Exponate de maximafilie

marți, 28 octombrie 2014

Ilustrată maximă cu Statuia Libertăţii

Cunoscutul simbol universal al libertăţii şi democraţiei, Statuia Libertăţii (Libertatea luminând lumea), este un cadou al Franţei făcut Statelor Unite ale Americii cu prilejul aniversării a 100 de ani de la declararea independentei. A fost inaugurată de președintele Grover Cleveland (1837-1908) la 28 octombrie 1886. Statuia este înaltă de 46,5 m fără soclu, şi de 93 m cu soclu. Ea are un înveliş de cupru care acoperă un schelet de fier şi cântăreşte 225 tone. Soclul, în formă de stea, este construit din piatră, iar în interiorul său se află un muzeu. Statuia reprezintă Zeiţa romană a Libertăţii (Libertas), care stă cu un picior pe lanţul rupt al sclaviei. Zeiţa ţine in mâna stângă o tablă cu inscriptia "JULY IV MDCCLXXVI" (adică, 4 iulie 1776), data când a fost ratificată Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii. În mâna dreaptă zeiţa are o făclie cu flacăra aurită. Pe capul zeiţei se afla o coroană împodobită cu şapte fascicole de lumină. Invelişul de cupru al statuii a fost proiectat de Frédéric Auguste Bartholdi, iar scheletul metalic de inginerul Gustave Eiffel, faimosul arhitect şi constructor al Turnului Eiffel.

Ilustrata maximă de mai jos a fost realizată de un coleg care, cunoscând aplecarea mea către asemenea piese, la întoarcerea sa dintr-o excursie în Statele Unite, mi-a dăruit-o, făcându-mi surpriză deosebită. Mulţumesc Dan Ristoiu! Iată că acum, după 17 ani, fac public darul tău!
Ilustrată maximă "Statuia Libertăţii".

Ilustrată maximă "Statuia Libertăţii"-verso.



Marca poştală a fost pusă în circulaţie la 1 februarie 1997 şi este îmregistrată în catalogul Scott la numărul 3122. Obliterarea s-a făcut cu ştampila de zi din 5 septembrie 1997, la "Grand Central Station" din New York.
Iată şi un plic Prima Zi. Sursa: internetul
Plic Prima Zi, obliterat la San Diego, CA

Să auzim de bine!
Alex M

Un comentariu:

  1. Va multumesc frumos, domnule Alexandru Mateescu! Mi-ati facut o surpeiza placuta! Cu aceasta ocazie, mi-am amintit de clipele minunate petrecute la New York.

    RăspundețiȘtergere