La 1 ianuarie 1865, Casa de Depuneri şi Consemnaţiuni (CDC) şi-a început activitatea sub conducerea economistului Enric Winterhalder. Primul sediu a fost unul modest, în trei camere mai mici din localul Ministerului de Finanțe al vremii. În 1875 s-a început construirea unei clădiri proprii, pe un teren unde fusese biserica Sf. Ioan cel Mare şi un han, ambele demolate din cauza degradării accentuate. Ulterior, între 1897 și 1900 s-a ridicat sediul actual, cunoscut sub numele de Palatul CEC. În anul 1948, CEC a devenit singura bancă de economii şi unica instituţie de credit cu atribuţii legate de atragerea disponibilităţilor băneşti ale populaţiei. După anul 1990 CEC şi-a extins activitatea, iar în 1996 a început procesul de reformare si modernizare a băncii. În anul 1999, CEC avea 7 milioane de clienți și gestiona circa 11.000 de miliarde de lei vechi, adică aproape o treime din economiile depuse la bănci de populație. În anul 2008 banca și-a lansat noua identitate și denumire, devenind CEC Bank.
Cu prilejul acestei aniversări, azi 28 noiembrie a fost pusă în circulaţie o emisiune filatelică formată dintr-un timbru (8,10 lei) şi o coliţă dantelată (14,50 lei). Mărcile poştale sunt editate în coli de 32 de timbre şi minicoli de 8 timbre + 4 viniete. Pe viniete sunt reprezentaţi:
- Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fondatorul Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni;
- Ludovic Steege, Ministrul Finanţelor în timpul înfiinţării CDC;
- Enric Winterhalder, primul Director al CDC;
- Ion Ghica, primul Preşedinte a CDC.
Minicoala de 8 timbre şi 4 viniete a emisiunii |
Coliţa dantelată a emisiunii |
![]() |
Ştampila Prima Zi a emisiunii |
Iată câteva ilustrate maxime realizate cu acest prilej.
Ilustrată maximă "Casa de Consemnaţiuni - Bucureşti" |
Ilustrată maximă "Casa de Consemnaţiuni - Bucureşti" - verso |
Ilustrată maximă "Bucureşti - Casa de Economii şi Consemnaţiuni" |
Ilustrată maximă |
Ilustrată maximă
"Bucureşti -
Palatul CEC - Una din plăcile decorative de la intrare"
|
Nu cunosc din ce motive această emisiune nu a fost lansată pe 24 noiembrie, potrivit planificării şi cum, de fapt, era normal. Numai că normalitatea este o stare nefirească şi...anormală pentru instituţia care livrează timbre în România. Asociaţia Filateliştilor din Bucureşti a respectat însă momentul şi, prin dl. Ioan Daniliuc, a realizat o ştampilă ocazională pe care o prezint mai jos.
Să auzim de bine!
Alex M