Exponate de maximafilie

marți, 24 noiembrie 2015

Carol I şi relaţiile diplomatice ale României cu SUA. Ilustrate maxime.

Istoria relațiilor diplomatice bilaterale româno-americane începe oficial cu 135 de ani în urmă. La 14 iunie 1880, preşedintele SUA Rutherford B. Hayes 
a semnat scrisoarea prin care îl informa pe domnitorul Carol I asupra numirii unuia dintre cei mai străluciţi diplomaţi americani, Eugen Schuyler, în calitate de agent diplomatic/consul general al SUA în România. Diplomatul american cunoştea limba română şi a publicat mai multe texte despre literatura română în revista americană „The Nation”. Mai târziu a fost ales membru al Academiei Române de Ştiinţe. În toamna aceluiaşi an, la 18 noiembrie, la Washington a fost notificată recunoaşterea internaţională a independenţei României, de către trimisul special al principelui Carol, colonelul Sergiu Voinescu, după care, printr-o scrisoare din 20 noiembrie 1880, SUA confirmă recunoașterea independenței României. Eugen Schuyler a prezentat oficial scrisorile de acreditare lui Carol I în funcţia de Însărcinat cu Afaceri şi Consul General în România, la 25 ianuarie 1881.
Relaţiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 şi au fost reluate la 7 februarie 1946, la nivel de legaţie. La 1 iunie 1964, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de ambasadă.
  
Cu o întârziere de peste cinci luni, Romfilatelia a dedicat celor 135 de ani de relaţii diplomatice România-Statele Unite o emisiune filatelică pusă în circulaţie, după multe amânări, la data de 18 noiembrie. Aceasta se compune dintr-o marcă poştală cu valoarea nominală de 3,60 lei, machetată în coli de 32 de timbre şi minicoli de 7 timbre şi 2 viniete.
BLOC 7 2 v
Minicoala de 7 timbre + 2 viniete

2082_Rom-SUA
Ştampila "Prima zi"
Marca poştală a emisiunii are un bun potenţial maximafil, dar ştampila "prima zi" este fără mari pretenţii. Întrucât în perioada respectivă eram plecat din Bucureşti, am găsit un sprijin total din partea domnului Alexandru Antonache care, cu amabilitate, a realizat câteva ilustrate maxime şi pentru mine. 
1. Ilustrată maximă "Drapelele României şi S.U.A." Cartea poştală ilustrată este realizarea personală a domnului Antonache.

5
Ilustrată maximă "Drapelele României şi S.U.A."

2. Ilustrată maximă "Carol I de Hohenzollern", realizată de Gruparea de Maximafilie a A.F.B., prin efortul domului dr. Ioan Danieliuc. Cartea poştală este tipărită la FullColor, Bucureşti.

6
Ilustrată maximă "Carol I de Hohenzollern"

6 verso
Ilustrată maximă "Carol I de Hohenzollern"-verso

3. Ilustrată maximă "Carol I"

2
Ilustrată maximă "Carol I"

4. Ilustrată maximă "Regele Carol I, acuarelă de Carol Popp de Szathmari, 1881". Suportul a fost tipărit la FullColor, Bucureşti.

7
Ilustrată maximă "Regele Carol I,
acuarelă de Carol Popp de Szathmari, 1881"

5. Carton filatelic "Rutherford Birchard Hayes, al 19-lea preşedinte al Statelor Unite (1877-1881)"

4
5. Carton filatelic "Rutherford Birchard Hayes,
al 19-lea preşedinte al Statelor Unite (1877-1881)"


Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu