Exponate de maximafilie

sâmbătă, 25 octombrie 2014

Ziua Armatei Române - UPDATE

“25 octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua cînd armata română şi-a îndeplinit menirea firească. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele noastre ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte ARMATA şi pe cei care au fost sau sînt în slujba ei. Astăzi, umilită şi victimă a unui sistem politic ticăloşit, prea puţin recunoscător cu adevăratele simboluri naţionale, ARMATA ROMÂNĂ se poate mîndri că a tîrît România în NATO, organizaţie militară alături de care luptă, în prezent - anul viitor se împlinesc 10 ani! - în Afganistan, în cele mai periculoase provincii. ARMATA ROMÂNĂ a făcut onoare TRICOLORULUI şi în Iraq, Kosovo, Somalia, Angola”. Pentru sursă daţi clic aici.

În fiecare an, la 25 octombrie, se sărbătorește Ziua Armatei Române, prin care se aniversează eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia şi administraţia hortysto-fascistă. În anul 1951 s-a stabilit, pentru prima oară în istoria Armatei Române, o zi anume pentru această instituţie. Prin Decretul Nr. 125 din 20 iulie 1951, data de 2 octombrie a devenit “Ziua Forţelor Armate ale R.P.R.”.  Motivul acestei alegeri îl constituia faptul că, la 2 octombrie 1943, Stalin aprobase organizarea Diviziei “Tudor Vladimirescu” din prizonieri de război români. În vara anului 1958 trupele sovietice s-au retras din România. Un an mai târziu, prin  Decretul nr. 381 din 01.10.1959 (clic aici pentru a vizualiza documentul), s-a stabilit ca "Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române" să fie data de 25 octombrie, când se aniversează eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia şi administraţia hortysto-fascistă (25 octombrie 1944). La ofensiva pentru eliberarea părţii de nord- vest a ţării a participat Armata a 4-a română, în cooperare cu forţele aliate sovietice, în cadrul Operaţiei Debreţin, concepută de Înaltul Comandament sovietic. Acţiunile militare s-au desfăşurat în trei faze:
- Prima fază (9-13 octombrie 1944) - operaţia ofensivă a Armatei a 4-a române în Podişul Transilvaniei şi eliberare Clujului.
- Faza a doua (14-20 octombrie) - acţiunile ofensive pentru zdrobirea forţelor inamice din “Poarta Someşului”.
- Ultima fază (21-25 octombrie) - luptele pentru eliberarea zonei Satu Mare – Carei. Atacul pentru eliberarea oraşului Carei a început în seara zilei de 24 octombrie şi, la căderea nopţii, ostaşii Diviziei 9 Infanterie au pătruns în oraş unde au angajat lupte de stradă, iar în dimineaţa zilei de 25 octombrie localitatea era eliberată.

Ziua-armatei_Buc-fata
Ilustrată maximă "Ziua Armatei Române 1990".
Concordanţă triplă de subiect
Această ilustrată maximă a fos realizată prin grija Societăţii române de filatelie tematică şi maximafilie. S-a folosit marca poştală cu valoarea de 60 de bani din emisiunea "Revoluţia populară din România, 22 decembrie 1989", pusă în circulaţie la 8 ianuarie 1990, L.P. 1233. Pentru obliterare s-a utilizat o ştampilă ocazională cu textul "25 octombrie/Ziua Armatei Române/70.750/Bucureşti-45/25-X-1990" şi având ca imagine un transportor blindat cu trei persoane pe el (un militar şi doi civili) şi Tricolorul cu Stema ţării decupată. 
Ziua-armatei_Buc-verso
Ilustrată maximă "Ziua Armatei Române 1990"-verso
Iată mai jos o ştampilă ocazională ce va fi aplicată astăzi la Oficiul Poştal Bistriţa 1.

10-25-2014_Bistrita1-Armata

Tot astăzi este ziua de naştere a Regelui Mihai. 
Mihai I de Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut la 25 octombrie 1921 la Sinaia şi este fiul legitim al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-mamă Elena. Totodată, este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii și văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Regele Mihai este una dintre ultimele figuri publice în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Mihai a devenit pentru prima dată Rege al României în 1927, după moartea bunicului său Regele Ferdinand I, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Regele-copil a fost tutelat de o regență condusă de unchiul său, prințul Nicolae al României. Treptat, această instituţie şi-a pierdut din autoritate, iar Carol al II-lea a profitat de divergenţele existente între formaţiunile politice şi s-a întors, inopinat și ilegal, în iunie 1930. Detronat de tatăl său, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de „Mare Voievod de Alba-Iulia”. La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice și să părăsească țara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai. Sub statul național-legionar, apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nici o putere reală de decizie. Când mersul războiului s-a schimbat și forțele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a hotărât, la 23 august 1944, trecerea României in tabăra aliaţilor săi tradiţionali, arestarea lui Antonescu și restaurarea Constituției din 1923. Pe 30 decembrie 1947 regele a abdicat, în aceeași zi fiind proclamată republica populară. Există mai multe relatări asupra motivelor abdicării lui Mihai, de la negociere la ameninţare cu arma. În ianuarie 1948 a plecat în exil. După 50 de ani, lui Mihai i s-a redat cetăţenia română şi i s-a permis să revină definitv în ţară.
Mihai-fata
Ilustrată maximă "Regele Mihai".
Concordanţă triplă de imagine
Timbrul folosit este valoarea de 2,50 lei din emisiunea "140 de ani de la Fondarea Dinastiei Regale Române...", 08.05.2006, L.P. 1719. Obliterarea s-a făcut cu ştampila ocazională având textul "Salonul Filatelic Bucureşti 2011/Mihai I al României la 90 de ani /25.10.2011 / 014590 Bucureşti 13". Elementele grafice ale ştampilei sunt portretele regelui Mihai din tinereţe şi cel din 2011, sigla A.F.B. şi emblema Poştei Române. 
Mihai-verso
Ilustrată maximă "Regele Mihai"-verso.
Cu prilejul aniversării zilei de naştere a regelui Mihai astăzi s-a introdus în circulaţie o emisiune filatelică intitulată "Istoria regalității – Mihai I", compusă dintr-un timbru de 4,70 lei, o coliţă dantelată şi una nedantelată (ambele au aceeaşi imagine), cu valoarea nominală de 14,50 lei, fiecare!! Câtă imaginaţie are producătorul naţional de timbre!
Acum, pot să postez doar o imagine difuzată de agenţiile de presă.
Probabil că voi fi în măsură să realizez şi două-trei ilustrate maxime pe care le voi posta cât mai curând.

UPDATE
Iată imaginile timbrelor şi coliţelor din seria "Istoria regalităţii-Mihai I" care, aşa cum spuneam, a apărut la 25 octombrie 2014.
Minicoala de 8 timbre şi o vinietă
Coliţa dantelată
Coliţa nedantelată
Coliţa nedantelată a fost cumpărată, la rugămintea mea, de domnul Alexandru Antonache. Ce părere aveţi de faptul că seria coliţei (1234) este aceeaşi ca a piesei transmise de Romfilatelia agenţiilor de presă şi postată mai sus??! O fi de bine sau de rău?
Ştampila Prima Zi
Cu mărcile poştale ale acestei emisiuni şi folosind ştampila Prima Zi am realizat mai multe ilustrate maxime. Prezint mai jos două dintre ele. Cărţile poştale sunt confecţionate de domnul Alexandru Antonache.
Ilustrată maximă "Regele Mihai I şi Regina Ana"
Ilustrată maximă "Regele Mihai I"
Ilustrată maximă "Regele Mihai I"-verso


Să auzim de bine!
Alex M






Un comentariu:

  1. Interesantă observația privind colita nedantelată și coincidența cu numărul colitei ilustrată pe comunicatul și pliantul emise de Romfilatelia. Tot atât de interesant este faptul că eu le-am cumpărat de la magazin și la mine se află cea cu numărul următor 1235, așa cum se poate vedea pe blogul meu alexant100blogspot.com

    RăspundețiȘtergere