miercuri, 12 noiembrie 2014

Aniversarea Statului Major General al Armatei Române marcată prin filatelie

Statul Major General al Armatei Române a fost creat acum 155 de ani, la 12/24 noiembrie 1859, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fiind o consecinţă logică a aplicării prevederilor Tratatului de Pace de la Paris din 1856. Articolul nr. 26 din tratat consfinţea ca "... în Principate să existe o forţă armată naţională, organizată în scopul menţinerii siguranţei interne şi asigurării frontierelor...". Încă de la înfiinţare, Statul Major General / Marele Stat Major (S.M.G. / M.St.M.) - organism cu activitate permanentă, subordonat Ministerului Apărării Naţionale (Ministerul de Război / Ministerul Forţelor Armate) - şi-a desfăşurat activitatea în baza legilor de organizare a acestui minister, precum şi a legilor şi regulamentelor serviciului de stat major. De-a lungul celor 155 de ani de existenţă, Statul Major General a fost structura de conducere care a luat toate deciziile cu impact major asupra organismului militar românesc şi, implicit, asupra politicii de apărare a ţării. În prezent, Statul Major General al Armatei Române asigură, potrivit Legii nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12), „… conducerea, organizarea planificarea şi operaţionalizarea forţelor, ridicarea graduală a capacităţii de luptă şi mobilizarea armatei, conducerea operaţiilor întrunite, antrenarea comandamentelor şi trupelor, pregătirea de bază şi de specialitate a personalului militar în activitate şi în rezervă, managementul carierei individuale a personalului militar, planificarea armamentelor, standardizarea în domeniul militar, implementarea sistemului de comandă, control, comunicaţii, computere, recunoaştere, logistică şi infrastructură, desfăşurarea relaţiilor militare internaţionale, asistenţa religioasă în Ministerul Apărării şi încheierea înţelegerilor tehnice cu armatele altor state, promovează valorile specifice culturii militare şi de educaţie civică”.

Cu cinci ani în urmă, la 12 noiembrie 2009, a fost introdusă în circulaţie o marcă poştală dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea S.M.G. Machetarea s-a făcut în minicoli de 6 timbre (cu 3 tabsuri şi manşetă ilustrată) şi în minicoli de 8 timbre şi o vinietă.
1849_Stema SMG
Minicoala de 6 timbre cu 3 tabsuri, şi manşetă ilustrată
Pe manşeta acestei minicoli sunt reprezentaţi patronii celor trei categorii de forţe ale armatei astfel:
- Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul (20 iulie) - pentru Forţele Aeriene;
- Sfânta Maria (15 august, Adormirea Maicii Domnului) - pentru Forţele Navale;
- Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă (23 aprilie) - pentru Forţele Terestre.
Tabsurile ilustrează stemele categoriilor de forţe ale armatei (aviaţia, trupele de uscat şi marina).

Cu timbrul din această emisiune şi folosind ştampila Prima Zi am realizat câteva ilustrate maxime. În perioada respectivă ştampilele Prima Zi puteau fi aplicate la magazinele filatelice şi rămâneau la dispoziţia publicului timp de cinci zile lucrătoare. Asta până când ANCOM a emis Decizia nr. 968/2011, cu prevederi mai mult proaste decât bune pentru filatelişti.
Stema SMG-fata_PB_12-11-2014
Ilustrată maximă "Stema S.M.G."
Stema SMG-verso_PB_12-11-2014
Ilustrată maximă "Stema S.M.G."-verso

Plic2_PZE
Plic Prima Zi, realizare personală 

Iată, mai jos, şi un întreg poştal (cod 011/2014) dedicat celor 155 de ani, ce se împlinesc azi, de la înfiinţarea Statului Major General.

În Regulamentul onorurilor şi ceremoniilor militare este stabilit ca la 12 noiembrie să fie şi Ziua Geodezilor Militari precum şi cea a Cercetaşilor Militari. Bazele acestor structuri au fost puse tot prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83, prin care se înfiinţa, în cadrul Corpului de Stat Major General, Secţia a II-a ce a funcţionat atât ca primul Serviciu Topografic Militar Român, cât şi ca prim element organizat al cercetarii Armatei Române. (Vedeţi sursele aici şi aici).
Pentru a marca aceste evenimente am realizat, în regim privat, două plicuri pe care le puteţi vedea mai jos.Să auzim de bine!
AlexM

2 comentarii:

 1. Felicitări !
  Am remarcat documentarea impecabilă, pasiunea și oportunitatea evocării acestui organism militar, atât aniversar cât și al vremurilor în care trăim. Bravo !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă mulţumesc pentru apreciere. Eram dator să procedez astfel!

   Ștergere