Exponate de maximafilie

miercuri, 4 iunie 2014

CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE MAXIMAFILIE (II)

Prima parte a prezentării o puteţi vedea aici.

6. Pentru anul 2008 – Cipru, cu ilustrata maximă "Statuia Afroditei", realizată de Nicos Rangos
Au participat 45 de ţări, din care 18 au fost clasificate, obţinând între 42 şi 3 puncte. Votul s-a dat la Roma, iar România a obţinut locul şapte (3 puncte)

MP: Emisiunea comună Cipru-Malta
01.01.2008, 1 euro (0,59 lire cipriote); 
CPI: Statuia din marmură a Afroditei 
(100 î.e.n.), aflată la Muzeul Ciprului,
 Nicosia; OBL: ŞPZ, 01.01.2008 
Până la 31 decembrie 2007 unitatea monetară oficială a Ciprului (mai exact a statului cipriot grec din sudul insulei) a fost Lira cipriotă. La 1 ianuarie 2008, Ciprul a trecut la euro (împreună cu Malta). Cu acest prilej a fost pusă în circulaţie emisiunea comună Cipru-Malta, compusă din două valori, din care una a fost folosită la realizarea ilustratei maxime câştigătoare. Se realizează concordanţă de imagine doar între timbru şi cartea poştală ilustrată.

7. Pentru anul 2009 – Portugalia, cu ilustrata maximă "Aroma cafelei", realizată de Asociaţia Portugheză de Maximafilie.
Au participat 52 de ţări, din care 17 au fost clasificate, obţinând între 47 şi 9 puncte. Votul s-a dat la Lisabona cu prilejul Conferinţei Comisiei de Maximafilie a FIP, desfăşurată la data de 7 octombrie 2010. Nu am date despre participarea României la această ediţie. 
MP: Timbrele şi Simţurile-Bicentenarul 
naşterii lui Louis Braille - Aroma cafelei, 
02.10.2009, 0,32 euro; 
OBL: ŞPZ, Evora, 02.10.2009
Localitatea în care a fost obliterată ilustrata maximă, Evora, este capitala provinciei Alto - Alentejo şi, totodată, unul dintre cele mai rafinate şi încântătoare oraşe ale Portugaliei, în care istoria ne aminteşte la tot pasul de un patrimoniu vast şi cu atmosferă aparte. Fiind un adevărat muzeu în aer liber, cu un număr important de monumente şi clădiri de interes public, în mod justificat a primit distincţia de a figura pe lista culturală a umanităţii, începând din anul 1986.

8. Pentru anul 2010 - Portugalia, cu ilustrata maximă "Tramvaiul tradiţional din Lisabona". Autor: Rui Dias. La această ediţie a competiţiei au participat 59 de ţări, din care 50 au fost punctate (obţinând între 135 şi 3 puncte), iar votul s-a dat electronic, după ce ilustratele maxime intrate în concurs au fost postate pe pagina de internet a Comisiei
MP: Val. 0,47 euro, din seria "Tramvaie (Funiculare) 
publice din Portugalia", 17.05.2010; OBL: ŞPZ, Lisabona, 
având menţiunea: ‘Elevadores Publicos de Portugal’;
Se realizează concordanţă triplă de imagine.
Tramvaiul (Funicularul) Gloria a fost inaugurat la 24 octombrie 1885. La început, modul de tracţiune a fost conceput ca un sistem alimentat de apă, în 1886 a fost înlocuit cu unul funcţionând cu aburi, iar în 1915 a fost electrificat. În anul 2002, tramvaiul a fost declarat Monument Naţional. El urcă şi coboară un deal abrupt, din Piaţa Restauradores, în zona centrală a oraşului, până în cartierul Bairo Alto, întregul traseu având lungimea de 265 de metri.
La această ediţie a competiţiei România a obţinut 24 de puncte şi a ocupat locul 6, împreună cu China.

9. Pentru anul 2011 - Marea Britanie, cu ilustrata maximă creiată de Ian Billings, intitulată "Papagalul de Mare (Fratercula arctica)". Au participat 60 de ţări, iar 47 dintre ele au fost clasificate, obţinând între 75 şi 3 puncte. Votul a fost dat electronic.
Papagalul de mare este o pasăre din familia Alcidae. După înfăţişare, el pare să fie fratele mai mic al pinguinilor. În realitate, nu este rudă cu aceștia, ci un reprezentant al unei familii diferite (pinguinul face parte din familia Spheniscidae). Ciocul viu colorat reprezintă semnul cel mai evident de recunoaștere al papagalului de mare. Acesta este de fapt „costumul său de nuntă”, pe care-l îmbracă doar în perioada de împerechere. 
România, cu 18 puncte, a ocupat în acest concurs locul 10 (împreună cu Algeria, Grecia şi Malta), prezentând ilustrata maximă de mai jos.



10. Pentru anul 2012 - Austria, care a prezentat în competiţie o ilustrată maximă realizată de Peter Riedl. Votul delegaţilor oficiali a fost dat electronic şi a clasificat 43 de state (care au obţinut între 66 şi 3 puncte) din 60 participante. România a obţinut 9 puncte şi a ocupat locul 13, alături de alte 9 ţări).
Ilustrată maximă "Frietza Riedler", pictură în
ulei pe pânză  de Gustav Klimt 
(1906)
Acest tablou este unul din primele portrete ale pictorului și ilustratorului austriac Gustav Klimt (n.14 iulie 1862, d.6 februarie 1918), lider al avangardei vieneze şi unul din fondatorii Secesiunii vieneze
Marca poştală a fost emisă cu prilejul aniversării a 150 de ani de la naşterea pictorului. Cartea poştală suport este de la Galeria Austriacă de Artă, găzduită de unul dintre Palatele Belvedere din Viena. Pentru obliterare s-a folosit ştampila Prima Zi, realizându-se, totodată, triplă concordanţă de imagine.
Ilustrata maximă care a reprezentat România o găsiţi aici, alături de celelalte piese participante la această ediţie a competiţiei.

Probabil voi continua şi voi încheia acest subiect cu unele puncte de vedere personale.
Alex M























































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu