Exponate de maximafilie

sâmbătă, 28 iunie 2014

ILUSTRATE MAXIME: DECLANŞAREA PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL

Evenimentul lunii iunie a anului 1914, respectiv atentatul de la Sarajevo, soldat cu  moartea arhiducelui Franz Ferdinand, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, şi a soţiei sale, ducesa Sofia, a rămas în istorie drept pretextul pentru declanşarea Primului Război Mondial. 
Marcând centenarul acestui eveniment, Poşta Sârbă a pus în circulaţie, la data de 24 iunie 2014, o emisiune filatelică formată din patru mărci poştale, plicuri Prima Zi şi ilustrate maxime. 
Cărţile poştale maxime s-au realizat cu cele patru timbre ale seriei şi sunt obliterate cu ştmpila Prima Zi. Aceasta are ca imagine Ordinul Militar Steaua lui Karađorđe cu Săbii de gradul IV, introdus la 28 mai 1915. Ilustratele folosite ca suporţi sunt picturi ale unor cunoscuţi artişti sârbi, completate cu diverse elemente, prin care se realizeză concordanţele de subiect.

Ilustrată maximă "Adio, copiii mei!"
S-a folosit timbrul de 23 dinari sârbeşti (RSD). Acesta reprezintă pictura în ulei a lui Miloš Golubović intitulată "Trecerea Armatei Sârbe prin Albania", precum şi imaginea uniu drapel de regiment, aflat la Muzeul Militar din Belgrad. Suportul este o acuarelă (1915/1916) a aceluiaşi pictor, pe care s-a adăugat  Ordinul Militar Steaua lui Karađorđe cu Săbii. 

Ilustrată maximă "Peisaj din Corfu"
Imaginea mărcii poştale de 35 RSD reprezintă: tabloul în acuarelă 
"O altă privelişte", al aceluiaşi Miloš Golubović, Medalia de Război pentru Libertate şi Unificare şi două săbii de ofiţer. Cartea poştală folosită ca suport este reproducerea unei picturi în ulei pe carton, autor Kosta Milicevic, 1918. Pe această imagine au fost adăugate două săbii încrucişate şi un drapel de regiment.
  
Carte poştală maximă "Biserică din Corfu"
Timbrul de 46 RSD are ca imagine pictura în ulei a lui Vasa Eškićević "Debarcarea Armatei Sârbe", un drapel regimental şi o cască militară. Suportul are ca imagine pictura în ulei pe carton, autor Kosta Milicevic, 1918, completată cu Medalia de Război pentru Libertate şi Unificare.

Maximum card “Belgrad (Râul Sava şi pod distrus)”
Pe marca poştală de 70 RSD este reprezentată pictura în ulei pe pânză "Prin Albania 1915", de Miloš Golubović. Imaginea este completată cu Ordinul Militar Steaua lui Karađorđe cu Săbii, de gradul III şi o sabie. Pe vederea folosită ca suport este reprodusă pictura în ulei pe pânză, 1914, a Nataliei Cvetković, un drapel şi Ordinul Militar Steaua lui Karađorđe cu Săbii.

Cred că ar fi interesant să prezint şi unele timbre "la temă", pe care le-am identificat pe internet.
Bloc, Austria, data lansării 28.06.2014, tiraj 150.000 bucăţi    
Bosnia-Herţegovina, 1917
Timbrul a fost emis în memoria Arhiducelui Franz-Ferdinand şi ducesei de Hohenberg Sofia, ucişi la 28 iunie 1914

Să auzim de bine!
Alex M


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu