, puternic, musculos, inspirând forţă, supleţe şi rezistenţă. Capul este de mărime medie, lat, cu un bot scurt şi puternic. Ochii sunt migdalaţi, adânciţi în orbite, de culoare căprui închis. Urechile sunt potrivite ca mărime, ascuţite şi lăsate. Are gâtul puternic, de lungime medie şi pieptul proeminent, lat şi musculos. Este un câine inteligent, curajos, ascultător, vigilent, darz. Acest câine este ideal pentru securitate şi pază, apărarea locuinţei şi gospodăriilor. De asemenea, este un companion foarte devotat. Un rottweiler işi va apăra stăpânul şi teritoriul pâna la capăt. Socializat de mic cu alte animale din gospodărie se va întelege cu ele, dar va avea o atitudine dominantă faţă de alţi câini. Este foarte agresiv cu străinii, dar acceptă prietenii şi rudele stăpânului dacă se obişnuieşte cu ei. 

2084_Rottweiler
Ilustrată maximă "Rottweiler"

Pentru documentare am folosit acest site.

Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu