Exponate de maximafilie

marți, 25 noiembrie 2014

A venit Crăciunul!

A sosit Crăciunul şi la noi, românii, printr-o emisiune filatelică pusă în circulaţie la 21 noiembrie 2014. Emisiunea este compusă dintr-un timbru, care are ca imagine una din cele trei icoane "Naşterea Domnului" ce se află în patrimoniul Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti. Machetarea s-a făcut în coli de 32 de timbre, în minicoli de 8 timbre cu o vinietă şi în blocuri de 2 timbre. 
2049_Craciun-minicoala
Minicoala de 8 timbre şi o vinietă
Tirajul total este de 1.635.450 de timbre, din care 648 sunt nedantelate. 
Cu acest prilej au fost realizate şi trei "produse speciale":
- Albumul filatelic (421 de exemplare), compus din blocul de 2 timbre şi plicul Prima Zi, ambele având unele elemente de folio aur;
- Timbrul de argint aurit (421 de exemplare). Se vinde "la pachet" cu un timbru nedantelat; 
- Stampă Biserica Stavropoleos (227 de exemplare), pe care se găseşte un timbru dantelat obliterat cu ştampila Prima Zi şi un timbru nedantelat.
Asemenea produse fac, de mult timp, deliciul producătorului naţional de mărci poştale, pentru că se vând la preţuri de speculă şi condiţionat (vrei un bloc de două timbre? sau un timbru nedantelat? atunci ia şi un plic Prima Zi suflat cu aur sau o stampă, chiar dacă nu ai nevoie de ele). 

2049_Craciun
Ştampila Prima Zi
Folosind timbrul emisiunii şi ştampila Prima Zi am reuşit să fac două ilustrate maxime. La prima am folosit un suport având aceeaşi imgine cu marca poştală, iar la a doua acesta reprezintă o altă icoană, dintre cele care se află la Mănăstirea Stavropoleos. Cărţile poştale ilustrate au fost tipărite la Lucky superstar - Bucureşti.
2049_Craciun-3-fata
Ilustrată maximă "Naşterea Domnului"
Concordanţă triplă de imagine
2049_Craciun-3-verso
Ilustrată maximă "Naşterea Domnului"
Concordanţă triplă de imagine - verso

2049_Craciun-1-fata
Ilustrată maximă "Naşterea Domnului"
Concordanţă de subiect 
În încheiere, un gând care nu-mi dă pace. Este oare creştineşte ca momentul naşterii Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos să fie sărbătorită folosind aurul şi argintul? Eu cred că NU.

Să auzim de bine!
Alex M

Un comentariu:

  1. Interesantă abordarea, constat însă că și biserica ortodoxă folosește icoane din argint sau poleite cu aur. Probabil au mers pe aceeași linie.Una peste alta, ar trebui mai multă modestie și pioșenie.
    De acord, să auzim de bine !

    RăspundețiȘtergere