Exponate de maximafilie

vineri, 28 noiembrie 2014

150 de ani de la înfiinţarea CEC

Ca instituție, CEC-ul a fost înființat la 24 noiembrie 1864, printr-o lege sancţionată de Alexandru Ioan Cuza. Decretul domnesc poartă contrasemnăturile lui Mihail Kogălniceanu, Prim Ministru, Ludovic Steege, ministru de Finanţe si Nicolae Creţulescu, ministru de Justiţie.
La 1 ianuarie 1865, Casa de Depuneri şi Consemnaţiuni (CDC)   şi-a început activitatea sub conducerea economistului Enric Winterhalder. Primul sediu a fost unul modest, în trei camere mai mici din localul Ministerului de Finanțe al vremii. În 1875 s-a început construirea unei clădiri proprii, pe un teren unde fusese biserica Sf. Ioan cel Mare şi un han, ambele demolate din cauza degradării accentuate. Ulterior, între 1897 și 1900 s-a ridicat sediul actual, cunoscut sub numele de Palatul CEC. În anul 1948, CEC a devenit singura bancă de economii şi unica instituţie de credit cu atribuţii legate de atragerea disponibilităţilor băneşti ale populaţiei. După anul 1990 CEC şi-a extins activitatea, iar în 1996 a început procesul de reformare si modernizare a băncii. În anul 1999, CEC avea 7 milioane de clienți și gestiona circa 11.000 de miliarde de lei vechi, adică aproape o treime din economiile depuse la bănci de populație. În anul 2008 banca și-a lansat noua identitate și denumire, devenind CEC Bank.

Cu prilejul acestei aniversări, azi 28 noiembrie a fost pusă în circulaţie o emisiune filatelică formată dintr-un timbru (8,10 lei) şi o coliţă dantelată (14,50 lei). Mărcile poştale sunt editate în coli de 32 de timbre şi minicoli de 8 timbre + 4 viniete. Pe viniete sunt reprezentaţi:
- Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fondatorul Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni;
- Ludovic Steege, Ministrul Finanţelor în timpul înfiinţării CDC; 
Enric Winterhalder, primul Director al CDC;
- Ion Ghica, primul Preşedinte a CDC.
2050_CEC-minicoala
Minicoala de 8 timbre şi 4 viniete
a emisiunii
Timbrul coliţei dantelate are ca imagine una din cele două plăci (decorative?) amplaste la intrarea în sediul actual al CEC. Nu prea ştiu cum să le numesc, dar nu pot fi "frize decorative", aşa cum le spune producătorul român de timbre. Dar ce mai contează o bâlbă în plus din partea acestuia, după nenumăratele greşeli pe care le-a făcut şi le tot face cu o perseverenţă ce nu poate fi înţeleasă!!
2050a_CEC-Colita
Coliţa dantelată a emisiunii
Ştampila Prima Zi a emisiunii

Iată câteva ilustrate maxime realizate cu acest prilej.

2050_Palatul-CEC-1_fata_PB
Ilustrată maximă "Casa de Consemnaţiuni - Bucureşti"
2050_Palatul-CEC-1_verso_PB
Ilustrată maximă "Casa de Consemnaţiuni - Bucureşti" - verso
2050_Palatul-CEC-2_fata_PB
Ilustrată maximă    "Bucureşti - Casa de Economii şi Consemnaţiuni" 
2050_Palatul-CEC-2_verso_PB
Ilustrată maximă
"Bucureşti - Casa de Economii şi Consemnaţiuni" - verso    

2050a_Palatul-CEC-fata_PB
Ilustrată maximă 
"Bucureşti - Palatul CEC - Una din plăcile decorative de la intrare"
Pe ilustrata maximă de sus, deasupra timbrului, se observă placa de marmură pusă acum 50 de ani, la aniversare a 100 de ani de la înfiinţarea CEC. Iată un detaliu din fotografie, cu această inscripţie.

CEC_Inscriptia-1964

Nu cunosc din ce motive această emisiune nu a fost lansată pe 24 noiembrie, potrivit planificării şi cum, de fapt, era normal. Numai că normalitatea este o stare nefirească şi...anormală pentru instituţia care livrează timbre în România. Asociaţia Filateliştilor din Bucureşti a respectat însă momentul şi, prin dl. Ioan Daniliuc, a realizat o ştampilă ocazională pe care o prezint mai jos.


Să auzim de bine!
Alex M






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu