Exponate de maximafilie

vineri, 6 noiembrie 2015

Ceramica de Corund pe ilustrate maxime

Olăritul este o ocupaţie străveche ce se practică din vremuri seculare, mărturie stând frumoasele vase de ceramică din epoca neolitică, perioadă în care pe teritoriul României s-a dezvoltat o civilizaţie remarcabilă. Ceramica de Corund este specifică localităţii Corund din judeţul Harghita. După ce lutul s-a frământat bine cu puțină apă și s-a curățat de impurități, se taie fâșii și se modelează pe roata de olărit până ce capătă forma dorită, apoi se lasă câteva zile la zvântat înainte de a se băga la cuptor. Prealabil arderii în cuptor vasele se decorează cu ajutorul unei penițe fabricate din pană de gâscă, corn de vită sau metalică. Vasele aparținând acestei culturi sunt pictate, de meşterii populari, cu desene florale şi zoomorfe stilizate. Ceramica de Corund este prezentă în diferite forme cromatice: albă, maro, albastră (cobalt) sau multicoloră.
Surse: http://www.traditii.ro/ceramica-corund-albastru.php
          https://ro.wikipedia.org/wiki/Ceramic%C4%83_de_Corund

Arta ceramicii din zona Corund a fost oglindită pe mărcile poştale ale emisiunii "Tradiţii -ceramica de Corund, judeţul Harghita" introdusă în circulaţie la data de 20 decembrie 2013 şi alcătuită din patru timbre cu valorile nominale de 3,30 lei, 3,60 lei, 5,00 lei şi 8,10 lei. Acestea ilustrează obiecte din ceramică de Corund, în ordinea: farfurie, cană, fructieră şi vază. Fiecare marcă poştală are, în fundal, reprezentări grafice ale motivelor care decorează vasele respective. Clic aici pentru imagini.

Ilustratele maxime le-am realizat folosind ştampila prima zi, pe care am avut-o la dispoziţie la OP Bucureşti 37. Am ales această cale întrucât colecţia de ceramică a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti cuprinde aproximativ18.000 de piese reprezentative din cele aproape 200 de centre de olărit din România, printre care şi Corund. Citiţi mai multe aici. Astfel am îndeplinit cerinţa concordanţei de loc. Cărţile poştale folosite ca suport sunt tipărite la FullColor, Bucureşti.
Ştampila prima zi


Farfurie
Ilustrată maximă "Farfurie din ceramică de Corund"

Cana
Ilustrată maximă "Cană din ceramică de Corund"

Fructiera
Ilustrată maximă "Fructieră din ceramică de Corund"

Vaza
Ilustrată maximă "Vază din ceramică de Corund"
Să auzim de bine!
Alex M


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu