Exponate de maximafilie

miercuri, 5 noiembrie 2014

Ilustrate maxime cu flori şi ceasuri (1)

În anul 2013 a apărut o emisiune filatelică, formată din două părţi, intitulată "Ceasul florilor". Fiecare timbru are ca imagine o floare, căreia îi este asociată un ceas aflat în colecţia Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti, care indică ora înfloririi acesteia. Prima parte a emisiunii a fost pusă în circulaţie la 25 ianuarie şi este formată din şase mărci poştale ce reprezintă:
Pe valoarea nominală de 60 de bani:
- Macul roşu de câmp (Papaver rhoeas) a cărui oră de înflorire este 5 a.m.;
- un ceas de şemineu, realizat în Franţa, în secolul al XIX-lea.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 80 de bani:
- Cicoarea (Cichorium inthybus) a cărei oră de înflorire este 6 a.m.;
- un ceas de voiaj cu sonerie, realizat în Austria, la începutul secolului al XIX-lea.
Pe marca poştală cu valoarea nominală de 1,00 leu:
- Luceafărul (Scorzonera rosea) a cărui oră de înflorire este 7 a.m.;
- un ceas de masă, realizat la Paris, la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,60 lei: 
- Calcea calului (Caltha palustris) a cărei oră de înflorire este 8 a.m.;
- un ceas de masă tip Neuchatele, W.&A. Schmid-Schenker, realizat în Germania, în prima jumătate a secolului al XX-lea.
Pe valoarea nominală de 2,40 lei: 
- Floarea soarelui (Helianthus annuus) a cărei oră de înflorire este 9 a.m.;
- un ceas tip portic, P. Bonnet & P. Pottier, realizat la Paris, la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Pe marca poştală cu valoarea nominală de 5,00 lei: 
- Stejărelul (Veronica chamaedrys) a cărui oră de înflorire este 10 a.m.;
- o carcasă pentru ceas de masă în stil Boulle, realizată în Franţa, în secolul al XIX-lea.

PI_0-60lei
Timbrul cu valoarea nominală 0,60 lei
PI_0-80lei
Timbrul cu valoarea nominală 0,80 lei
PI_1-00lei
Timbrul cu valoarea nominală 1 leu
PI_1-60lei
Timbrul cu valoarea nominală 1,60 lei
PI_2-40lei
Timbrul cu valoarea nominală 2,40 lei
PI_5-00lei
Timbrul cu valoarea nominală 5 lei

1966_Ceasul-florilor_I
Ştampila Prima Zi
Potenţialul maximafil al acestor mărci poştale este foarte bun, putându-se obţine ilustrate maxime atât cu imaginile florilor, cât şi cu ale ceasurilor. Din păcate, pentru ceasurile reprezentate pe timbre nu am avut posibilitatea de a face decât două ilustrate maxime. În schimb, cu florile am realizat ilustrate maxime cu toate timbrele, folosind ştampila Prima Zi. Am şi piese obliterate la oficii poştale din ţară, prea puţine însă în raport cu ce aş fi dorit. Oricum, încerc să fac mai multe. Suporţii sunt tipăriţi la Fullcolor, Bucureşti. 

1. Macul de câmp (Papaver rhoeas) este o floare anuală, ierboasă, înaltă de 20-90 cm, cu tulpina adeseori ramificată. Frunzele sunt alungite, adânc crestate. Întreaga plantă conţine un suc lăptos şi este acoperită cu peri aspri. Florile sunt aşezate câte una pe o codiţă lungă prevazută cu peri infipţi perpendicular pe ea. Fiecare floare are două sepale ce cad în momentul când bobocul se deschide, 4 petale de culoare roşie intens, uneori cu o pată neagră la baza lor. În mijlocul florii se află numeroase stamine ce înconjoară ovarul. Infloreşte in lunile mai-iulie. Creşte pe marginea drumurilor şi, mai ales, pe lângă semănăturile de cereale.
Maci în vază; Obl. SPZ, Bucureşti 25.01.2013 < Poppies in vase; Bucharest First Day stampmark 25.01.2013 ><br />poppies in vase
Ilustrată maximă "Maci de câmp în vază"

2. Cicoarea (Cichorium inthybus) este o plantă erbacee, perenă, înaltă până la 150 cm, cu tulpina ramificată. In pământ are o rădăcină pivotantă, de forma unui fus. Frunzele de la bază sunt alungite, adânc scobite, iar cele de pe tulpină sunt ovale şi ascuţite la vârf. Pe faţa inferioară sunt acoperite cu peri. Florile sunt lingulate, albastre, mari, având un diametru de 3-4 cm, fără codiţe, aşezate pe tulpini si ramuri, la baza frunzelor. Înfloreşte din luna iulie până în septembrie. Creşte în locuri virane, pe marginea drumurilor. Este comună în toată ţara.
CICOAREA (Cichorium inthybus); Obl. SPZ, Bucureşti 25.01.2013 < COMMON CHICORY (Cichorium inthybus); Bucharest First Day stampmark 25.01.2013 >
Ilustrată maximă "Cicoarea"

3. Ilustrata maximă de mai jos, reprezentând un ceas de voiaj aflat, aşa cum am menţionat şi mai înainte, în patrimoniul Muzeului Ceasului din Ploieşti, a fost obliterată la Oficiul Poştal Ploieşti 1, cu ştampila de zi din data de 17.05.2013 (Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor).
P1_0,80L-ceas-fata
Ilustrată maximă "Ceas de voiaj cu sonerie şi repetiţie.."
P1_0,80L-ceas-verso
Ilustrată maximă "Ceas de voiaj cu sonerie şi repetiţie.."-verso

4. Luceafărul (Scorzonera rosea) este o plantă ierboasă, perenă, care creşte în zona montană şi subalpină, în fâneţe, pajişti şi poieni. Tulpina are pînă la 30 cm înălţime, este frunzoasă şi poartă la vârf un singur capitul mare compus din flori de un roşu-deschis, înconjurat la bază de involucru alungit format din frunzişoare verzi, înguste, ascuţite. Frunzele sînt înguste şi lungi, ca iarba. Înfloreşte în perioada iunie-august. 
Ilustrata maximă, pe care o prezint în cotinuare, a fost obliterată cu ştampila de zi a Oficiului Poştal Poiana Ţapului, la data de 2 octombrie 2013.  
P1_1L-Luceafarul2
Ilustrată maximă "Luceafărul".

5. Următoarea ilustrată maximă reprezintă ceasul de masă realizat la Paris în ultimul sfert al secolului XIX. Ceasul are eşapament (mecanism care provoacă ticăitul; vezi detalii aici) cu ancoră. Carcasa este în formă de sferă aplatizată, decorată în tehnica cloisonné (care permite încastrarea emailului în metal), susţinută de doi sfincşi din bronz. Baza este din onix verde. 

Ceas de masă, sec.XIX; Obl. SZ Ploieşti 17.05.2013 < Table clock, 19th century with Ploiesti stampmark 17.05.2013
Ilustrată maximă
"Ceas de masă de la sfârşitul sec. al XIX-lea "

Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu